Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 39
Måndag 23 september
Grattis Tekla, Tea
Valuta
EUR 10.69 0.00
GBP 12.11 -0.01
USD 9.7 -0.02
BÖRSEN 08:35
-0.07%

0

Stärkta muskler för plastindustrin

Nybyggt gym för personalen, nyrenoverade fabrikslokaler, automatisering och investeringar. Framåtanda och initiativkraft präglar AD-Plast Anderstorp.

2014 blev ett bra år för AD-Plast. Marknadssatsningar gav genomslag och man påbörjade renovering och tillbygge - igen. Den här gången ett gym för personalen och garage för företagsbilarna.


I den nyrenoverade fabrikslokalen är allt uppbyggt och förberett för att automattruckar ska kunna hämta detaljer direkt vid formsprutorna.

Nya formsprutor på väg in

- Nu fortsätter vi efter semestern att bygga ett nytt automatiserat lager där vi kommer att köra med automattruckar. Produktionen har successivt anpassats för automatisering och vi har därför investerat i ytterligare sex nya formsprutor sedan förra sommaren. Nu är två nya på väg in, berättar VD Michael Jonsson.

Man har också investerat i verkstaden med en ny trådgnist och en ny sänkgnist.
- När vi bygger ut lagret kommer också verkstaden att bli större så att vi bättre effektivare kan hantera verktygstillverkning, service och underhåll, säger Michael.


AD-Plast tillverkar sina egna verktyg, här vid den nya trådgnisten.

Etablerar sig på nya marknader

Framåtandan i företaget har gjort att man tagit marknadsandelar även på nya marknader bl.a. inom VVS, och fritid/marin.
- Vi har fått in en del nya kunder med nya produkter och intressanta volymer. Någonstans ser vi det lite som en ketchupeffekt av ett gediget arbete som marknad lagt ner under många år, säger Michael Jonsson.

Prisbelönt energieffektivisering

Bakom investeringsviljan ligger bland annat ett internt mål att minska energiförbrukningen, något man satsat konsekvent på sedan 1998. Då låg man på 4,7 kW per producerat kilo plast. Idag är man nere på 1,34 kW. En prestation som belönades med Plastforums utmärkelse "Plastovationer för energieffektivisering 2014".

- Det är vi jättestolta över. Vi har minskat energiförbrukningen med nästan 60 procent. Målet är att hamna under 1 kW och att kunna stänga av kompressorerna under 2017 vilket är det absolut mest energislukande vi har i fabriken. Nu tittar vi på och testar alternativa lösningar till tryckluft, säger Michael.


För att uppmuntra och stärka personalen och skapa en attraktiv arbetsplats har AD-Plast byggt ett gym.

Höjer kunskapsnivån inom hela organisationen

Automatiseringsprocessen pågår också ständigt. Personalen utbildas inom kvalitetssäkringsfrågor och utrustas med handdatorer och streckkodsystem vilket är en förutsättning för effektiv produktion och ett avstamp för nästa steg i företagets effektivisering och för logistikutvecklingen med automattruckar.

- Vi höjer kunskapsnivån inom hela företaget, alla ska mer eller mindre vara kvalitetstekniker så att vi är så effektiva som möjligt. Det är ett måste för att möta utmaningarna, inte bara från låglöneländerna utan även från de EU-finansierade fabrikerna ute i Europa, säger Michael.

Text & foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se.


KONTAKTUPPGIFTER

AD-Plast i Anderstorp AB

(AD-Plast i Anderstorp AB)

Telefon: 0371-587100
Mail: michael.jonsson@ad-plast.se

Besöksadress:
Stansg. 6
33432
ANDERSTORP

Postadress:
Box 142
33423
Anderstorp

Webbadress:
www.ad-plast.se