Vecka 48 Onsdag 29 november Grattis Sune
Valuta
EUR 11.36 0.02 0.017
GBP 13.12 0.02 0.023
USD 10.35 0.03 0.029
BÖRSEN 12:49
0.82%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Han förädlar arvet från farfar

"Historien avgör framtiden" säger vd Anton Svensson, 80-årsjubilerande Ewes i Bredaryd.  Och visst kan ålder och tradition vara en selling point.

- Vi är framtidsdrivna, det är nyckeln till framgång. Vad kan vi göra idag som gagnar vår framtid, den inställningen ligger i vår genetik som företag, säger Anton Svensson. 

Han berättar om hur farfar, Einar Svensson, hade en sådan nyfikenhet på världen att han i en tid av ekonomisk och politisk oro ändå vågade tro på framtiden. När tyskarna invaderade Norge läste Einar Svensson Hermods korrespondentkurs på tyska, varken av sympati eller rädsla för tyskarna utan helt enkelt för att han tänkte strategiskt: 
"När kriget är över ska jag köpa de bästa maskiner som finns för min verksamhet - och de finns i Tyskland."


Vd Anton Svensson ser Ewes 80-årsjubileum som en viktig milstolpe, men framför allt som ett avstamp för framtiden.

Historien leder till framtiden

- Att tänka framåt på det sättet kan vara en utmaning ibland, både när du ska få med dig gäldenärer och medarbetare, men där spelar åldern en roll. Vi kan visa att vi har en mentalitet som har fungerat över tid, säger Anton.

Det lyser en stolthet i Anton Svenssons ögon när han berättar om farfar, Einar Svensson, som blev arbetslös och startade sin tillverkning av stålfjädrar mitt i det osäkra läge som hela Europa befann sig i 1935. Han visste hur det är att vara fattig, och kanske just därför hade han modet att satsa. 

- Och jag möter många Einar Svensson ute i världen idag, entreprenörer som trots risken att hamna i fattigdom igen tar chansen för att kunna vinna ett bättre liv, säger Anton.


Farfar Einar Svensson såg möjligheterna och vågade satsa. Ett arv som 80-årsjubilerande Ewes förädlar i mötet med framtiden.

Problem är potentiella möjligheter

Inte minst har han sett det i Balkan där de svåra konflikter som sargade området under lång tid också på ett förunderligt sätt har genererat möjligheter.

- Vi har bosnier och serber som arbetar här i Bredaryd idag som aldrig hade kommit hit om det inte hade varit för kriget. Och indirekt kan man också säga att våra bolag i Bosnien och Serbien är en följd av den här konflikten, säger Anton.

Han står för ett synsätt där problem är potentiella möjligheter. Där komplexitet och fler dimensioner vinner över svart eller vitt, ond eller god.
- Livet är inte så enkelt. Till exempel innebär vår närvaro i Balkan idag att vi säljer Bredaryd genom Bosnien och Serbien, inte tvärtom. Den komplexiteten är svår för många att se. Men genom att finnas på fler platser runt om i världen har vi också kunnat behålla nästan alla våra kunder som lämnat Sverige, säger Anton.


Ursprunget med den enkla stålfjädern har utvecklats till sammansatta produkter där fjädern spelar en nyckelroll.

Levererar lösningar inom tre affärsområden

Tre generationer har byggt vidare på Ewes och genom ett aktivt engagemang skapat ett bolag som gjort en stark resa in i 2000-talet. Man har gått från kunder som pekade med hela handen och visste precis vilken fjäder de ville ha till att leverera så mycket mer än bara en liten komponent. Ewes AB idag levererar lösningar inom tre affärsområden: stålfjäder, environment och engineering. Man tror på framtiden - en framtid som innebär ännu fler mervärden för kunden. 

- De som lärt känna oss vet vår inställning, de vågar komma till oss med sina projekt och idéer och vet att vi ligger steget före. Vi har redan plus-lösningarna, säger Anton.
Han tittar gärna ännu längre in i framtiden för att hitta utvecklingsmöjligheter, till exempel inom additiv tillverkning.


Fortsatt automation är ett sätt för Ewes AB att ta sig an framtiden, här med den senaste maskininvesteringen.

Omvärldsbevakning en framgångsfaktor

- Att titta på hur printertekniken påverkar branschen och vad vår plats i detta kan bli är jättespännande. Det är inte en realitet för kunden idag, men Ewes är där nu och undersöker möjligheterna, säger Anton. 

Det är en del av omvärldsbevakningen, något som Anton också menar hör till arvet i företagets genetiska kod.
- Det tror jag skiljer oss från konkurrenterna att vi är väldigt duktiga på att engagera oss i branschorganisationer på europeisk nivå, vi reser på mässor världen över och vi tar med oss analyser hem till vårt beslutsunderlag. Det är en framgångsfaktor, säger Anton.

I love Ewes

80-årsjubileet kommer bland annat att firas med öppet hus för allmänheten. Det kommer också att firas rejält inom husets väggar. Den interna kampanjen "I love Ewes" började redan för några år sedan som ett sätt att motivera medarbetarna.

- Många medarbetare har varit hos oss i många år och vi vill uppmuntra till storytelling, att dela sin personliga historia om Ewes, säger Anton.
Något han själv gärna bidrar med:
- Jag tror att alla medarbetare känner att det finns så enormt många fler drivkrafter bakom mitt företagande än finansiell vinning. Jag har världens roligaste jobb. Och det är en ynnest!

Text & foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Ewes AB

(Ewes AB)

Telefon: 0370-86700
Mail: maria.andersson@ewes.se

Besöksadress:
Lundavägen 53
33371
BREDARYD

Postadress:
Lundav. 53
33371
Bredaryd

Webbadress:
www.ewes.comDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår