Vecka 15 Fredag 12 april Grattis Liv
Valuta
EUR 11.6 0.1 0.098
GBP 13.57 0.1 0.105
USD 10.92 0.19 0.193
BÖRSEN 16:49
0.24%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Ny banbrytande teknik till Gislaved

Ordern som landade hos KB Components Placell i början av 2024 har ett värde på 20 miljoner och innebär ett rejält tekniksprång – unikt för Europa.

 

 

– Den här typen av produktion har annars krävt mycket handpåläggning. Nu ska vi producera i en fullt automatiserad cell med två nya vertikalmaskiner, säger Erik Haraldsson, vd för KB Components Placell i Gislaved och teknisk chef för den familjeägda koncernens samtliga siter globalt.
Ingjutning av metall hör till standardteknikerna hos Placell men nu går man steget längre. Små stift på rulle ska gjutas in med exakt precision i kontaktdon för elbilsmarknaden.
– Vi kommer att se mycket mer av det här framöver och affären är väldigt viktigt för oss, säger Erik.

 

6 500 kvm produktionsyta hos KB Components Placell i Gislaved rymmer 45 formsprutningsmaskiner och 50 anställda. ”Vi jobbar med snäva toleranser och högpresterande material”, säger Erik Haraldsson.

 

 

Från automotive till konsumentprodukter


Placell i Gislaved blev en del av den svenska plastindustrikoncernen KB Components för snart fyra år sedan. Gruppen som helhet jobbar i segment från fordonsindustri och medical till belysningsindustri och konsumentprodukter, med produktionsanläggningar i Sverige, Litauen, Slovakien, Kanada, USA, Mexico och Kina.
Placell i Gislaved har sina största kunder inom tunga fordon och övrig industri. Här formsprutas kablage och bränslefilter till Scania liksom mängder av detaljer till Vibracoustic, FM Mattsson och Gnosjöregionens Thule och Babybjörn.

 

Närheten till kunderna betyder allt. KB Components erbjuder lokal produktion i Europa, Asien och Nordamerika.

 

 

Hållbarhet och teknologi ger konkurrenskraft


– Under 2023 har vi stärkts inom tunga fordon och sett en total tillväxt i gruppen på 24 procent inklusive förvärv, så det har gått väldigt bra. Fokus hos alla våra kunder ligger starkt på återvunna material och hållbarhet, säger Erik.
KB Components strategi med global närvaro är därför viktigare än någonsin.
– Du måste vara nära dina kunder – det får inte bli för långa transporter.
En annan nyckelfaktor som avgör kampen om kunderna är teknologin, och det är inte för inte som KB Components globala teknikchef utgår från Gislaved.
– Sverige är vårt teknikcentrum. Vi jobbar högautomatiserat och det måste vi göra när vi slåss mot hela världen, säger Erik.

 

Sverige är KB Components teknikcentrum med starkt fokus på automation och materialteknik. Huvudkontor och eget materiallabb finns i Örkelljunga.

 

 

Fakta:
KB COMPONENTS PLACELL AB
Med global närvaro erbjuder vi helhetslösningar inom formsprutning till högsta möjliga kvalitet i moderna, högteknologiska produktionsanläggningar.

 

 

Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: KB Components Placell & Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

KB Components Placell AB

(KB Components Placell AB)

Telefon: 0371-58 63 00
Mail: info@placell.se

Besöksadress:
Baldersv. 36
33235
GISLAVED

Postadress:
Box 3
33221
Gislaved

Webbadress:
kbcomponents.comDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår