Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 42 Torsdag 21 oktober Grattis Ursula, Yrsa
Valuta
EUR 10 -0.01 -0.006
GBP 11.86 -0.01 -0.012
USD 8.6 0.01 0.007
BÖRSEN 17:30
0.74%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Med excellens och utveckling i fokus

Det är ingen ordinär plastfabrik. Hos Rosti GP i Gislaved pågår verksamhet dygnet runt, sju dagar i veckan, med en automationsgrad utöver det vanliga.

 

 

Ann-Sofie Lindén, HR-chef, förklarar det redan när vi möts i entrén, men det är först vid en rundvandring i den 13 000 kvm stora fabriken som man verkligen förstår. Här produceras kapsyler till livsmedelsförpackningar, lock till snusdosor och pumpinsatser till tvål- och alkogelflaskor i enorma volymer och ett rasande tempo.

– Bara i kapsyler gör vi 64 stycken var femte sekund, eller cirka 1,3 miljarder per år. Det är ganska häftigt, säger Ann-Sofie.

 

Produktion av tvål- och alkogelpumpar

 

Om man imponeras av höga volymer så var det förra våren som bidrog till en riktig boom. Pandemin gjorde 2020 till ett fantastiskt år omsättningsmässigt hos Rosti GP Sweden.

– Vi fick dubblera våra skift när alla alkogelpumpar skulle ut, berättar Ann-Sofie.

All befintlig automation utnyttjades maximalt och extrapersonal för manuell montering infördes. För även om plastindustrin generellt har hög automationsgrad så ligger Rosti GP i något av en egen liga med sina plockrobotar, monteringsrobotar och transportband som likt slingrande ormar förflyttar formsprutade detaljer mellan de olika momenten.

 

Kapacitetsökning. Glada miner i väntan på fyra nya formsprutor med tillhörande automation som ökar kapacitet på tvål- och alkogelpumpar.

 

Extremt hög automationsgrad

 

– Vi är en legotillverkare med högt teknikinnehåll och en automationsgrad som är riktigt, riktigt hög. Vi ligger också långt fram i våra Lean-processer vilket bidrar till arbetsmiljö och utveckling av våra anställda, säger berättar vd Per Pettersson.

Rosti GP är en stor arbetsgivare i Gislaved och ingår samtidigt i en global koncern som omsätter ca 350 miljoner EUR och har ca 3500 medarbetare i åtta länder. Rosti Group ägs av Nordstjernan, har sitt huvudkontor i Malmö och produktionsenheter i Gislaved, Kina, Polen, Tyskland, Malaysia, Rumänien, Turkiet och England.

 

Digitaltryckta produkter har precis passerat ett visionsystem med godkänt resultat.

 

Möjligheter att växa i företaget

 

– Fördelen med att tillhöra en större koncern är att möjligheterna är stora. Du kan som anställd växa i bolaget och med tiden växa även i koncernen. Mina närmaste kollegor sitter till exempel i Tyskland, säger Jonatan Liljedahl.

Han är nyanställd i Rosti GP och arbetar med försäljning. Ann-Sofie som också har en tidigare bakgrund i ett mindre familjeföretag håller med.

– Här har jag kollegor på ett helt annat sätt. Man kan göra avstämningar, lära av varandra. Och du får större muskler när du slipper att utveckla allt själv. Det är en styrka.

 

 

Arbetsplats med utvecklingsmöjligheter. Justyna Hietanen började på Rosti GP som operatör men ville mer än så. Hon fick gå en ställarutbildning på Polymercentrum parallellt med sitt jobb.

 

Utbildningsdagar varje år

 

Kompetensutveckling är något Rosti GP prioriterar. Vid tre tillfällen per år stängs hela fabriken ner från torsdag kväll till lördag morgon. Utbildningsstationer inom områden som säkerhet, kvalitet, hygien och Lean bemannas internt. Alla anställda får sedan, tillsammans med sitt skift, gå igenom alla åtta stationer.

– Det har varit väldigt uppskattat. Vi jobbar mycket med medarbetarnöjdhet och feedback. Vi har också jobbat mycket med cheferna för att vi ska bli bättre inom dimensioner som ledarskap, kommunikation, individens utveckling och hur man trivs på arbetsplatsen, säger Ann-Sofie.

 

Fabrikens Continuous improvement center är navet i verksamhetens förbättringsarbete där digital teknik är en naturlig del.

 

Nya tekniker och nya kunder

 

Investeringar i personalen går hand i hand med investeringar i teknik. Vi passerar den nya produktionshallen där fyra formsprutor ska ta plats om några dagar.

– De senaste tre åren har vi investerat 70 miljoner samtidigt som vi har tagit nya stora affärer och breddat vår kundbas, berättar Per.

Det har också gjort att Rosti GP breddat sitt utbud med nya tekniker.

– Vi har till exempel börjat med digitaltryck som ersätter tidigare tampotryck. Det är mer effektivt, vi gör snabbare omställningar och har mycket bättre möjligheter för flerfärgstryck än tidigare, säger Per.

Och det här är bara början.

– Vi ser inga begränsningar framöver med vårt tekniklyft och vår breda kundbas.

 

 

Att kunna erbjuda kunder närhet till verksamheten genom digital teknik är viktigt och under ständig utveckling.

 

 

Fakta Rosti GP AB

Högteknologisk formsprutning är vår kärnkompetens där vi levererar formsprutade produkter till livsmedel, kosmetik och hälsovård.

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Patrik LeonardssonKONTAKTUPPGIFTER

Rosti GP AB

Telefon: 0727226060
Mail: rosti@rosti.com

Besöksadress:
Baldersv. 35
33235
GISLAVED

Postadress:
Box 505
33228
Gislaved

Webbadress:
www.rosti.com