Vecka 30 Onsdag 24 juli Grattis Kristina, Kerstin
Valuta
EUR 11.68 0.00 -0
GBP 13.92 0.02 0.021
USD 10.77 0.00 0.001
BÖRSEN 17:30
-1.08%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Enkel automatisering gör stor skillnad

Effektivare, snabbare och med bättre prisbild. En ny svarv med dubbla revolvrar och robotbetjäning maxar produktionen hos Lecsa Mekan i Skillingaryd.

 

– Jag känner redan ett lugn nu när vi har mer kapacitet. Ibland har vi haft så högt tryck på just prototyper och småserier att vi inte ens kunnat offerera. Men nu har vi möjligheten, säger Peter Andersson.
Den kollaborativa Hanwha-roboten som jobbar på vid svarven gör inget väsen av sig. Lätt att programmera, sköter både matning av kuts och plock av färdiga detaljer – och kan lika enkelt flyttas till en annan maskin eller programmeras för andra uppgifter.
– Den är ett riktigt bra hjälpmedel, konstaterar Peter.

 

Coboten förser svarven med ämnen och plockar färdiga detaljer med en cykeltid på strax över en minut. ”Perfekt med obemannad körning”, säger Peter Andersson.

 

 

Flexibel produktion med välplanerad maskinpark


Lecsa Mekan har investerat rejält i ökad kapacitet de senaste åren. Den allra senaste maskinen som kom på plats i början av 2024 är en Hyundai WIA LM 1800 TTSY och är nummer tre i ordningen av liknande modell.
– Det här är en effektivisering som gör att vi ökar i kapacitet med samma personal samtidigt som vi kan hålla ner priserna och göra snabbare prototyper och småserier. Vi blir också mer flexibla eftersom vi kan flytta jobben mellan maskinerna, säger Bitte Blansch.

 

Dags för ställ. Sophie Hansson trivs på familjeföretaget Lecsa Mekan.

 

 

Skapar förutsättningar för framtiden


Den här maskininvesteringen skapar förutsättningar för framtiden.
– Nu har vi en inkörningsperiod med roboten, vi bygger från grunden och det kommer att funka riktigt bra när det börjar vända igen, för det tror jag att det gör snart, säger Peter.
Förutsättningar för framtiden har man också skapat genom investeringar i lokalen. I år är det nämligen 25 år sedan Lecsa Mekan flyttade in i anläggningen i Åker, strax utanför Skillingaryd.
– Det har vi firat genom att fräscha upp personalutrymmen och investera i LED-belysning och värme- och ventilationssystem som ger en energieffektivisering, säger Bitte.

 

För 25 år sedan flyttade Lecsa Mekan in i lokalerna. ”Det har vi firat med en uppfräschning av både omklädningsrum och lunchrum”, säger Bitte Blansch.

 

 

Fakta Lecsa Mekan:
Lecsa Mekan tillhandahåller det mesta inom skärande bearbetning. Vi ombesörjer även ytbehandling om så önskas.

 

Text & bild: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Lecsa Mekan AB

(Lecsa Mekan AB)

Telefon: 037074080
Mail: info@lecsa.se

Besöksadress:
åker
56892
SKILLINGARYD

Postadress:
åker korsbogärdet
56892
Skillingaryd

Webbadress:
www.lecsa.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår