Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 04 Söndag 29 januari Grattis Diana
Valuta
EUR 11.21 0.02 0.018
GBP 12.79 0.00 0
USD 10.31 0.04 0.039
BÖRSEN 17:30
0.44%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Hillerstorp

Hillerstorp är en tätort i Gnosjö kommun med cirka 1 700 invånare. I Hillerstorp finns flera industrier men det som kanske satt orten på kartan är den stora nöjesparken High Chaparral utanför Hillerstorp.

 

Hillerstorp

Hillestorps hamn (foto: Gnosjö kommun)

 

Missa inte detta när du besöker Hillerstorp

  • High Chaparral. Westernstaden startades redan 1966 av entreprenören Bengt ”Big Bengt” Erlandsson. På High Chaparral kastas man tillbaka till den gamla westernkulturen genom shower, danser, sång, musik och mat.
  • Store Mosse nationalpark. Ett av södra Sverige största myrområde. I Store Mosse nationalpark utanför Hillerstorp hittar man flera nordliga växtarter och några av norrlandsmyrarnas fåglar.
  • Naturum. Naturum hittar man i Stora Mosse nationalpark. Byggnaden är byggd som en bro och ser ut att sväva över Kävsjön. I Naturum får man veta mer om Store Mosses utveckling.
  • Källeryds kyrka. En 1600-tals kyrka i Hillerstorp. Kyrkan uppfördes av landshövding Durell och i den hittar man föremål från adelstiden, däribland vapensköldar och minnestavlor.
  • Flatenbadet. Sjön Flaten är en av Smålands mest långgrunda sjöar och därför en favorit hos barnfamiljerna. Här finns också en fin camping.

 

Känt från regionen

High Chaparral och Store Mosse nationalpark är det som satt Hillerstorp på kartan. Till Westernstaden vallfärdar varje år besökare från både Sverige och övriga länder. 

Från Hillerstorp kommer också fotbollsspelaren Patrik Ingelsten. I Hillerstorp ligger några av kommunens största företag; Thule Sweden AB, Hillerstorps trä AB och Gunnars Tråd AB.

 

Historia

I samband med att järnvägen kom till bygden i slutet av 1800-talet föddes många nya samhällen, ett av dem var Hillerstorp. Orten växte snabbt och redan i början av 1900-talet fanns det många industrier i Hillerstorp. 

I trakten kring Hillerstorp och Kävsjö socken har man hittat cirka 165 fornlämningar. Bland annat några gravrösen från bronsåldern samt några gravfält från järnåldern.

 

Hillerstorp

Våreld i Hillerstorp


Hillerstorp

Den vackra kanalen som går genom Hillerstorp. Här finns båtplatser och man kan på sommaren även åka en liten turistbåt, som dock inte på något vis ska jämföras med båtarna på Göta kanal...