Vecka 49 Fredag 8 december Grattis Virginia
Valuta
EUR 11.21 -0.07 -0.071
GBP 13.07 -0.01 -0.009
USD 10.38 -0.09 -0.093
BÖRSEN 17:30
-0.24%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Snillrika metallartiklar i tunnplåt

Komplicerade plåtdetaljer med precision är vardag hos Turols Metallartiklar i Smålandsstenar – där man till och med automatiserar automatpressar.

 

– Ja, vi har investerat i en robotcell som plockar och sorterar detaljerna för att också med jämna mellanrum lägga ett exemplar i en mätstation som kontrollerar kvalitén, säger vd Johan Andersson.

 

Automatiserad automatpresslinje hos Turols Metallartiklar. ”Vi har också en helt ny automatpresslinje på ingång och vi ser ljust på framtiden”, säger Johan Andersson.

 

 

Snillrikt och komplext – ett bra exempel på volymproducerad detalj från Turols.

 

 

Ny kund inom batteriproduktion


Investeringen gjordes för en ny kund inom batteribranschen. Turols tillverkar plåtbleck som binder ihop cellerna i litium-jon-batterier och materialet som används är en specialimporterad plåt från Tyskland och USA, i nickelpläterad koppar och stål.
– Här har vi haft nytta av våra lärdomar från att ha jobbat med kärnkraftsindustrin sedan 1960-talet där vi levererat tunnplåtsdetaljer med komplicerad struktur, säger Johan.
Han visar ett exempel på en plåtdetalj som fungerar som hållare till bränslestavar i kärnkraftverk.
– Riktigt tunna och ganska komplicerade artiklar i automatpressar och excenterpressar är vår specialitet, från 0,18 mm upp till 6 mm i tjocklek, förklarar Johan.

 

 

Verktygsbundet lönar sig


Turols har en egen verktygsavdelning där man producerar samtliga verktyg vilket skapar förutsättningar för den höga graden av komplexitet och anpassning. Och Johan vill gärna slå ett extra slag för den verktygsbundna tillverkningen som ger färre eftertempon, högre repeterbarhet och lägre styckkostnad.
– Gränsen för när ett verktyg lönar sig är ofta mycket lägre än man tror. Det finns mycket som tillverkas genom laserskärning och kantbockning idag som skulle löna sig att göra verktygsbundet, säger Johan.

 

Turols tillverkar alla verktyg i den egna välutrustade verkstaden. På bild David Wieslander.

 

 

Höjd och bredd i produktionen


Turols 7 000 kvm stora produktionsanläggning i hjärtat av Smålandsstenar rymmer en bred maskinpark, från automatpressning och manuell pressning med kapacitet upp till 160 ton till svetsning – både robot och manuell, liksom rörbockning och kantbockning. Mätavdelning för kvalitetssäkring finns också i huset.
– Vi erbjuder också montering och packning på kunds begäran, säger Johan.
Och kunderna, ja de finns i många olika branscher, allt ifrån bygg, belysning, energi och lagerinredning till handikapphjälpmedel.

 

7 000 kvm produktionsyta i hjärtat av Smålandsstenar. Här skapar Turols avancerade metallartiklar till allt ifrån kärnkraftsindustri till handikapphjälpmedel.

 

 

Fakta: TUROLS METALLARTIKLAR AB - Legotillverkare i metall. Vi erbjuder automatpressning, rör- och kantbockning, svetsning, verktygstillverkning, trådgnistning och borrning/gängning.

 

Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & Turols

 KONTAKTUPPGIFTER

Turols Metallartiklar AB

(Turols Metallartiklar AB)

Telefon: 0371523880
Mail: info@turols.se

Besöksadress:
Idrottsg. 10
33331
SMÅLANDSSTENAR

Postadress:
Idrottsg. 10
33331
Smålandsstenar

Webbadress:
www.turols.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår