Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 05 Söndag 5 februari Grattis Agata, Agda
Valuta
EUR 11.39 0.06 0.06
GBP 12.72 0.00 0
USD 10.55 0.17 0.169
BÖRSEN 17:30
0.35%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Zinkteknik i Bredaryd lär ut unika kompetenserKunskapsbank, produktutveckling, tillverkning och utbildning. Zinkteknik i Bredaryd är inte störst i världen men kanske har företaget något av ett rekord i bredd.


- Jobbar man i en nisch med ett material som länge var bortglömt och missbedömt måste man vara mångsidig för att kunna driva utvecklingen framåt, säger Kenneth  Magnusson, marknadschef på Zinkteknik i Bredaryd.

Zink har visserligen använts sedan tusentals år, det är ett av de vanligaste grundämnena i jordskorpan, tillika livsviktigt för alla levande varelser. Problemet var att man inte kunde rena zinken tillräckligt. Den innehöll spår av en massa andra ämnen och metaller vilket gjorde produkternas livslängd kort.
Men nu finns det teknik för att rena metallen upp till 99,99 procent och då blir metallens egenskaper helt annorlunda och mycket bättre.

Kunskapsbrist
Ett stort hinder för en större användning av zink nationellt och globalt är bristen på kunskap. Därför har Zinkteknik skapat sin egen Zinkskola i Bredaryd.

- Vi fungerar i dag som ett kunskapsföretag där vi kan erbjuda våra kunder, utbildningsledare och leverantörer information och unik kunskap om zinken och dess möjligheter, säger Kenneth Magnusson. Utbildningen i skolan Think Zink är kostnadsfri och hålls ett par gånger per år. Diplom och dokumentation ingår i utbildningen.

- Eftersom det inte finns särskilt många som har vår långvariga erfarenhet av zinkgjutning är våra kunskaper värdefulla, allt eftersom zinkens fördelar blir kända och uppenbara.

Export som växer
Zinkteknik i Bredaryd är Skandinaviens ledande och ett av Europas största företag inom formsprutning av zink. En växande exporthandeln utgör i dag 35% och kunderna finns främst inom  fordons-, elektronik- och bygg/inredning/redskaps-branscherna.

- En av förutsättningarna för att växa och vara lönsam är här som överallt annars automation och rationalisering. Automatiseringen gör att vi istället kan fokusera på det som ger produkten dess verkliga värde, det vill säga säkerhet, hög teknisk nivå och kvalitetssäkrade produkter. Dessutom har vi en personalpolitik som vi investerar mycket i eftersom vi vet att inget företag är bättre än sina anställda!

Inga genvägar
- Målmedvetenhet och ansvar genomsyrar hela vår organisation. Det finns inga genvägar för att uppnå främsta positionen säger Kenneth Magnusson. I dag omsätter vi kring 140 miljoner. Förutom produktionen ombesörjer vi självklart olika former av ytbehandling och efterbearbetningar.

Inom området elektronik/telekom arbetar Zinkteknik huvudsakligen med avskärmning och även rent mekaniska komponenter. Stor flexibilitet, hög leveransberedskap och höga kvalitetskrav är krav i branschen.

- Inom segmentet fordon är vi starka på säkerhetssidan, med bältes-, airbagsystem- och säteskomponeneter och inom Bygg & Maskinsektorn har vi många kunder med väldigt olika behov. Många av våra kunder har lärt sig använda zink genom oss, via vår zinkskola och med hjälp från oss under produktutvecklingen.

Återanvändning
Till skillnad från många andra metaller kan zinken återanvändas gång på gång utan att försämras, något som i sin tur ger resursbesparing, mindre energiåtgång, färre transporter, minskade utsläpp o..s v. På sikt räknar man med en återvinning på uppåt 80% av den totala zinkanvändningen.

- Vi tar själva hand om alla zinkrestprodukter som bildas i processerna, vilka blir sekundärmaterial för framställning av ny zink och nya zinkprodukter.

- En stor del av utmaningen - och inspirationen - ligger i att hitta produkter och produktområden där zink kan ersätta andra material. Vi söker ständigt nya och lönsamma lösningar där zinken som material, i kombination med vår effektiva produktion, ger kunden en bättre  produkt, säger Kenneth Magnusson.KONTAKTUPPGIFTER

Zinkteknik i Bredaryd AB

(Zinkteknik i Bredaryd AB)

Telefon: 037086650
Mail: info@zinkteknik.se

Besöksadress:
Industrivägen 16
33372
BREDARYD

Postadress:
Industriv. 16
33372
Bredaryd

Webbadress:
www.zinkteknik.se