Vecka 24 Onsdag 12 juni Grattis Eskil
Valuta
EUR 11.2 -0.06 -0.061
GBP 13.27 -0.09 -0.085
USD 10.36 -0.13 -0.126
BÖRSEN 17:30
1.64%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Generationsskifte på Ewes Stålfjäder

Med ödmjukhet och respekt vill Anton Schön leda familjeföretaget Ewes Stålfjäder in i 2010-talet. Men också genom att lyfta hjärtefrågor om genusperspektiv och näringslivets attraktionskraft i företagsamma Gnosjöregionen. Det är dags för generationsskifte.
 

På väggen hänger planscher av tecknaren Hergé. Bokhyllan rymmer Star Wars-samlarobjekt och modellbilar, och mitt i blickfånget för tillträdande VD för Ewes i Bredaryd står en gammal hederlig Rex 98-kubikare från 1938. I halvårsskiftet 2010 när Ewes firar 75-årsjubileum tar Anton Schön över ledarskapet efter sin far och farfar. Han pratar varmt om sin egen familj, sin mormor, faster och kusinen Anders Cederquist som i egenskap av produktionschef kommer att axla ansvaret för familjeföretaget tillsammans med Anton.

- Jag hade haft möjlighet att bygga en alldeles utmärkt karriär på många håll men jag känner mig väldigt ödmjuk inför att ha fått förtroendet här. Familjen är självklart viktig. Är man väl samtrimmade kan man prata med en och samma röst och det är en väldig styrka, säger Anton.
 
 
 

Basen i Bredaryd viktig

 

Han tror på familjen och han tror på Bredaryd, den lokala förankringen i en region som blivit ett viktigt varumärke. Även om Ewes tar en aktiv del i globaliseringsprocessen med sina självbärande verksamheter i Kina och Serbien är och förblir basen med ett 100-tal medarbetare i Bredaryd.

- Vi upplever att många kunder stannar hos oss för att vi har ett ärligt uppsåt. Vi är identifierbara. Vi har inte ett huvudkontor långt borta med ett okänt ledarskap, du kan när som helst komma in här och träffa VD och företagsledning, säger Anton.

Ett familjeföretag bygger på långsiktighet och andra drivkrafter än vinstmaximering, menar Anton. Målet är att bygga upp ett partnerskap med kunderna.

- Många kan till en början känna sig tveksamma till single sourcing, men när vi samarbetat en tid har vi byggt upp en sådan trygghet i relationen att de väljer Ewes som totalleverantör.
 

Marknadsföra Gnosjöregionen som attraktiv

 

Även om Gnosjöregionen är ett framgångsrikt varumärke konstaterar Anton att det finns brister. Han talar om nidbilden av smålänningen som en företagsam men tjurig och snål gubbe som i princip står på ett stampat jordgolv och framställer detaljer i sitt anletes svett.

- Det är väldigt långt ifrån verkligheten med dagens produktion av avancerade hi-tech-produkter. Och den verkligheten är viktig att lyfta så att vi kan få folk att inse attraktionskraften i att vara företagare i den här bygden, säger Anton.

Som styrelsemedlem i Värnamo Näringsliv driver han frågan aktivt. Likaså vill han lyfta genusperspektivet både i Gnosjöregionen och i sin egen organisation.

- Vi har för få kvinnor i våra verksamheter och det är en svaghet i regionen att vi inte lyckas attrahera kvinnor till industrin. Problemet är kulturellt men det blir väldigt påtagligt här eftersom bygden är så industrialiserad. Genom att blanda könen får man så mycket bättre dynamik i ett arbetslag. Och jag tror att det finns många som skulle passa mycket bättre som industriarbetare än som vårdbiträden, säger Anton.

Själv är han oerhört tacksam att få bo och arbeta i ett samhälle som han lärt känna sedan barnsben. Att få stå med ett ben i varje värld, ena dagen på smokingmiddag i Hong Kong, nästa dag lunch med kompisarna på Bredarys värdshus.

- Jag får det bästa av två världar.
 
 

Namn: Anton Schön

Ålder: 34

Familj: Hustrun Linda  och "en alldeles fantastisk 2,5-årig dotter, Adina".

Utbildning: Civilekonom

På fritiden: "Förutom min dotter som är nummer ett är jag en bil, MC och seriefantast. Jag jobbar så mycket teoretiskt och då är det avslappnande att få renovera bilar och motorcyklar på fritiden."

Förebild: "Min morfar Einar, han var en viktig manlig förebild för mig när jag växte upp i Anderstorp. Jag bodde 100 m ifrån honom och träffade honom dagligen tills jag var 15."

Motto: "Jag har faktiskt ett motto som jag använt på mina gamla tävlingsbilar: AGE - FAC UT GAUDEAM, Go ahead, make my day. Inte en devis att leva efter kanske men en kul pasus till antihjälten Dirty Harry. Min framlidne farbror Klas lärde mig att uppskatta skådespelaren Clint Eastwood redan när jag var tio. Alla hans filmer finns i hyllan hemma och jag ser fram emot att plöja igenom dem igen med Adina när hon är gammal nog!"
 
 
Text & bild: Gabriella Mellergårdh


KONTAKTUPPGIFTER

Ewes AB

(Ewes AB)

Telefon: 0370-86700
Mail: maria.andersson@ewes.se

Besöksadress:
Lundavägen 53
33371
BREDARYD

Postadress:
Lundav. 53
33371
Bredaryd

Webbadress:
www.ewes.comDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår