Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 20 Lördag 21 maj Grattis Konstantin, Conny
Valuta
EUR 10.5 0.00 -0.005
GBP 12.43 0.05 0.047
USD 9.94 0.02 0.019
BÖRSEN 17:30
-0.42%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Trådgnistexperter som levererar

Precisionen är maximal och frihetsgraderna i bearbetningen närmast oändliga. Hos Miform är trådgnistningen själva hjärtat i verktygstillverkningen.

 

 

Med tio trådgnistar, en sänkgnist och en hålgnist i verkstaden, samtliga från schweiziska Agie, har Mauritz Svensson fullt upp. Här tillverkas högpresterande verktyg med hjälp av den senaste tekniken inom trådgnistning.

– Det här är tillverkning som lämpar sig extra bra för små detaljer med snäva konturer som inte går att fräsa. Exempelvis klippverktyg tillverkade i hårdmetall som annars bara går att slipa med diamant, säger Mauritz.

 

Trådgnistning lämpar sig extra bra för små detaljer med snäva konturer.

 

Superprecision hos experterna

 

Han har jobbat med trådgnistning i 35 år och sett tekniken utvecklas mot allt bättre toleranser och allt mindre trådstorlekar.

– Vanligtvis jobbar man med en tråddiameter på 0,25 mm men vi kör ända ner till 0,05 mm, säger Mauritz. Den senaste trådgnisten, en Agie VP, har en positioneringsnoggrannhet på +/- <0,001 mm, kan köra spår ner till 0,07 mm och hörnradier på 0,035 mm. Inte många klarar att köra med så tunn tråd som Miform. Företaget som ligger i Tyngel, strax utanför Hillerstorp, utmärker sig nationellt.

 

Trådgnistexperter. Hos Miform i Tyngel har man arbetat med trådgnistning sedan 1970-talet då tekniken var helt ny. Och tekniken har utvecklats på ett fantastiskt sätt, konstaterar Mauritz Svensson.

 

Gnisturladdning skapar formen

 

Och trådgnisten är verkligen ett multiverktyg som körs med hög beläggning till kunder inom allt från vvs till fordonsindustri. Själva bearbetningen fungerar genom att den strömförande tråden kommer i kontakt med elektriskt ledande material, exempelvis härdat stål eller hårdmetall, varpå en gnisturladdning sker med hög temperatur – som får materialet i arbetsstycket att smälta. Detta upprepas i hög hastighet medan maskinen skär igenom en programmerad bana.

 

Multiverktyg med möjligheter. Trådgnistning är en bearbetningsmetod som passar extra bra för små detaljer med snäva konturer i tuffa material.

 

Formverktyg och legotjänster

 

Förutom verktygstillverkning, service och reparationer erbjuder också Miform legotjänster inom CNC-fräsning i material som stål, aluminium och rostfritt. Sandvik är en mångårig kund på legosidan.

– Men vi har kapacitet för mer, säger vd och ägare Bengt Svensson.

 

Miform AB tillverkar formverktyg av hög kvalitet med hjälp av den senaste tekniken. Fr v Mauritz Svensson, Christoffer Hyltén och Bengt Svensson.

 

 

 

Fakta

Miform AB Med unik precision och den senaste tekniken inom CNC-fräsning och trådgnistning levereras formverktyg av högsta kvalitet.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

 KONTAKTUPPGIFTER

Miform Verktygs AB

(Miform Verktygs AB)

Telefon: 0370-822 05
Mail: info@miform.se

Besöksadress:
Tyngel
33574
HILLERSTORP

Postadress:
Tyngel
33574
Hillerstorp

Webbadress:
www.miform.se