Vecka 21 Torsdag 23 maj Grattis Desideria, Desirée
Valuta
EUR 11.61 -0.01 -0.011
GBP 13.64 -0.02 -0.022
USD 10.74 0.00 -0.001
BÖRSEN 17:30
0.04%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Skillingaryd

I Vaggeryds kommun intill E4:an ligger Skillingaryd. Med sina cirka 3 800 invånare är Skillingaryd centralort i kommunen tillsammans med Vaggeryd. Skillingaryd kännetecknas som ett modernt industrisamhälle.

 

Skillingaryd

Skillingaryds torg (foto: Vaggeryds kommun/Lennart Krafve)

 

Missa inte detta när du besöker Skillingaryd

  • Skillingaryds läger. Militären har haft sina övningar på denna plats sedan 1600-talet. Idag har byggnaderna inom kulturområdet kulturminnesförklarats av Riksantikvarieämbetet.
  • Soldattorpet. Soldattorpet ligger på Skillingaryds läger. Här kan man få en inblick i hur en soldatfamilj levde under 1800-talet. I torpet finns också en samling med historiska föremål.
  • Kaffegatan. Norr om det västra lägret finns Kaffegatan och dess historiska miljö. Namnet kommer av att det i vart och vartannat hus på gatan förr fanns ett kafé som betjänade militärerna.
  • Hagshults kyrkby. I Hagshult utanför Skillingaryd finns en fin kyrka från 1200-talet. Från början var det bara en enkel byggnad i gråsten men under 1700-talet tillkom kor och sakristia.
  • Bissefällarn. Träsnidestraditionen är stor i kommunen. I kommunhuset finns en utställning av träkonstnären Gunnar ”Bissefällarn” Svenssons samlade verk – över 400 trägubbar och reliefer. Konstnären är från Bissefäll i Åker utanför Skillingaryd.

 

Känt från regionen

TV-kocken Lisa Lemke är född och uppvuxen i Skillingaryd. Fotbollsspelaren Michael Svensson och skytten Sven Johansson kommer också från Skillingaryd. 

Vidare är det Skillingaryds skjut- och övningsfält som har satt Skillingaryd på kartan. Skillingaryd förknippas också med Skillingarydsalvan.

 

Historia

År 1920 inrättades Skillingaryd som municipalsamhälle inom Tofteryds landskommun. 30 år senare bröt sig Skillingaryd ut ur kommunen och Skillingaryds köping bildades. Vid kommunreformen 1971 övergick orten till Vaggeryds kommun. Den största delen av kommunens förvaltningar finns i kommunhuset Skillingehus. Vissa förvaltningar finns i Vaggeryd.

 

Skillingaryd

Torget i Skillingaryd (foto: 0371.se)


Skillingaryd

Turistinformation i Skillingaryd här finns massor av designade presenter (foto: 0371.se)


Skillingaryd

Skillingaryds läger (foto: 0371.se)


Skillingaryd

Klockargård i Skillingaryd (foto: 0371.se)


Skillingaryd

Skillinghus i Skillingaryd (foto: 0371.se)


Skillingaryd

Flatenbadets camping utanför Skillingaryd (foto: 0371.se)
Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår