Vecka 49 Fredag 8 december Grattis Virginia
Valuta
EUR 11.21 -0.07 -0.07
GBP 13.07 -0.01 -0.005
USD 10.39 -0.09 -0.089
BÖRSEN 17:30
-0.24%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Tio gånger snabbare skärhastighet

Plåtförädling handlar om både hantverk och ny teknik. Nu investerar familjeföretaget Smemo Hillerstorp i en ny laser som höjer kapaciteten rejält.

 

– Utvecklingen vad gäller skärhastighet har gått väldigt snabbt de senaste åren. Med den nya maskinen får vi tio gånger snabbare skärhastighet jämfört med den som vi byter ut, säger produktionschef Viktor Thulin.

Investeringen handlar om en 10 kW fiberlaser, Trumpf 3030, som landar i huset i början av nästa år.

 

 

I väntans dagar. Snart kommer den nya fiber­lasern från Trumpf att vara på plats hos Smemo. Fr v: Viktor Thulin, Håkan Thulin och Mikael Thulin.

 

 

Fasar skärsnitt direkt i maskinen

 

– Vi ser att den här investeringen ger oss möjlighet att spara tid eftersom skärhastigheten är så hög. Dessutom kan vi skära tjockare material och fasa skärsnitten för svetsning och hålbild direkt i maskinen. När vi såg att det var möjligt visste vi direkt att det var en sådan här maskin vi ville ha, säger Håkan Thulin, vd och delägare.

Att den nya lasermaskinen hanterar tjockare material öppnar både för nya projekt och nya kunder.

– Vi blir mer konkurrenskraftiga både på hög- och lågserier, konstaterar Mikael Thulin, delägare.

 

Snabb skärhastighet i tjocka material och med möjlighet att fasa skärsnitten direkt i maskinen. Den nya fiberlasern höjer kapaciteten inom både hög- och lågserier.

 

Fortsatt hemflytt av produktion

 

Med laserskärning, stansning, automatpressning, svetsning och robotmontering i huset växer Smemo kontinuerligt, tillsammans med en bred kundbas inom flera olika branscher där man efterfrågar högkvalitativa plåtdetaljer. Även om Smemo upplever en viss avmattning på marknaden är orderstocken fortfarande god – och extra glädjande är kontakten med de kunder som alltjämt fortsätter att flytta produktionen hem till Sverige och Hillerstorp för kortare ledtider och snabbare leverans.

– Vi räknar på mycket just nu där produktionen har legat långt bort ­tidigare och man vill flytta hem. Det är en tydlig effekt av världsläget som ger stora möjligheter, konstaterar Håkan.

 

Kapacitet och kvalitet i tjockare material

 

Liksom förra året kommer Smemo att ställa ut på Elmia Subcontractor i november och man ser fram emot att visa besökare exempel på vad den nya fiberlasern kan åstadkomma.

– Kom gärna förbi och titta på vår kapacitet och kvalitet när det gäller laserskärning i tjockare material, säger Mikael.

 

 

 

 

FAKTA
Smemo – plåtdetaljer från lågserie till högvolym med laserskärning, stansning, automatpressning och robotmontering i en modern och flexibel maskinpark.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & SmemoKONTAKTUPPGIFTER

Smemo AB

(Smemo AB)

Telefon: 0370373630
Mail: info@smemo.se

Besöksadress:
Storåg. 5
33573
HILLERSTORP

Postadress:
Box 75
33504
Hillerstorp

Webbadress:
www.smemo.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår