Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 39 Fredag 30 september Grattis Helge
Valuta
EUR 10.97 0.02 0.016
GBP 12.42 0.02 0.018
USD 11.18 0.03 0.026
BÖRSEN 17:30
-2.51%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Småländsk klurighet erövrar världen

 

De är starka underleverantörer inom trådbockning – men också vassa produktägare med eget världsomspännande patent. Delex skapar lönsamma affärer.

 

 

När redskapshållaren Toolflex lanserades av Delex Teknik AB i början av 1980-talet på­­­börjades en resa som krävt både tålamod och uppfinningsrikedom. Konkurrens av kopior när patent och mönsterskydd löpte ut toppades med förlusten av den största kunden. Men en smålänning ger sig inte.

– Vi tog ett omtag och förnyade hållaren med nya funktioner och material vilket gjorde att vi kunde ansöka om nya patent. Toolflex står idag för en tredjedel av vår omsättning, berättar vd Erik Forsberg.

 

Når kunder i hela världen

 

Toolflex når ut till 40 länder och omsätter drygt 30 miljoner vilket är en ökning med 28 procent sedan förra året. Den nya Toolflex är dessutom den enda redskapshållaren som är NSF-certifierad vilket innebär ett unikt insteg inom livsmedelsindustri, kök och restaurang. Den är också färgkodad enligt HACCP
för att man enkelt ska kunna särskilja hållare för olika redskap.

– Vi riktar in oss på professionella användare som brukar sina redskap varje dag, och vi lägger mycket tid på att utbilda kunden i varför det är viktigt att förvara sin utrustning på rätt sätt. Vi sprider kunskap, diskuterar problemen och erbjuder vår lösning, säger Christian Jacobson, affärsområdeschef.

 

Den utvecklade Toolflex-hållaren med nya funktioner och nya material gav möjlighet till nytt patent med USA som största marknad idag, berättar Christian Jacobson, affärsområdeschef Toolflex.

 

 

Bred kundbas på legosidan

 

På underleverantörssidan servar Delex kunder inom fordon, möbel, butiksinredning, konsumentprodukter och byggindustri.

– Det är en väldig fördel att både vara under­leverantör och att ha en egen produkt. Det gör oss mindre sårbara. Dessutom har vi spridit ut riskerna som underleverantör genom att ha en så stor bredd av kunder, säger Martin Brandt, marknadsansvarig.

 

Delex har gjort trådbockning till en kreativ process med fokus på innovation, produktionsteknik och funktion.

 

 

Utvecklar maskinparken i egen verkstad

 

Och när det gäller trådbockningen har Delex tagit hantverket till en helt egen nivå genom en modern och högautomatiserad anläggning där man också bygger sina egna maskiner och produktionsceller.

– Vi drivs av ett teknikintresse, en klurighet som gör att vi hittar egna vägar att ständigt utvecklas.
Vi bygger in bättre funktioner, gör maskinerna ännu mer rationella och användarvänliga, säger Erik.

 

I Delex egen verkstad byggs såväl maskiner som fixturer och verktyg. En viktig konkurrensfördel, menar vd Erik Forsberg. – Vi blir inte nöjda, vi vill ständigt utvecklas.

 

 

 

FAKTA Delex Teknik AB
Delex startades 1974 av Bengt Forsberg och är fortfarande ett familje­företag. Huvudfokus var ända från början trådbockning och genom småländsk klurighet och uppfinnings­rikedom har företaget utvecklats till en ledare inom denna bransch.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

 

 KONTAKTUPPGIFTER

Delex Teknik AB

(Delex Teknik AB)

Telefon: 0370374600
Mail: info@delex.se

Besöksadress:
Forsnäsv.
33172
Forsheda

Postadress:
Forsnäsv.
33172
Forsheda

Webbadress:
www.delex.se