Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 25
Torsdag 20 juni
Grattis Linda
Valuta
EUR 10.65 0.00
GBP 11.99 0.08
USD 9.48 -0.03
BÖRSEN 18:43
-0.02%

0

Full fart framåt i pressgjuteriet

Från manuell bearbetning till robotisering - teknikskiftet har slagit igenom fullt ut. Nu rekryterar Nyströms Pressgjuteri teknisk kompetens.
Bara för några år sedan sköttes efterbearbetningen av gjutgodset helt manuellt. Slipning och polering var ett tungt och krävande arbete i tuff miljö.

- Idag lägger vi upp detaljen på ett transportband och sedan jobbar robotarna med den tills vi får ut en färdig produkt att leverera till kund, säger produktionschef Peter Johansson.

Den manuella slipningen är nästan helt borta - idag bearbetas gjutgodset i helautomatiska celler som slipar, gängar och gradar.

Rekryteringsbehov efter omfattande tekniksskifte

Vi pratar om ett omfattande teknikskifte som skett under kort tid.

- Och det är något vi är stolta över. Idag har vi rekryteringsbehov, vi söker personal med hög teknisk kompetens som jobbar med programmering och produktionsteknik, säger Per-Johan Hildingsson, försäljningsansvarig.

Teknikskiftet gör att Nyströms Pressgjuteri kontinuerligt söker kompetens inom programmering och produktionsteknik. Här programmerar Kamila Falkowska en robot för polering.

Söker nya marknader för pressgjutning

Nyströms Pressgjuteri är ett anrikt företag som sedan starten 1929 har levererat pressgjutna aluminiumdetaljer och kompletta lösningar till bland annat nordisk möbel- och verkstadsindustri. Ett kundsegment som man tror kommer att växa framöver.

- Gör du en stål- eller plåtbit behöver du oftast ett antal komponenter för att få ihop en bra produkt. Med pressgjutning hamnar du designmässigt rätt direkt och får så gott som alla funktioner i en och samma detalj, säger Per-Johan.

Pressgjutning är en helautomatiserad process idag med 2-3 robotar och avancerad teknik i varje produktionscell.

Re-use and re-design ett starkt säljargument

Tekniken är kostnadseffektiv vid lite större volymer och materialet har många fördelar.

- Inte minst att allt aluminium baseras på återvinning. Vi pratar pantburkar, spån och gamla motorblock. Återvinningen är ett viktigt säljargument för många av våra kunder, konstaterar Per-Johan.

Ny hemsida, fortsatt automatisering och löpande rekryteringsbehov - det är full fart framåt för Nyströms Pressgjuteri! Tv Per-Johan Hildingsson, försäljningsansvarig, th Peter Johansson, produktionschef.

Helautomatiserade tillverkningsprocesser

Pressgjutning är en så gott som helautomatiserad process idag med robotar och avancerad teknik i varje produktionscell. Och den automatiserade efterbearbetningen med så gott som alla eftertempon i huset gör att ledtiderna kortats väsentligt.

- Vi gjuter från 0,2 upp till 7 kg i detaljvikt och har maskiner med 250 upp till 800 tons presskraft. Och när det gäller slipning och polering sticker vi ut rejält, här är vi vassast på marknaden, säger Per-Johan.

Företaget har ett 35-tal anställda och omsätter ca 75 miljoner SEK. I dagarna släpper man en helt ny hemsida och man ser också fram emot att få möta kunderna på Elmia Subcontractor den 8-11 november.

Text & foto: Gabriella MellergårdhKONTAKTUPPGIFTER

Nyströms Pressgjuteri AB

Telefon: 0370-656940
Mail: ulf@nystromsgjuteri.se

Besöksadress:
Maråsliden 10
33591
GNOSJÖ

Postadress:
Maråsliden 10
33591
Gnosjö

Webbadress:
www.nystromsgjuteri.se