Vecka 24 Söndag 16 juni Grattis Axel, Axelina
Valuta
EUR 11.25 0.00 0.003
GBP 13.34 0.00 0
USD 10.51 0.03 0.035
BÖRSEN 17:30
-1.36%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Ewes har gjort fjädrar av det mesta i 70 år

– Fjädrar är på sätt och vis ett slags perpetuum mobile: de ger ifrån sig nästan lika mycket kraft som man matar in i dem.

Anton Schön, tredje generationen på Ewes Stålfjäder AB, har inte vansläktats: entusiasmen för företagets produkter och dess utvecklingsmöjligheter tycks bara öka generation efter generation.
När farfar Einar W. Svensson (därav firmanamnet) blev arbetslös i lågkonjunkturens 30-tal gjorde han som många andra: startade eget: EW Svenssons Metallvarufabrik.
Sonen Kjell Svensson tog över på 70-talet och han håller fortfarande i rodret. Men tredje generationen, Anton Schön, är nu efter studier och några års praktik på andra företag också engagerad i det dagliga jobbet.
– Och vi har förstås tron och ambitionen att det ska bli en fjärde generation också … familjeföretaget som arbetsform har uppenbara fördelar jämfört med andra former av ägande.


Som för de flesta företag i regionen var starten blygsam. Att börja i rätt ända med måttliga investeringar har länge varit småländsk företagsamhets signum. Så också Einar W. Svenssons.


Kjell Svensson växte upp med – för att inte säga i – fabriken och var tidigt på det klara med framtiden.

Kvar i huset
– Vi är fast övertygade om att vi ska behålla både utveckling och tillverkning i huset, säger Anton Schön. Man kan göra standardprodukter billigare på andra håll, men vi vill utveckla nya produkter och marknader och samtidig behålla kontrollen över alla led.

– Automatisering och effektivt utnyttjande av alla produktionsresurser är vi duktiga på, och det är ju förutsättningen för inte bara vår utan hela industrisektorns överlevnad och utveckling.
Sjuttio år i branschen kan man inte skryta med om man bara sysslat med att följa John: Ewes uttalade ambition har länge varit att leda utvecklingen.
– Våra huvudprodukter är visserligen i sina huvuddrag desamma som förr, alltså tryck-, drag- och vridfjädrar av fjädertrådmaterial samt fjäderprodukter av bandmaterial. Men i takt med att vår kompetens och maskinpark utvecklats har vi också tagit upp andra produkter, säger Anton Schön.

Nära samarbete
– Vi vill vara en kvalificerad och nära samarbetspartner som med hög kompetens och spetsteknologi plus modern maskinpark är med och utvecklar nya produkter i tråd och bandmaterial efter kundens specifikationer.
Ewes huvudsakliga kundkrets finns inom ett antal olika segment: automotive, elektronik, miljövård och givetvis verkstadsindustrin i stort.
– Vi har också ett standardsortiment av fjädrar med vissa kringkomponenter som vi marknadsför till bl.a. konstruktörer, prototyptillverkare, reparatörer och maskinbyggare, säger Anton Schön. Gasfjädrar finns också som standard i olika dimensioner.


Jämsides med produktutvecklingen har Ewes både byggt egna maskiner och byggt om befintliga standardmaskiner. Unika lösningar av nya problem kräver unika maskiner. Traditionell småländsk klurighet!

Problemlösningar
– Inom de flesta kundgrupperna, men kanske särskilt inom automotive har vi ett intimt samarbete mellan kundens och våra tekniker. Med vår kompetens är vi i inledningen ofta en partner för problemlösning för att därefter kunna leverera produkter av god kvalitet.
– Vi har byggt ett nätverk av leverantörer för att kunna erbjuda de alltmer kompletta lösningar som tillverkningsindustrin idag kräver, säger Anton Schön.
– Ett mångårigt samarbete med flera kunder inom området elektronik har gett oss unika kunskaper om små artiklar med stora krav på precision och funktionsduglighet över en lång tidsrymd.

Systemleveranser
Ewes är sedan länge en självklar leverantör till industrin av såväl enskilda fjäderkomponenter som kompletta systemleveranser, både av enstaka småserier som löpande storvolymer.
– När det gäller miljöprodukter har vi en effektiv maskinpark för tillverkning av emissions- och mastelektroder, liksom slangkorgar. Vi bidrar med råd beträffande utförande, dimensionering och materialval., säger Anton Schön.

Certifieringar
Ewes standardsortiment är en ovärderlig hjälp för konstruktörer, innovatörer, reparations- och underhållstekniker samt övriga som är i snabbt behov av ett enstaka eller större antal fjädrar, brickor, clips, tryckstift, tallriksfjädrar, ringar och gasfjädrar.
Företaget är certifierat enligt ISO9001:2000 beträffande standard för kvalitetsledning och ISO14001:2004 enligt standard för miljöledning. Beträffande specifika krav från fordonsindustrin följer våra rutiner de krav och det arbetssätt som påbjuds i den tekniska specifikationen TS16949

 

 KONTAKTUPPGIFTER

Ewes AB

(Ewes AB)

Telefon: 0370-86700
Mail: maria.andersson@ewes.se

Besöksadress:
Lundavägen 53
33371
BREDARYD

Postadress:
Lundav. 53
33371
Bredaryd

Webbadress:
www.ewes.comDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår