Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 27 Tisdag 5 juli Grattis Laila, Ritva
Valuta
EUR 10.78 0.03 0.034
GBP 12.52 0.05 0.054
USD 10.35 0.04 0.038
BÖRSEN 17:30
0.63%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Formsprutare på väg mot nollutsläpp

Krav på koldioxidneutral produktion är sannolikt nästa stora utmaning för underleverantörer till fordonsindustrin. Här ligger PE Plast steget före. 

 

– Det är en viktig konkurrensfaktor och här vi vill vara med – innan det kommer som ett formellt krav från bilindustrin, säger Patrik Ekwall, vd och ägare PE Plast.

Det Värnamobaserade formsprutningsföretaget har precis landat ett nytt avtal med en kinesisk elbilstillverkare där en avgörande fråga bland annat var hur man som underleverantör säkerställer lågutsläpp i sin produktion.

– Och vi ser den här typen av frågeställningar från fler håll. Väldigt stort fokus ligger på möjligheten till koldioxidneutral produktion och så småningom kommer det att landa i hur stor utsläppspåverkan du har i din faktiska slutprodukt, konstaterar Patrik.

 

Koldioxidneutral är målet. ”Vi vill ligga steget före som underleverantör”, säger Patrik Ekwall, vd PE Plast.

 

Fossilfri el och egen solcellsanläggning

 

Tillsammans med kollegorna Johan Ideskog och David Alkemark vrider och vänder han ständigt på frågan hur PE Plast kan minska sitt koldioxidavtryck.

– Till exempel köper vi bara fossilfri energi från vårt elbolag, och sedan våren 2021 har vi en egen solcellsanläggning som försörjer en betydande del av vår produktion, säger David.

Samtidigt är elförsörjningen ett problematiskt område.

– De höga energipriser vi ser nu minskar konkurrenskraften för oss som producenter och därför är det oerhört viktigt att säkerställa stabil elförsörjning till rätt pris, konstaterar Patrik.

 

Hjälper kunden till miljösmarta materialval

 

Materialval är en annan faktor som skapar möjlighet till sänkt koldioxidavtryck.

– Vi försöker att jobba med återvunnet, även om de stora utmaningarna ligger i att komma upp i 100 procent till fordonsindustrin, på grund av tekniska aspekter och säkerhetskrav i färdig produkt, förklarar Johan.

Det är heller inte självklart att återvunnet är det mest miljösmarta.

– Det kan finnas andra alternativ som är mer miljövänliga. Det viktiga är rätt material på rätt plats.
Här guidar PE Plast kunden till det smartaste materialvalet.

– Våra leverantörer hjälper oss att komma med förslag så att vi kan utmana kunden att välja material som genererar mindre koldioxidutsläpp, säger David.

 

De guidar kunden till miljösmarta materialval. Fr v Patrik Ekwall, David Alkemark och Johan Ideskog.

 

 

FAKTA 

PE Plast – vi är den lilla, snabba och flexibla leverantören av formsprutat tekniskt gods till kravställande kunder som önskar lätta och hållfasta komponenter.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

PE Plast AB

Telefon: 0705447100
Mail: patrik@peplast.se

Besöksadress:
Margretelundsvägen 18
33134
VÄRNAMO

Postadress:
Margretelundsv. 18
33134
Värnamo

Webbadress:
www.peplast.se