Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 39
Måndag 23 september
Grattis Tekla, Tea
Valuta
EUR 10.69 -0.01
GBP 12.11 -0.01
USD 9.7 -0.02
BÖRSEN 08:35
-0.07%

0

Förbättrade flöden lyfter verksamheten

Tillbygge, investeringar och ytterligare logistiksatsningar. AD-plast i Anderstorp går in i det nya året med nya marknader och ökad lönsamhet i sikte.

Jubileumsåret 2013 ligger bakom när vi möter VD Michael Jonsson. Han är nöjd med året som gått och ser framåt med tillförsikt.

- Nu ska vi bygga till här, med garage, gym och spa under 2014 och sedan ett nytt lager på baksidan under 2015 för att få till logistikflödena rätt. Det finns fortfarande mycket tid att spara, säger Michael för att förklara det ständiga arbetet för att förbättra logistiken.

- Ordning, reda och bra flöden är ett signum för oss. Det är ett måste för att man ska vara effektiv. Har vi bra flöden och levererar bra kvalité, då är vi med i matchen och kan konkurrera med lågkostnadsländerna i Europa.

I produktionshallarna har man jobbat hårt för att förbättra flöden och logistik. Lådor och pallar ska inte flyttas om i onödan och istället för kontrollvägning räknar maskinerna själva antal enheter per låda.

Flera nya maskiner i drift

Marknaden ser bra ut just nu i branschen, även om lönsamheten alltid kan förbättras, menar Michael.

- Det krävs rätt så mycket investeringar inom plastindustrin. Under året har vi sålt av ett 10-tal maskiner och köpt in nya. Bara den senaste månaden har vi driftsatt två maskiner och sedan kommer ytterligare två efter nyår. Så vi uppdaterar oss hela tiden.

Michael visar runt i produktionshallen som inte bara fått en genomgång med omflyttning av maskiner och förbättrade flöden. Hela fabriken håller på att målas om invändigt i nya ljusa färger.

20 maskiner i produktionshallen - men endast en operatör och en ställare, det är resultatet av effektivisering och flödesförbättring i produktionen hos AD-plast.

Miljösatsningar som ger resultat

- Det är viktigt att ha en trevlig arbetsplats. Jag vill att man ska kunna komma hit och jobba och ge hundra procent, därför är arbetsmiljön viktig, säger Michael.

Att värna om miljön i stort är också ett viktigt mål inom företaget. Sedan 1998 har man lyckats få ner energiförbrukningen per kilo producerad plast från 4,17 kW till dagens 1,7 kW.

- Det finns fortfarande mer att göra, men det kostar pengar. Målet är att komma ner till 1 kW och att minska förbrukningen successivt varje år. Det har vi klarat med råge, säger Michael.

Under året kommer AD-plast att uppgradera affärssystemet till Jeeves 3. Hela servermiljön är redan ombyggd för att kunna hantera omställningen.

Vikande konjunktur utmanar

Det som däremot bekymrar honom är att konjunkturen i länet varit sämre än bottenåret 2009 om man utgår från BNP. Michael har tittat på siffror från Svenskt Näringsliv som visar att både sysselsättning och BNP är skrämmande låg i företagsamma Gnosjöregionen, jämfört med riket i stort.

- Vi har lite grann att bita i här, och därför gäller det att hitta nya marknader. Det är en av anledningarna att vi också söker oss utomlands med satsningar i Polen och Tyskland. Det har rullat på rätt bra för oss, det vore lögn att säga annat, men vi måste tänka lönsamhet också på sikt, säger Michael.

Under 2014 kommer fasaden att förlängas för att rymma garage, gym och spa. VD Michael Jonsson värnar om arbetsmiljön. "Jag vill att man ska kunna komma hit och jobba och ge hundra procent."

Med femårsplan mot framtiden

En femårsplan för AD-plast ska utarbetas nu i årsskiftet och hjälpa till att visa vägen.

- Vi ska också försöka lyfta den planen produktionsmässigt så att vi får bra drag i galoscherna och använder personalen på rätt sätt. Det viktiga för oss - i alla lägen - är att vi har hela linan, från formverktyg till färdig produkt, monterad och klar.

AD-plast i Anderstorp har 36 anställda och omsättningen för 2013 landar på cirka 108 miljoner kronor.

Text & foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

AD-Plast i Anderstorp AB

(AD-Plast i Anderstorp AB)

Telefon: 0371-587100
Mail: michael.jonsson@ad-plast.se

Besöksadress:
Stansg. 6
33432
ANDERSTORP

Postadress:
Box 142
33423
Anderstorp

Webbadress:
www.ad-plast.se