Vecka 25 Fredag 21 juni Grattis Alf, Alvar
Valuta
EUR 11.24 0.00 -0.002
GBP 13.28 -0.01 -0.007
USD 10.5 -0.01 -0.005
BÖRSEN 17:30
0.9%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Energiövervakning en vinst för industrin

Sedan Laserkraft började mäta energiförbrukningen på sina maskiner med hjälp av DAZOQ har man identifierat stora möjligheter till kostnadsbesparingar.

 

 

Bredarydsföretaget Laserkraft AB befinner sig i en omfattande digitaliseringsresa där energiövervakning är det senaste initiativet. Genom Almis projekt Inkomst 4.0 fick man kontakt med DAZOQ som skapat ett användarvänligt, innovativt och molnbaserat energiledningssystem som hjälper industrin att visualisera, spåra och föreslå möjligheter att spara energi.

– Bara på en månad har vi minskat energiförbrukningen på våra 6 kW lasermaskiner från 1 500 till 500 kWh per dygn, berättar Mikael Norin, ansvarig produktionsteknik.

 

Skippa standby – flöda ner! Med hjälp av DAZOQ Energy Intelligence har Laserkraft minskat energiförbrukningen med två tredjedelar på sina 6 kW lasermaskiner. Tv Leonardo Zlatanovic, th Mikael Norin.

 

Identifierade läckage ger besparingsmöjligheter

 

Besparingen görs genom att gå över till kvälls- och nattskift på 6 kW:arna samtidigt som man flödar ner dem mellan körningarna i stället för att de ska stå på standby.

Mätpunkterna ute i produktionen har också avslöjat oväntade data.

– Vi har sett att en av våra kompressorer i princip bara går på läckage, den drar lika mycket på helgen som en vardag. Nu har vi precis gjort en läcksökning, berättar Mikael.

Tätade läckage kommer att ge besparingsmöjligheter på upp till 140 000 kWh per år.

– Allt det här kunde vi upptäcka tack vare mätningarna, säger Mikael.

 

I rummet för daglig genomgång kommer personalen snart också att kunna ta del av data i realtid från energiövervakningen genom DAZOQ.

 

”Nu kan vi budgetera rätt”

 

Mätningarna har i vissa fall visat att det man trodde drog väldigt mycket el inte alls gjorde det, i det här fallet 10 kW-lasern.

– Den drar bara hälften av det vi har budgeterat för. Nu kan vi budgetera rätt, konstaterar Mikael.

När GnosjoRegion.se kommer på besök hos Laserkraft så är några av DAZOQs medarbetare på plats för att se hur deras system, DAZOQ Energy Intelligence, har gjort skillnad i verksamheten.

– Vi hjälper industrier att förenkla sin energihantering och bli mer energieffektiva. Vår framtidsvision är att digitalisera hela industrin och alla processer så att man enkelt ska kunna spara pengar och samtidigt nå sina hållbarhetsmål, säger Leonardo Zlatanovic, DAZOQ.

 

Att mäta är att veta. 10 kW-lasern förbrukade bara hälften av vad man budgeterat för. ”Nu kan vi budgetera rätt”, säger Mikael Norin, här tillsammans med Carolina Nilsson och Leonardo Zlatanovic, DAZOQ.

 

 

 

 

FAKTA
Laserkraft Bredaryd – plåtbearbetning med själ och kunskap; laserskärning, kantpressning, svetsning, bearbetning m.m. Våra kunder är industriföretag med höga krav.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Laserkraft Bredaryd AB

(Laserkraft Bredaryd AB)

Telefon: 037088555
Mail: info@laserkraft.se

Besöksadress:
Industrivägen 20
33010
BREDARYD

Postadress:
Industrivägen 20
33372
Bredaryd

Webbadress:
www.laserkraft.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår