Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 38 Lördag 25 september Grattis Tryggve
Valuta
EUR 10.14 0.01 0.01
GBP 11.83 -0.01 -0.012
USD 8.65 0.02 0.022
BÖRSEN 17:30
-1.21%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Energi- och miljövinster när plast ersätter metall

Bara fem procent av den olja som förbrukas i världen går till produktion av plast. De andra 95 procenten gör vi slut på i oljepannor och motorer.
- Sen ska man också komma ihåg att den färdiga plastprodukten har kvar hela sitt energiinnehåll från den ursprungliga oljan, energi som kan utvinnas vid förbränning. Då är det lite ologiskt att betrakta plasten som någon slags miljöbov, säger Dan Hagström, marknadschef på Materialdepån Norden AB i Anderstorp.
Detta tillsammans med plastens övriga egenskaper som låg vikt och extrem formbarhet är ett par av förklaringarna till att metaller i ökande omfattning ersätts av termoplaster av olika kvalitet. Vinsterna ligger bland annat i, förutom lägre vikt, billigare produktion, designfrihet och hög återvinningsgrad.

Ersätt traditionell metall med plast!
Användningsområdena för nya högpresterande plaster ökar ständigt, inte minst där man med fördel kan ersätta traditionell metall med plast och spara både vikt och pengar. Dessutom kan plast få en ytfinish som med metall kräver efterbehandling som miljökrävande rengöring, lackering osv.

Specifika egenskaper

- Men det mest avgörande för konkurrenskraften är den utveckling av nya plaster med specifika och unika egenskaper för olika användningsområden som hela tiden pågår hos våra stora leverantörer.
- En stark aktör i denna utveckling av material är fordonstillverkarna, som ständigt jagar kilon för att i slutändan kunna erbjuda miljövänligare fordon som drar mindre bränsle, med en effektivare produktion säger Dan Albertsson.
- Numera kan man också t.ex. formspruta färdiga plastdetaljer med ytor som inte går att skilja från lackerad metall, där det krävts många moment för att få rätt resultat. I formsprutan sker samma sak i ett skott! - utan efterbearbetning. I valfri färgnyans.

Utbildningar

- Det finns alltså rätt många skäl till varför plastmaterial i allt fler fall är fullgott alternativ till olika metaller. Men det ställer också krav på oss inom plastindustrin: nya plaster kräver särskild teknik och kunskap om dess möjligheter och begränsningar.
- Därför är utbildning en annan av våra viktiga verksamheter, betonar Dan Hagström. Vi anordnar både skräddarsydda och mer allmänna utbildningar inom polymerområdet. Här samarbetar vi med IUC (Industriellt Utvecklingscentrum i Gnosjöregionen) och Polymercentrum i Gislaved. Våra tekniker och säljare på fältet är samtidigt i stor utsträckning utbildare ute hos kunden.
- Vi arbetar ständigt med kundprojekt som syftar till att ersätta tunga metallprodukter med lätta plastprodukter.
- Utvecklingen går så snabbt att vi kontinuerligt måste satsa mycket tid och resurser på vår egen fortbildning, säger Dan Hagström.

Snabba leveranser

Leveranserna av råmaterial från Europa och USA kommer till centrallagret i Anderstorp varifrån de flesta delleveranser sker ut i hela Norden. Till storförbrukare sker dock leveranser direkt som bulklast.
- Genom denna logistik är vi maximalt flexibla både när det gäller kvantiteter och just-in-time-leveranser, säger Dan Hagström.
- På materialsidan samarbetar vi med de stora tillverkarna-leverantörerna och marknadsför de mest kända varumärkena när det gäller både råvaror och kringutrustning till plastindustrin.
- På råmaterialsidan är Degussa High Performance Polymer ny leverantör till oss av högpresterande polyamider och PEEK.
- När det gäller kringutrustning, t.ex. torkar och materialhanteringssystem är vi agent för italienska Piovan Spa. Våra övriga leverantörer är alla marknadsledande inom sina nischer.

Helelektriska formsprutmaskiner
Materialdepån i Anderstorp har Negri Bossis helektriska formsprutmaskiner driftfärdiga för demonstrationer och utbildningar. Dan Hagström menar att energibesparingarna är en av de elektriska maskinernas stora fördelar.

Helelektriska

Sedan några år marknadsför Materialdepån Negri Bossis helektriska formsprutor på den Nordiska marknaden.
Negri Bossi är idag Europas största tillverkare av elektriska maskiner och marknaden är snabbt växande.
- Vi installerade den första helelektriska Negri Bossi-formsprutan i Sverige under februari 2003 och kan notera att efterfrågan ökar stadigt och idag säljer vi hälften av alla helelektriska formsprutmaskiner i Sverige.
Maskinerna är inom låskraftsområdet 70 - 850 ton.

Materialdepån - komplett partner för plastindustrin
Materialdepån i Anderstorp marknadsför sig som en komplett partner för plastindustrin i Norden och Baltikum. Råvaror, maskiner, kringutrustning, service och plastutbildningar ingår i paketet. Dan Hagström är marknadschef.

Helelektriskt sparar energi

Med helelektriska maskiner sparar man energi,. Enligt mätningar hos ett 60 tal kunder är energibesparingen ca 50% jämfört med hydrauliska maskiner.
Materialdepån har med sin närvaro på marknaden byggt upp förtroendekapital och närvaro som är den bästa marknadsföraren.
- Men självklart syns vi också på många andra sätt och i olika medier säger Dan Hagström. GnosjoRegionen.se är en av dessa kanaler; att kontinuerligt förse fack- och branschtidningar med nyheter är en annan viktig del av vår utåtriktade verksamhet. Men vår viktigaste reklamkanal är nog nöjd-kund-snacket på marknaden.

Materialdepån Norden

Text och foto: Bengt Kjellberg


KONTAKTUPPGIFTER

K.D. Feddersen Norden AB

(K.D. Feddersen Norden AB)

Telefon: 0370303700
Mail: info.se@kdfeddersen.com

Besöksadress:
Lundbyv. 11
33153
VÄRNAMO

Postadress:
Box 137
33121
Värnamo

Webbadress:
https://kdfeddersen.com/