Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 25
Torsdag 20 juni
Grattis Linda
Valuta
EUR 10.65 0.00
GBP 11.99 0.08
USD 9.48 -0.03
BÖRSEN 18:43
-0.02%

0

Tillväxtsatsningar hos Formteknik

Det är ett företag med vind i seglen. Bara under det senaste halvåret har Formteknik investerat nära 10 miljoner i nya maskiner och renoverad fasad.
Formtekniks affärsmodell att kombinera legotillverkning inom formsprutad plast med verktygskonstruktion för produktionen har uppenbarligen varit ett lyckat drag.

- Vi har haft en bra utveckling de senaste åren med god lönsamhet. Som det ser ut idag har vi kapacitet att både öka i omsättning och även att anställa, säger Henrik Bjurestrand, marknadschef.

Formteknik satsar stort för framtiden med mångmiljoninvesteringar. "Vi har en bra utveckling" konstaterar Per Runnstrand (tv), Henrik Bjurestrand (mitten) och Jan Tegnhammar (th).

Stora maskininvesteringar

Under det senaste halvåret har man gjort flera stora maskininvesteringar, bland annat i nya formsprutor och en ny sänkgnist. Både utvändigt och invändigt har man dessutom sett över lokalerna. Bolaget som bildades 1972 var till en början en renodlad verktygsfirma för formverktyg, men under 90-talet började man med egen plastproduktion med kunder inom bland annat möbelindustri, medicinteknik och automotive.

- Idag är vi mer ett plastföretag än en verktygsfirma, men vår styrka är att vi har kombinationen, säger Per Runnstrand, vd och delägare.

Kombinationen formsprutning och egen verktygstillverkning är ett vinnande koncept. Den nya sänkgnisten, en Agie Charmilles Form 200, kompletterar verktygstillverkningen.

Alla helhetslösningar under samma tak

Helhetslösningar blir allt viktigare på marknaden idag och Formteknik samlar allt under ett tak.

- Vi kan design och kan bistå med konstruktion, vi kan rita och bygga verktyget, vi kan producera detaljen och bistå med eftertempo. Det som verkligen gör oss unika är att vi har samlat helhetslösningarna under samma tak, säger Jan Tegnhammar, delägare och produktionschef verktyg.
För kunden blir det både billigare och smidigare, menar Henrik Bjurestrand:

- Det går snabbare och blir mer kostnadseffektivt. Vi har bred kunskap och kompetens i huset och våra kunder som ser den här helheten tycker att det är smidigt att få jobba med oss.

Tre av Formtekniks 35 formsprutor används idag i renrumsproduktion.

Tillverkning och trading av formverktyg

Formteknik tillverkar egna formverktyg men erbjuder också trading, både för legotillverkning i huset men också för kunders räkning. En marknad som man hoppas ska växa, även om man ibland har anat en viss osäkerhet hos branschkollegor. Kan man verkligen beställa ett verktyg hos en konkurrent? Och det kan man absolut.

- Man behöver inte oroa sig för att vi skulle ta över en slutkund från en annan tillverkare. Däremot kan man få tillgodogöra sig vårt plastkunnande och vår verktygskunskap när det gäller att ta fram rätt formverktyg, säger Henrik Bjurestrand.

Företaget består av två enheter, Formteknik i Gislaved AB och Formteknik Väst AB, och omsätter ca 75 miljoner SEK. Maskinparken består av 35 formsprutor med mellan 20-400 tons låskraft, varav tre maskiner används i renrum klass 8D.

Nya formsprutor bestyckade med Wemo robot har driftsatts under det senaste halvåret.

Text & foto: Gabriella MellergårdhKONTAKTUPPGIFTER

Formteknik i Gislaved AB

(Formteknik i Gislaved AB)

Telefon: 0371-586770
Mail: info@fteknik.se

Besöksadress:
Verkstadsg. 7
33235
GISLAVED

Postadress:
Box 243
33225
Gislaved

Webbadress:
www.fteknik.se