Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 03
Torsdag 21 januari
Grattis Agnes, Agneta
Valuta
EUR 10.1 0.00
GBP 11.39 0.00
USD 8.33 -0.02
BÖRSEN 19:30
0.89%

Reftele

Reftele är en gammal ort belägen i Gislaveds kommun. Man tror att det har funnits bebyggelse i Reftele i cirka 10 000 år. Reftele ligger längs länsväg 153. Krösatågen, Halmstad-Nässjö, går genom Reftele.

 

Reftele

Tinsghuset i Reftele är K-märkt (foto: 0371.se)

 

Missa inte detta när du besöker Reftele

  • Tingshuset. Refteles vackra tingshus är K-märkt. Tingshuset uppfördes 1903 och är byggnadsminne sedan 1979.
  • Ölmestad museum. Museet finns i Ölmestads gamla skola som byggdes 1926 och användes som folkskola och grundskola fram till slutet på 1960-talet då den nya skolan inne i Reftele byggdes, Ölmestadsskolan. Museet är idag både skol- och bruksmuseum.
  • Dravens naturreservat. Naturreservatet ligger mellan Reftele och Bredaryd och anses vara ett av Sveriges mest intressanta fågelområden. Reservatet är en viktig häckningsplats för bland annat änder och vadare. I naturreservatet finns två fågeltorn.
  • Stora Segerstad. En bit utanför Reftele ligger Stora Segerstad. Sommartid är det vandrarhem och resten av året är det naturbruksgymnasium. Kring jul arrangeras det en stor julmarknad på Stora Segerstad.
  • Reftele golfklubb. 2005 öppnades de nio första hålen på Reftele Golfklubbs bana Källebacken. Från och med 2006 är Källebacken en 18-hålsbana.

 

Känt från regionen

Skådespelaren Samuel Fröler växte upp i prästgården i Reftele. Hans far Lennart var kontraktsprost och hans mor Anna-Greta var lärarinna i Västboås. 

Även författarinnan Ann-Charlotte Alverfors kommer från Reftele. Hon har bland annat skrivit Sparvöga. Regissören, manusförfattaren och dramaturgen Carl-Johan Seth är även han bördig från Reftele.

 

Historia

Reftele har en lång historia och man tror att det funnits bebyggelse så länge som i cirka 10 000 år. Tidigare var Refteles namn Ölmestad. Söder om Reftele ligger Finnvedens folkland, ett kulturhistoriskt riksintressant område. I detta område kan man hitta grav- och bosättningar från yngre stenåldern. 

Numera är Reftele en industri- och jordbruksbygd. ESBE AB, Kendrion Hagalund AB och Smidmek AB räknas till de största företagen. Reftele har stavats på lite olika sätt. Det finns uppgifter från 1300-talet om att det stavades både Raeptilae och Refiglae. Namnets förstavelse är besläktad med raft, det vill säga en grov käpp.

 

Reftele

Reftele golfklubb (foto: 0371.se)


Reftele

Dravens naturreservat ligger mellan Reftele och Bredaryd (foto: 0371.se)


Reftele

Ölmestad skola byggdes 1926 (foto: 0371.se)


Reftele

Ölmestad museum(foto: 0371.se)


Reftele

Draven naturreservat(foto: 0371.se)


Reftele

Arkitektur i Reftele