Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 48 Torsdag 2 december Grattis Beata, Beatrice
Valuta
EUR 10.23 -0.05 -0.053
GBP 12.04 -0.02 -0.017
USD 9.05 -0.03 -0.032
BÖRSEN 17:30
-1.33%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Forskningen tar hjälp av lasersvetsning

Fem år sedan start har Ltech genom förvärv nått målet att vara störst i Sverige på lasersvetsning. Nu fortsätter tillväxten inom nya specialområden.

 

– Jag kanske satte målet lite lågt, säger Patrik Karlsson och skrattar.
Förra året gjorde Ltech i Bredaryd och Verktygsservice i Gislaved gemensam sak då man startade ett bolag som idag äger båda företagen. Det innebär att man tillsammans har den absolut största delen av den svenska marknaden vad gäller lasersvetsning, säger Patrik.

 

Siktar mot stjärnorna. När Patrik Karlsson startade Ltech hade han som mål att bli störst i Sverige på lasersvetsning. Och han är redan där.

 

Vass teknik för prototypframtagning


I takt med tillväxten har också nya möjligheter och utmaningar skapats. Lasersvetsningens precision, höga kvalitet och avsaknad av deformationer har genererat intresse inom helt andra områden än bara reparation och service av formverktyg.
– Lasertekniken användes från allra första början till att laga smycken. Sedan utvecklades den i Tyskland för att svetsa kraftigare och större detaljer som verktyg, men det är när du jobbar med de riktigt små detaljerna som tekniken blir som allra vassast. Inte minst i prototypframtagning, säger Patrik.

 

Ltech består av kollegorna (fr v) Jonas Kraft, Robert Elvingsson och Patrik Karlsson. Ltech samarbetar också med Verktygsservice i Gislaved och tillsammans är man störst i Sverige på lasersvetsning.

 

Specialinstrument för kirurgi och cancerforskning


Själv är han just nu med i utvecklingen av produkter som i förlängningen till och med kan rädda liv. Ltech har fått flera uppdrag inom medicinteknik gällande svetsning av specialinstrument för titthålskirurgi och cancerforskning. Man har också svetsat delar av mekanismer till en hjärtklaff, och här handlar det verkligen om detaljarbete i mikroskop.
– När vi svetsat färdigt tre detaljer är den färdiga detaljen bara fyra millimeter lång, berättar Patrik.

 

I de små detaljerna ryms de kanske största möjligheterna för lasersvetsning. Ltech applicerar tekniken på nya områden inom medicin och flygindustri.

 

Krävande uppdrag inom flygindustri

 

Ltech har dessutom fått nya kunder inom flygindustri och rymdfarkoster där kraven på svetsresultat och säkerhet är minst lika rigorösa som inom medicinsk forskning.
– Man kan säga att jag har fått ett konsultuppdrag för att hjälpa dem ta fram ny teknik, vilket i förlängningen också kan leda till ytterligare affärer. Det är riktigt spännande! säger Patrik.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

LTECH AB

Telefon: 0725280400
Mail: patrik@l-tech.se

Besöksadress:
Lundavägen 52
33371
Bredaryd

Postadress:
Lundav. 52
33371
Bredaryd

Webbadress:
www.l-tech.se