Vecka 09 Fredag 1 mars Grattis Albin, Elvira
Valuta
EUR 11.19 -0.02 -0.022
GBP 13.07 -0.03 -0.031
USD 10.32 -0.05 -0.051
BÖRSEN 17:30
0.65%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Hållbart byggande med EWES Sound Fastner

Det började som ett innovationsprojekt med fjädern i centrum. Idag är den ljuddämpande skruven ett snabbt växande affärsområde hos EWES i Bredaryd.

 

 

– Vi har mött många uppfinnare under åren och det vi kan säga är att det här funkar verkligen. Men du måste se och höra det själv för att förstå HUR bra det verkligen funkar, säger Anton Svensson, vd EWES.

 

 

Sparar material och ökar värdefull boyta


Sound Fastener är en svensk patenterad uppfinning av Håkan Werner och Raimo Issal, Akoustos AB. I mötet med EWES i Bredaryd omvandlades den innovativa idén till faktisk produkt – en skruv som nära halverar den upplevda ljudnivån när den får ersätta konventionell gipsskruv, utan extra byggmaterial och isolering.
– Faktum är att väggar med Sound Fastener kan vara tunnare än vanliga väggar. Samtidigt som du dämpar ljud och sparar material så utökar du boytan. Vår skruv gör det möjligt att bygga hållbart, säger David Gaulier, business developer EWES.

 

Minus 9 dB. EWES Sound Fasteners bevisade effekt motsvarar nära en upplevd halvering av ljudnivån.

 

 

Lägre CO2-avtryck


Och det finns fler aspekter av hållbart byggande som gynnas av Sound Fastener.
– Stålreglar bakom gips och plåt är bra för ljuddämpning, men tester visar att du får ett ännu bättre resultat med träregel och vår skruv, både för ljuddämpning och för miljön eftersom träreglar har ett lägre CO2-avtryck, säger David.
Ljuddämpning i sig är en viktig del av det hållbara byggandet.
– Buller påverkar människors hälsa negativt och allvarliga siffror visar att 20 procent av Europas befolkning utsätts för alldeles för mycket ljud. Här gör Sound Fastner skillnad.

 

”Träregel, gips och vår skruv ger bättre resultat både ljuddämpning och miljö”, säger David Gaulier, business developer.

 

 

Tuffa tester ger gott betyg


Sound Fasteners förmåga att absorbera ljud liksom mekaniska tester och brandtester har av tekniska institut i Storbritannien, Danmark och Sverige, däribland RISE och Lunds universitet. Den bevisade ljudeffekten är en sänkning av 9 dB. Brandtester har visat att det inte är någon skillnad i säkerhetsklassning mellan vanlig gipsskruv och Sound Fastener.

 

Sound Fastener 2.0. Hos EWES i Bredaryd jobbar man just nu med en prototyp av en bandad produkt för automatiserat montage riktat mot prefab-industrin.

 

 

Fakta 

EWES AB – Vi löser kundens konstruktions- och produktionsbehov av sammansatta komponenter med stålfjädern i centrum.

 

Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: EWES

 



KONTAKTUPPGIFTER

Ewes AB

(Ewes AB)

Telefon: 0370-86700
Mail: maria.andersson@ewes.se

Besöksadress:
Lundavägen 53
33371
BREDARYD

Postadress:
Lundav. 53
33371
Bredaryd

Webbadress:
www.ewes.com



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår