Vecka 21 Torsdag 23 maj Grattis Desideria, Desirée
Valuta
EUR 11.61 -0.01 -0.01
GBP 13.63 -0.02 -0.024
USD 10.74 0.00 0
BÖRSEN 17:30
0.04%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Skeppshult

Skeppshult ligger längst ner i den södra delen av Gislaveds kommun. Orten har cirka 350 invånare och är ett industrisamhälle. Riksväg 26, Nissastigen, går genom Skeppshult.

 

Skeppshult

Den berömda gjutjärnspannan tillverkas här på fabriken i Skeppshult (foto: 0371.se)

 

Missa inte detta när du besöker Skeppshult

  • Skeppshults gjuteri. Gjutjärnspannan från Skeppshult är vida känd och det finns möjlighet att fynda gjutjärnsprodukter i fabriksbutiken som är öppen året runt.
  • Kanotled Nissan. Kanotleden går genom hela kommunen längs natursköna Nissan. I Skeppshult finns en av ledens fina rastplatser.
  • Bölaryds kvarn. Kvarnen drivs av Bölaryds kvarnförening. En gång i tiden var kvarnen en så kallad tullkvarn. Sommartid brukar det vara en del arrangemang vid kvarnen.
  • Elljusspåret. Sugen på en promenad? I Skeppshult finns ett fint elljusspår på lite drygt två kilometer. Elljusspåret sköts av Skeppshults samhällsförening.
  • Skeppshults BK. Strax utanför samhället ligger Skeppshults fotbollsplan. Här spelar Skeppshults BK sina hemmamatcher.

 

Känt från regionen

I Skeppshult tillverkas förutom gjutjärnspannor, även cyklar och stegar. Skeppshultscykeln har tillverkat cyklar sedan 1911 och Skeppshultsstegen (Skeppshults Press & Svets) har en lång erfarenhet av stegtillverkning. Företaget startades 1958. 

Konstnären och trollkarlen Gunnar Gotemark kommer från Skeppshult.

 

Historia

Skeppshult är ett industrisamhälle med anor från 1400-talet. Den första gården från denna tid finns kvar än idag. Även den gamla gästgivaregården från 1650-talet finns kvar. Idag används den som skola. Skeppshults första industri anlades på 1850-talet och var ett garveri. 

Numera har Skeppshult en metallindustriinriktning med många stora företag som är kända utanför kommunens gränser. Däribland Skeppshultscykeln, Skeppshults Gjuteri och Skeppshultsstegen. Den första cykeln tillverkades i Skeppshult 1911 och 1920 byggdes en ny industri nära järnvägen. De senaste åren har Skeppshultscykeln tilldelats flera priser och utmärkelser för sina fina cyklar. Våren 2011 fick fabriken i Skeppshult finbesök av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. 

Namnet Skeppshult med förstavelsen Skepp sägs ha med båtar att göra och efterledet hult är ett fornsvenskt ord som betyder skog eller liten skogsdunge. Man tror att Skeppshult är en sammandragning av Skipvidarhult eller Skipsvidhult som betyder ett skogsbestånd med träd som gett bra skeppsvirke.

 

Skeppshult

Även cyklar tillverkas i Skeppshult (foto: Gislaveds kommun)


Skeppshult

Skeppshults skola, före detta gästgivaregård (foto: Gislaveds kommun)




Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår