Vecka 15 Söndag 14 april Grattis Tiburtius
Valuta
EUR 11.59 0.08 0.08
GBP 13.55 0.00 0
USD 10.89 0.16 0.16
BÖRSEN 17:30
0.2%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Rydaholm

Rydaholm är Värnamo kommuns näst största tätort. Rydaholm har cirka 1 400 invånare och 300 företag. Genom Rydaholm går riksväg 27 och här finns också en järnvägsstation.

 

 

Rydaholm

Rydaholms katedralliknande kyrka (foto: 0371.se)

 

Missa inte detta när du besöker Rydaholm

  • Rydaholms kyrka. Kyrkan i Rydaholm har anor från 1100-talet och liknar en katedral med sitt mäktiga torn med dubbelspiror. Kyrkan byggdes om på 1700-talet men delar av den ursprungliga byggnaden finns bevarad.
  • Smålands Bil-, Musik- och Leksaksmuseum. Museet i Rydaholm är inriktat på bilar, musikinstrument och leksaker. Här kan man bland annat titta på motorcyklar, traktorer och en tävlingsdepå med racingbilar från Italien och England.
  • Hjortsjöbadet. Badplatsen i Rydaholm ligger vid Helgasjön. Inte långt från badplatsen ligger Smålands Bil-, Musik- och Leksaksmuseum. Badplatsen har en sandstrand, två bryggor och en mindre lekplats.
  • Getaryggarna. Väster om Rydaholm ringlar sig denna vackra vägsträcka genom bokskog. Vägen går på en rullstensås och är kantad av fornminnen och slåtterängar.

 

Känt från regionen

Från Rydaholm kommer bland andra musikalartisten Anki Albertsson, ishockeyspelaren Per Olof Karlsson, operasångaren Solveig Larsson och friidrottaren Mikaela Wieslander.

 

Historia

Rydaholms historia som centralbygd går tillbaka till tidig medeltid. I området kring Rydaholm finns fornlämningar som visar på att det här bott och verkat människor långt tillbaka i tiden. På nio platser runt om Rydaholm finns totalt tolv gravfält från brons- och järnåldern. Genom dessa har man kunnat uttyda att det under senare delen av järnåldern eller i början av vikingatiden funnits nio gårdar i Rydaholm. 

Stora hålan, öster om den medeltida kyrkan, tros ha varit en av Sveriges nio så kallade vapensynsplatser. Dessa kom till under 1300-talet och tjänade som militära övningsfält. Här kunde man syna mannarnas utrustning och stridsduglighet. Namnet Rydaholm, förr Rythaholm, kommer av ryd, röjning, och holm, höjning i naturen.

 

Rydaholm

Smålands Bil-, Musik- och leksaksmuseum i Rydaholm (foto: 0371.se)

 

Rydaholm

Genom Rydaholm går riksväg 27 (foto: 0371.se)
Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår