Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 20 Måndag 16 maj Grattis Ronald, Ronny
Valuta
EUR 10.49 0.01 0.013
GBP 12.35 0.01 0.009
USD 10.09 0.02 0.019
BÖRSEN 17:30
0.00%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

De producerar i 100% återvunnen plast

Projektet är helt unikt. Dammsugaren består av 100 procent återvunnen plast och återanvända komponenter – och det här är bara början hos PE Plast.

 

 

Ta Sveriges största aktör inom återvinning, lägg till en av världens största tillverkare av vitvaror och som kronan på verket PE Plast AB i Värnamo.

Då har du de tre upphovs­makarna bakom världens första dammsugare – made to be re-made.

– Att kunna köra så här bra bitar i hundra procent återvunnet material är superhäftigt, säger Patrik Ekwall, vd och ägare PE Plast.

 

 

 

Made to be re-made. Den unika dammsugaren består av 100 % återvunnen plast och återanvända komponenter.

 

Såg möjligheten att skapa historia

 

Idén föddes på Stena Nordic Recycling Center i Halmstad där man bland annat återvinner kasserade elektriska apparater, som visat sig ha lång livslängd kvar.

– Av dammsugarmotorerna såg man till exempel att bara ett fåtal var utbrända, resten fungerade, berättar Tommy Karlsson, Account Manager Stena Recycling.

Vitvarujätten Electrolux, vars mål är att bli helt cirkulära och klimatneutrala, såg möjligheten att skapa historia tillsammans med Stena. Återvunnen elektronikplast har granulerats, fungerande komponenter har återbrukats. Men den stora frågan var – vem skulle tillverka den unika dammsugaren?

 

Stenas Ledningsgrupp på besök hos PE Plast. Fr v: Tommy Karlsson, Johan Tegbring, Fredrik Pettersson, Martin Leander och Patrik Ekwall.

 

Samarbete i småländsk entreprenörsanda

 

– Jag gjorde för några år sedan en liten Eriksgata tillsammans med Stena Recyclings vd bland Gnosjöregionens plastföretag och har väldigt fina kontakter här i området. Så jag gav Electrolux tre förslag på tillverkare och deras val föll på PE Plast.

Det är den småländska entreprenörsandan och samarbetet mellan Stena, Electrolux och PE Plast som har skapat detta, säger Tommy Karlsson.

Verktygen till dammsugaren låg i Ungern men landade i Värnamo efter bara några dagar, och kort därefter var produktionen igång. Den färdiga dammsugaren premiärvisades på Stena Recyclings årliga event Cirkular Initiative i höstas.

– Än så länge är det en prototyp i begränsad upplaga, men vi har visat att det faktiskt går att göra verklighet av visionen.

Det är en milstolpe på vägen mot cirkulära produkter, säger Tommy.

 

Samarbetet mellan PE Plast, Stena Recycling och Electrolux är ett stort steg framåt mot en cirkulär och klimatneutral produktion. ”Vi skapar historia tillsammans” säger (tv) Patrik Ekwall och (th) Tommy Karlsson.

 

Stort intresse från övriga kunder

 

Patrik Ekwall är ömsesidigt entusiastisk, både över samarbetet och över den återvunna plasten som visat sig överträffa alla förväntningar.

– Vi har gjort mängder av tester och materialet klarar utmaningarna jättebra, konstaterar Patrik.

Detta har också gett genklang hos PE Plasts kunder.

– Ganska omgående tog vi fram provdetaljer som testas just nu i tuffa miljöer.

Vi går för högtryck här på PE Plast och har mycket nytt på gång, och många förfrågningar just på återvunnet, UV- och flamstabiliserat, säger Patrik.

 

Materialutveckling som gynnar miljön

 

PE Plast har profilerat sig som den lilla, snabba och flexibla leverantören av formsprutat tekniskt gods. Lägg därtill fokus på nya möjligheter inom teknik- och material­utveckling med omtanke om miljön.

Och en stor andel av kunderna finns just inom fordonsindustri.

– Våra fordonskunder har höga målsättningar och stora krav på hög andel återvunnen plast inom snar framtid. Här kan vi möta deras behov, säger Patrik Ekwall.

 

PE Plast levererar formsprutat tekniskt gods till kravställande kunder inom bland annat fordonsindustri, elektronik, bygg- och verkstadsindustri. 

 

 

FAKTA

PE PLAST är den lilla, snabba och flexibla leverantören av formsprutat tekniskt gods till kravställande kunder som önskar lätta och hållfasta komponenter.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & PE Plast AB

 KONTAKTUPPGIFTER

PE Plast AB

Telefon: 0705447100
Mail: patrik@peplast.se

Besöksadress:
Margretelundsvägen 18
33134
VÄRNAMO

Postadress:
Margretelundsv. 18
33134
Värnamo

Webbadress:
www.peplast.se