Vecka 29 Söndag 21 juli Grattis Johanna
Valuta
EUR 11.62 0.06 0.065
GBP 13.79 0.00 0
USD 10.68 0.07 0.073
BÖRSEN 17:30
-1.56%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Made in Ewes – en fråga om kvalitet

Namnbyte, företagsförvärv och tillbygge. Ewes AB i Bredaryd definierar sina affärsområden och fortsätter att växa i både Sverige, Serbien och Kina. 

Ett långsiktigt mål är att kunna försörja sina kunder med produkter så lokalt som möjligt. Och eftersom merparten av kunderna har sitt huvudsäte i Norden men ofta har produktionsanläggningar i Östeuropa har det blivit naturligt att expandera där.
- Men fokus ligger inte på var en produkt är tillverkad. Man ska förvänta sig en Ewes-kvalitet när man gör affärer med oss. "Made in Ewes", säger VD Anton Schön.


"Vi laddar för framtiden" säger VD Anton Schön. Ewes AB i Bredaryd bygger om för att möta ökade kundkrav.

Ett tydligare namn

Det var med stålfjädrarna allting började, men i takt med att affärsområdet miljö (med kvalificerade produkter för rökgasrening) och engineering (avancerad konsultation inom teknikutveckling) växt till fanns också ett behov av att tydliggöra detta gentemot kunden. Därför heter man numera Ewes, kort och gott.
- Vi konsoliderar bolaget, jobbar mycket på att våra affärsområden ska komplettera varandra, säger Anton Schön.

Tillväxt inom engineering

Ett konkret exempel är förvärvet av Ferroal i skånska Eslöv för ett år sedan. Förutom produktionen av transportörer till miljösidan har man också förstärkt verksamheten där med ett engineeringteam.
- Vi har också flyttat upp vår verktygskonstruktion under engineering så vi har allt samlat. Och vi ser mer och mer att vi börjar få gehör för detta, att kunderna ser behovet av vår teknikconsulting, säger Anton Schön.

Samtidigt står man fortfarande inför det som länge har varit Ewes största utmaning: att uppmärksamma kunderna på de oerhörda möjligheter en fjäder kan innebära när man bygger in funktionen i ett tidigt stadium under konstruktionen. 
- Tyvärr ser många fjädern bara som ett fästelement, inte som ett konstruktionselement. Det är vårt största problem idag, säger Anton.


Förvärvet av Skånska Ferroal förra året har stärkt Ewes AB både på miljösidan och inom engineering. Ett par exempel ur produktionen är denna skruvtransportör samt en elevator.

Bygger till och bygger om

- Men vi gör framsteg, säger Anton.
Visst skulle konjunkturen kunna se bättre ut, menar han, men att sitta och sörja och klaga leder ingen vart. Därför har man bland annat nya maskininvesteringar på gång, både på fjäder- och miljösidan. 

- Vi laddar för framtiden. Här i Bredaryd har vi skickat in bygglovsansökan för ett nytt lagerutrymme och internt skapar vi nya miljöer genom ombyggnation för ökade kundkrav, säger Anton.


En fjäder är mer än ett fästelement. Ewes AB levererar kvalificerade fjäderlösningar i sammansatta produkter där fjädern spelar en vital roll i själva konstruktionen.

Tar ställning för industrinationen Sverige

Långsiktiga mål är en självklarhet för Ewes AB, och Anton tror på framtiden både för företaget och bygden. Han tror på Sverige som industrination men skulle önska att man från statens sida tydliggjorde samma inställning.

- Det finns för få statsmän som tar sitt ansvar gentemot industrinationen Sverige idag. I den bästa av världar hade jag velat se en debatt där man klart och tydligt från riksdag och regering klargör att Sverige även i fortsättningen kommer att vara ett industriland. Men det finns ingen tydlig agenda vad man vill med Sverige idag, konstaterar Anton.

Text & foto: Gabriella Mellergårdh


KONTAKTUPPGIFTER

Ewes AB

(Ewes AB)

Telefon: 0370-86700
Mail: maria.andersson@ewes.se

Besöksadress:
Lundavägen 53
33371
BREDARYD

Postadress:
Lundav. 53
33371
Bredaryd

Webbadress:
www.ewes.comDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår