Vecka 48 Söndag 3 december Grattis Lydia
Valuta
EUR 11.3 -0.13 -0.134
GBP 13.2 0.00 0
USD 10.38 -0.12 -0.116
BÖRSEN 17:30
0.71%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Lyft med integration på verkstadsgolvet

Stor andel utrikesfödda och hög personalomsättning fick Laserkraft i Bredaryd att tänka i nya banor där mjuka värden höjer både kompetens och trivsel.

 

– Vi ser att personalomsättningen har halverats sedan vi började jobba mer aktivt med mjuka värden och trivsel, och det är vi glada för. Det ger ett helt annat lugn i organisationen, säger Linda Gustafsson, ekonomichef.

 

Integration och mjuka värden har höjt trivseln och halverat personalomsättningen hos Laserkraft i Bredaryd.

 

Validering av personalen

 

Laserkraft i Bredaryd har som många andra plåtbearbetande företag sett en kraftig uppgång med omsättning som ökat närmare 30 procent det senaste året. Och utmaningen, liksom för många andra i Gnosjö­regionen, är kompetensförsörjningen. När man under 2020 jobbade med validering av hela personalen framträdde en tydlig behovsbild.

– Vi såg att flera av våra kollektivanställda hade väldigt dålig svenska, de förstod inte frågorna och ett par av dem kunde inte ens läsa, berättar Mikael Norin, ansvarig för HR och produktionsteknik.

 

Utbildning och visualisering

 

När Mikael räknade igenom personallistan på drygt 90 personer konstaterade han att cirka 43 procent var utrikesfödda med sammanlagt 12 olika nationaliteter, från Jamaica till Vietnam. På kollektivsidan handlar det om mer än 50 procent som inte har svenskt påbrå.

– Vi har bland annat åtta unga killar från Afghanistan och Iran som kom hit 2015 som ensamkommande. Fantastiskt duktiga killar som vi är jättestolta över, säger Mikael.

Samtidigt var insikten om språkbristerna något överraskande.

– Att ha svårt för att läsa och skriva är ju något man skäms för och inte vill berätta, konstaterar Mikael.

Men hos Laserkraft bestämde man sig för att bemöta språkförbistring med utbildning och visualisering.

– Till exempel har vi börjat använda oss mer av bilder i ställblad ute vid maskinerna. För en bild kan ju alla förstå, säger Mikael.

 

Med bilder i ställbladen har det blivit lättare att överbrygga språkproblem ute på verkstadsgolvet.

 

Självledarskap ger engagemang

 

Laserkraft växer stadigt och anställer ny personal kontinuerligt, och för att stärka kompetensförsörjningen ytterligare har man satsat mycket på internutbildning i allt ifrån Excel och Solid Works till mätteknik och ritningsläsning. Man har också anlitat en extern konsult för utbildning i självledarskap, en utbildning som har riktat sig till alla, inte bara företagsledning och arbetsledare.

– Det här är något som gäller oss alla. Det är jätteviktigt att alla växer i eget ansvar, säger Linda Gustafsson. Magnus Johansson, försäljningschef, fortsätter:

– Jag började här på Laserkraft i januari och jag ser ett stort engagemang och mycket arbetsglädje hos hela personalen, vilket bådar mycket gott inför framtiden.

 

”Vi jobbar hårt för att få en så platt organisation som möjligt där vi fördelar ut ansvar och befogenheter”. Fr v: Mikael Norin, Linda Gustafsson, Magnus Johansson, Torbjörn Berglund.

 

Investering i svetsteknik och hissautomater

 

Laserkraft har också investerat i maskinpark och logistik för att möta framtiden med stark konkurrenskraft. Bland annat har nya strömkällor på svetsavdelningen gett ett stort lyft – och tillsammans med Weland Solutions har man sjösatt ett stort logistikprojekt där tre hissautomater har ersatt närmare 400 lagerplatser.

– Den här lösningen gör att vi kan plocka plåtdetaljer snabbare. Materialhantering och internlogistik är en jätteviktig flaskhals att lösa. Får man inte med sig den kan man inte heller investera i ny teknik och tro att man blir snabbare, säger vd Torbjörn Berglund.

 

Fem nya manuellsvetsar, Fronius TPS 4001 med PMC-funktion, har gett ett stort lyft på svetsavdelningen, berättar Dennis Lindholm.

 

Tre hissautomater har effektiviserat internlogistiken rejält hos Laserkraft.

 

 

FAKTA
Laserkraft utför plåtbearbetning med själ och kunskap; laserskärning, kantpressning, svetsning, bearbetning mm. Våra kunder är industriföretag med höga krav.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Laserkraft Bredaryd AB

(Laserkraft Bredaryd AB)

Telefon: 037088555
Mail: info@laserkraft.se

Besöksadress:
Industriv.
33010
BREDARYD

Postadress:
Industriv. 20
33372
Bredaryd

Webbadress:
www.laserkraft.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår