Vecka 38 Fredag 22 september Grattis Maurits, Moritz
Valuta
EUR 11.91 0.00 -0.003
GBP 13.73 -0.01 -0.008
USD 11.17 0.00 0.002
BÖRSEN 17:30
-1.45%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Växtkraft och framtidstro i Hillerstorp

Hur mycket kan man växa? Förmodligen finns ingen gräns för Thule Group. Nyinflyttade i senaste 100-miljonersbygget laddar man redan för nästa spadtag.

 

 

Jo, du hörde rätt. Vi sitter i ett av de nybyggda konferensrummen när platschef Kristian Fältengård pekar med hela handen bakåt:

– Redan när vi började tillbygget var vi ganska klara på att vi ska fortsätta åt andra hållet med en investering på ytterligare 80 miljoner för att utöka vårt testcenter. Skopan sätts i backen inom en månad och bygget ska vara klart om cirka ett år berättar Kristian.

Utvecklingschef Kalle Magnusson konstaterar:

– Ja, vi satsar och fortsätter att växa i Hillerstorp.

 

Thule Groups nya R&D Center i Hillerstorp förstärker den globala produktutvecklingen med allt samlat under ett tak. Tv platschef Kristian Fältengård, th utvecklingschef Kalle Magnusson.

 

Produktutveckling i globalt R&D Center

 

Men just nu gläds man över att ha flyttat in i senaste tillbygget som sträcker sig mot höjden. Totalt handlar det om 8 500 kvadratmeter i två plan som rymmer Thules globala R&D Center.

– Här har vi kunnat centralisera produktutvecklingen genom att samla alla delar, från konstruktion och projektledning till prototyp­verkstad, sömnadsverkstad och testning. Allt finns nära till hands och i nära anslutning till produktionen, säger Kalle.

 

Produktutvecklingen pågår i nya kreativa lokaler. Thule Group lägger i genomsnitt drygt 5 procent av gruppens årsomsättning (7,8 miljarder SEK, 2020) på att ta fram nya produkter för den aktiva människan.

 

Helt ny sömnadsverkstad

 

Sömnadsverkstaden är helt ny, uppbyggd under de senaste två åren.

– Nu har vi sex personer hos oss som jobbar med mönsterkonstruktion, sömnad och utveckling, berättar Kalle.

Fortfarande återstår lite finputsning av detaljer i lokalerna. Och framför allt längtar man efter att få fylla kontorsplatserna med människor.

– Ja, nu är det bara folket som saknas. Alla som kan jobbar hemifrån eftersom vi följer de nationella rekommendationerna, säger Kalle.

Av Thules närmare 450 anställda i Hillerstorp arbetar drygt 200 med produktutveckling och här får man räkna med en successiv inflyttning i kontorslandskap och kreativa utrymmen.

 

Sedan två år tillbaka har Thule Group också byggt upp en egen sömnadsverkstad i Hillerstorp.

 

Hemestertrenden gav försäljningsrekord

 

Men pandemin har också fört med sig en ökad försäljning. Från tvärstoppet i mars 2020 gick företaget vidare till ett toppår.

Kvartalsrapporten för fjärde kvartalet 2020 visade en försäljningsökning på dryga 45 procent jämfört med föregående år.

Den globala frilufts- och hemestertrenden under 2020 gjorde efterfrågan sköt i höjden på framför allt cykel­relaterade tillbehör.

– Vi har som bolag alltid jobbat med en tydlig säsong och det har gjort oss mentalt redo för att det kan svänga upp och ner. Det gav en extra styrka i en sådan här speciell situation, säger Kristian.

 

2020 blev året då alla tog sin tillflykt ut i naturen – och försäljningen av Thules sortiment inom cykelutrustning har ökat kraftigt.

 

Konstant behov av rekrytering

 

Han hyllar personalen i Hillerstorp som klarat av de snabba kasten från tvärstopp till full gas med glans.

– Vi har känt ett enormt stöd från våra medarbetare som varit väldigt flexibla, säger Kristian.

Samtidigt innebär tillväxten i Hillerstorp ett fortsatt stort behov av nyrekrytering.

– Vi har ett konstant behov av duktigt folk, både inom produktutveckling och produktion, konstaterar Kalle.

 

 

Nya maskininvesteringar väntar

 

Att produktutveckling, produktion och testcenter ligger så nära varandra skapar synergier, och på produktionssidan går tillväxten i samma höga takt. För bara två år sedan investerades 100 miljoner i maskinutrustning och monteringslinjer för en helt ny generation takräcken.

– Det har landat bra och nu tittar vi på att förstärka basbehoven. Vi kommer bl.a. att investera i två nya pressar för att skapa mer kapacitet och expandera verktygsavdelningen.

Under 2021 kommer vi även att bygga en solcellsanläggning för att producera vår egen el, berättar Kristian.

 

 

FAKTA

THULE GROUP utvecklar och tillverkar bl.a. takboxar, takräcken och cykelhållare, barnvagnar och cykelbarnstolar, men också markiser och andra tillbehör för husbilar och husvagnar samt sportväskor, ryggsäckar och bagage.

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Thule Sweden AB

Telefon: 0370-255 00
Mail: info@thule.com

Besöksadress:
Borggatan 5
33573
Hillerstorp

Postadress:
Box 69
33504
Hillerstorp

Webbadress:
https://www.thule.com/sv-se/seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår