Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 30 Söndag 1 augusti Grattis Per
Valuta
EUR 10.21 0.04 0.04
GBP 11.96 0.02 0.016
USD 8.6 0.04 0.044
BÖRSEN 17:30
-0.43%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Metallersättning vinner allt mer mark

Det ger kostnadsbesparingar, minskar vikt och skonar miljö. K.D. Feddersen levererar 5000 ton tekniska plaster per år till bla bil- och möbelindustri.

K.D. Feddersen i Värnamo säljer tekniska plaster, maskiner och kringutrustning till plastindustrin i Norden och Baltikum. Man arrangerar också utbildning för kunderna inom plastkunskap, konstruktion och processkunskap.
- Vi har helheten vilket skiljer oss från konkurrenterna. Oavsett om det gäller material, konstruktion och design eller inköp av maskinutrustning kan vi lösa behoven, säger vd Torbjörn Egerhag.


Genom att övergå från metall till plast har man kapat tre produktionsmoment i tillverkningen av denna exteriöra detalj till bilindustrin.

Hisnande utveckling av material

Utvecklingen på materialsidan är hisnande. Metallersättning idag kräver styva och värmetåliga material med friktionsegenskaper. Också biomaterial kommer starkt, alltså plaster baserade på förnyelsebar råvara i stället för petroleumbaserade material.

- Det fokus vi ser tydligt idag är utvecklingen av metallersättning med höga mekaniska egenskaper. Kolfiberarmerade material kommer mer och mer. Och plaster som tål både högre temperaturer, mer påfrestning av kemikalier och större mekanisk förslitning, säger Magnus Lundh.


Inom motorsågstillverkning har man upptäckt stora vinster med metallersättning. Denna kända tillverkare är en av K.D. Feddersens största kunder.

Marknadsledande leverantörer

Som internationell distributör av tekniska termoplastiska polymerer erbjuder K.D. Feddersen ett stort urval av plastgranulat, masterbatches och additivkoncentrat.

- Och vi jobbar bara med marknadsledande leverantörer. Vi har cirka 400 olika material på lager, cirka 700 ton, från tio olika leverantörer, säger Torbjörn Egerhag.


De tekniska plasterna utvecklas ständigt. Ett fäste för adaptiv bilstrålkastare ställer höga krav på mekaniska och termiska egenskaper vilket kan uppnås med dagens material.

Internationell närvaro stärker konkurrenskraften

Generellt är många svenska företag försiktiga när det gäller att gå över till metallersättning. Men här ser K.D. Feddersen många fördelar med att tillhöra en stor företagsgrupp som distribuerar och marknadsutvecklar tekniska plaster på inte bara den europeiska marknaden utan även i Asien och Latinamerika. K.D. Feddersen är till exempel en av de stora plastdistributörerna i Kina.

- Vi kan visa de svenska kunderna väl beprövade exempel. Tillsammans med våra systerbolag i Feddersen-gruppen utvecklar och producerar vi skräddarsydda produkter och konceptlösningar, säger Torbjörn Egerhag.


K.D. Feddersen säljer tekniska plaster, maskiner och kringutrustning till plastindustrin i Norden och Baltikum. Säljare tekniska plaster Magnus Lundh (tv) samt vd Torbjörn Egerhag (th).

Socialt företagande i grunden

Verksamheten i Värnamo (tidigare Materialdepån Anderstorp) förvärvades 2008 av Hamburgbaserade K.D. Feddersen-stiftelsen som är ensam ägare till alla företag inom gruppen. Stiftelsen driver ett äldre- och vårdboende i Hamburg och med företagens intäkter bidrar man till stiftelsens arbete. Hela Feddersen-gruppen har ca 700 anställda världen över och omsatte under förra året 4,5 miljarder SEK.

Text & foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se


KONTAKTUPPGIFTER

K.D. Feddersen Norden AB

(K.D. Feddersen Norden AB)

Telefon: 0370303700
Mail: info.se@kdfeddersen.com

Besöksadress:
Lundbyv. 11
33153
VÄRNAMO

Postadress:
Box 137
33121
Värnamo

Webbadress:
https://kdfeddersen.com/