Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 46
Söndag 17 november
Grattis Naemi, Naima
Valuta
EUR 10.66 0.01
GBP 12.44 0.00
USD 9.64 0.01
BÖRSEN 08:35
0.07%

0

Från idé till verklighet med Steelnova


Mångårigt gasellföretag och årets företagare i Vaggeryds kommun. Steelnova växer stadigt vidare med sin spetskompetens inom bockning och svetsning.

Ända från start har Steelnova haft som mål att hjälpa kunden med produktutveckling.
- Ofta är vår kund inriktad på textil och trä, men där kan vi bidra med vår kompetens inom metall och hjälpa kunden hitta så kostnadseffektiva lösningar som möjligt, säger Bo Andersson, delägare och tekniskt ansvarig på Steelnova.När det gäller rörbockning och rörformning ligger Steelnova i framkant, det menar ägarduon Bo Andersson och Johan Svensson. På bilden Tommy Roos vid en E-turn bockmaskin.


Hjälper kunden med produktutveckling

- Vi är en partner inom möbelindustrin. Ofta kommer man hit med en skiss eller i bästa fall en ritning i handen där en designer har varit inblandad. Där kan vi gå in och hjälpa kunden att översätta idén till verklighet. Det är vår starka sida.
Steelnova i Vaggeryd levererar kvalificerade produkter av rör, tråd och plåt för skandinavisk möbelindustri. Rörbockning, rörformning och rörlaserbearbetning är deras styrka liksom robotsvetsning, CMT, Tig- och Mag-svetsning.
- Vi ombesörjer också ytbehandling och i viss mån montering. Och genom vårt dotterbolag Steelparts har vi tillgång till komponenter från Asien, som annars skulle vara för dyra att ta fram i Sverige, säger Bo Andersson.Från 1600 till 4800 m2. Steelnova växer stadigt vidare såväl i omsättning som med produktions- och lageryta. Idag är man ett av de ledande företagen inom branschen.


Hyllade för tillväxt och lönsamhet

Sedan starten 2001 har Steelnova ökat omsättningen stadigt och beräknas i år landa på drygt 50 miljoner. Den kraftiga tillväxten har gjort att man under flera år utsetts till gasellföretag av tidningen Dagens Industri. I år utnämndes man dessutom till Årets Företagare i Vaggeryds kommun för sin lönsamhet och utveckling.
"Genom ett starkt entreprenörskap och stor innovativ förmåga har ägarna Bo Andersson och Johan Svensson visat att det går att driva tillverkning i Sverige av rör-, tråd- och plåtprodukter i en tuff internationell konkurrens."  Så löd näringslivsrådets motivering.För ett halvår sedan installerades en ny rörlaser med möjlighet att skära i alla slags material.


Uppgång trots instabil konjunktur

Ägarduon tar uppståndelsen med ro och småländsk ödmjukhet.
- Vi kan vara väldigt duktiga, men om våra kunder inte säljer drabbas ju även vi, säger Bo.
Den ekonomiska krisen 2008 gav en nedgång på 20 procent för Steelnova, något som man hämtat upp med råge. Och att marknaden skulle vara instabil ännu en gång har man hittills inte märkt av.
- Som vi kan se det nu tycker vi att det rullar på och snarare går uppåt, säger Bo.
Kundbasen är bred och utgörs av de stora företagen inom skandinavisk möbelindustri.
- Vi har en bra spridning så vi står inte och faller med en kund, säger Bo.Svetsning och sammanfogning är ytterligare en av Steelnovas starka sidor, såväl robotsvetsning och CMT som Tig- och Mag-svetsning. 


Utökad produktionsyta och maskinpark

Totalt har företaget 25 anställda. Under det senaste året har man byggt till fastigheten med 3 200 m2 och därmed utökat produktionsytan markant. Dessutom har man kunnat bygga upp ett mer funktionellt lagersystem. De senaste investeringarna inkluderar också en ny rörlaser, Adige LT Fiber, med möjlighet att skära i olika material. Inom kort kommer ytterligare en CNC-styrd rörbockmaskin.
- Och det är vad vi vill framhäva: vi är duktiga på rörbockning, sammanfogning och rörlaser. Tekniken går ständigt framåt och där finns vi med, säger Bo Andersson.

Text & foto: Gabriella MellergårdhKONTAKTUPPGIFTER

Steelnova AB

Telefon: 039336560
Mail: jorgen@steelnova.se

Besöksadress:
Karlav. 34
56730
VAGGERYD

Postadress:
Box 120
56723
Vaggeryd

Webbadress:
www.steelnova.se