Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 09
Måndag 24 februari
Grattis Mattias, Mats
Valuta
EUR 10.57 0.01
GBP 12.63 0.04
USD 9.76 0.03
BÖRSEN 08:35
-0.86%

Teknisk formblåsning i världsklass

De är Nordens absolut största och främsta formblåsare både inom konstruktion och produktion. Nu släpper Blowtech en efterlängtad nyhet i branschen.


Tänk stora och komplexa hålformade detaljer med tuffa kvalitetskrav till krävande kunder inom automotive. Det är spel på hemmaplan för Blowtech i Gnosjö, specialister på teknisk formblåsning med högindustriell precision.

Med en teknik som påminner om glasblåsarens tillverkas allt ifrån personbilars många luftkanaler till snöskotrars bensintankar.

– Allt som ska skydda, leda och förvara, där hittar du området för våra produkter, säger Kati Lindberg, key account manager automotive.

 

 

 

Komplexa ytor och former med hålrum är formblåsningens specialitet. Mats Lanned visar en bensintank till snöskoter som tillverkas av Blowtech.

 

 

Växer genom förvärv

 

Historien börjar 1999 med en kreativ entreprenör, två investerare, en maskin och tre anställda. Tio år senare gör Blowtech sitt första stora förvärv då anrika Gnosjöplast blir Blowtech GP och verksamheten renodlas för formblåsning. 

2012 köper Blowtech upp sin största konkurrent i Kongsvinger, Gera Technology, och blir därmed dubbelt så stora.

– Medräknat vår anläggning i Kongsvinger har vi 38 aktiva maskiner och är därmed helt dominanta på den nordiska marknaden, säger Mats Lanned, key account manager industrial.

 

Formblåsningstekniken påminner om glasblåsarens, men baseras här på polymera material och högindustriell precision.

 

 

Industrial Products

 

I januari förra året förvärvades samtliga aktier i Blowtech av industrikoncernen XANO som utvecklar nischade teknikföretag.

– Vi passade perfekt in i XANOs affärsområde Industrial Products och vårt mål är att fortsätta att växa med rätt kunder på rätt marknader genom att vara en enkel, professionell, stabil och lönsam partner, säger Mats.

 

Fokus på hållbarhet

 

Fordonsindustrin är Blowtechs viktigaste affärsområde, och liksom sina kunder delar Blowtech ett hållbarhetsfokus som växer allt starkare.

– 98 procent av allt spill som renskärs i går direkt via en granulator tillbaka in i produktionen.

Energibesparing är ett annat viktigt område som vi jobbar med, tack vare en maskinpark som minskar elförbrukningen med upp till 40 procent, säger Mats. Därtill kommer man under årets Elmia Subcontractor att presentera en efterlängtad nyhet inom miljö och hållbarhet.

 

 

”75 procent av våra kunder finns inom fordonsindustrin” säger Kati Lindberg, här med ett exempel av luftkanal som tillverkas för personbil.

 

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se och BlowtechKONTAKTUPPGIFTER

Blowtech GP AB

Telefon: 0370331550
Mail: info@blowtechgroup.com

Besöksadress:
Spikg. 1
33532
GNOSJÖ

Postadress:
Box 193
33524
Gnosjö

Webbadress:
www.blowtechgroup.com