Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 49 Måndag 6 december Grattis Nikolaus, Niklas
Valuta
EUR 10.34 -0.01 -0.009
GBP 12.12 0.01 0.014
USD 9.16 0.01 0.009
BÖRSEN 17:30
-1.1%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Han startar ny verktygsakut i Bredaryd

Efter femton år i branschen ville Patrik Karlsson skapa något eget. I januari förverkligade han drömmen genom starten av Ltech AB verktygssvetsning.

- Jag tycker om att hjälpa folk och försöka lösa deras problem. Att ha kundkontakten är väldigt roligt och det är verkligen som en liten verktygsakut. Ibland står de här och väntar under tiden. Det blir rätt så snabba puckar men det är ju det som är kul. Ingen dag är den andra lik! säger Patrik Karlsson.


Nystartad verktygsakut. Ltech AB slog upp portarna i januari 2014. "Det har varit min dröm, min inre drivkraft, att starta eget" säger ägaren Patrik Karlsson.

Redan etablerat kontaktnät

Efter femton år i branschen kände han att han samlat på sig tillräckligt med erfarenhet för att ta steget och starta eget. Och kontaktnätet var redan etablerat.
- Jag känner att jag är redo nu. Jag ville inte sitta på pensionärshemmet när jag blir gammal och ångra att jag inte gjorde det, säger Patrik och ler.

Lasersvetsning och TIG-svetsning är grundutbudet just nu. En ny anlöpningsugn hör också till investeringarna. Och Patrik brinner för själva hantverket.


Lasersvetsning är ett precisionsarbete. Laserstrålen fokuseras till några tiondels mm vilket ger en mycket koncentrerad och liten uppvärmning av materialet. Tillsatsmaterial som tillsätts är från 0,2 mm.

Stor variation på svetsuppdragen

- Det är kul att svetsa och samtidigt få hjälpa folk med deras behov. Ofta handlar det om verktyg som gått sönder, ett maskinhaveri som måste lösas snabbt. Det är stor variation på svetsuppdragen, nya problem och utmaningar som man ställs inför varje dag. Och det är kul när man lyckas och kunderna är nöjda, säger Patrik.


Den nya anlöpningsugnen är en i raden av investeringar hos Ltech AB i Bredaryd.

Viktig kunskap om stålets egenskaper

Erfarenheten och kunskapen om alla olika typer av stål och deras egenskaper är något han framhåller som viktigt i konkurrensen om jobben. Att kunna stålets egenskaper inför värmebehandling är a och o. Oavsett om det handlar om pressverktyg, klipp- och bockverktyg eller verktyg för plastbearbetning måste man känna till hårdhet och härdtemperatur.

- Ibland kan det vara lite av ett detektivarbete att få fram uppgifterna på gamla verktyg, men det är viktigt så att man kan förvärma rätt, hålla rätt svetstemperatur och anlöpa efter svetsningen, säger Patrik.
- Den kunskapen är också viktig för att jag i dialog med kunden ska kunna lägga rätt tillsatsmaterial med rätt hårdhet.


Nybliven företagare. Efter femton år i branschen bestämde sig Patrik Karlsson för att starta eget. 

Planerar för investering och tillväxt

Ltech AB har tagit över lokaler på Industrivägen i Bredaryd och fortfarande pågår en del byggarbete för att anpassa dessa efter verksamheten.

- Framöver ska jag in med fler svetsar och på sikt kommer jag att anställa folk. Det är min vision, att växa och bli större, säger Patrik Karlsson.

Text & foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se.


KONTAKTUPPGIFTER

LTECH AB

Telefon: 0725280400
Mail: patrik@l-tech.se

Besöksadress:
Lundavägen 52
33371
Bredaryd

Postadress:
Lundav. 52
33371
Bredaryd

Webbadress:
www.l-tech.se