Vecka 48 Onsdag 29 november Grattis Sune
Valuta
EUR 11.36 0.02 0.015
GBP 13.13 0.03 0.029
USD 10.35 0.03 0.033
BÖRSEN 12:19
0.72%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Mångkultur stärker GnosjöRegionen

Den kanske tuffaste utmaningen för företag på tillväxt i Gnosjöregionen är arbetskraftförsörjningen. På Ewes i Bredaryd är var femte anställd utlandsfödd och Anton Schön sticker gärna ut hakan i den politiska debatten. Invandrad arbetskraft är en förutsättning för framtiden.

Ewes Stålfjäder - Anton Schön VD

I det kritiska generationsskiftet vill Anton Schön, nytillträdd VD för Ewes Stålfjäder, vara tydlig inför såväl branschkollegor som kunder.
- Det ska inte råda någon tvekan om att här finns en fortsättning och en kontinuitet.

Stor andel invandrare i regionen

- Jag är så fruktansvärt irriterad på Sverigedemokraterna. De ger sig på mina framtidsförutsättningar som företagare. I den här regionen är ungefär hälften av vårt nuvarande arbetskraftunderlag invandrare, konstaterar han.

Hustrun är chef på arbetsförmedlingen, så han borde veta. Och han blir genuint upprörd av kommentarer som att "invandringen måste begränsas" och man ska bara ta in "rätt invandrare". För vem ska ha mandat att bedöma det?

-Jag håller med om att det inte är schysst att ta in en arbetskår som inte kan språket. Det är en kvalitetssäkring. Men jag lever i en värld där man måste ut och jobba internationellt för att överleva.

Internationalisering en förutsättning för tillväxt

Ewes har dotterbolag i Serbien, Hongkong och Kina för att effektivt kunna täcka upp sina stora kunder. Och för Anton Schön känns det inte trovärdigt att bara vara kulturellt intresserad och nyfiken när man är där ute.

- Jag är av den starka åsikten att mångkultur främjar, säger Anton.

Han och kusinen Anders Cederquist, produktionschef, är den tredje generationen som nu har tagit över rodret för familjeföretaget.

Ansvar för hembygd och kultur

Och här visar sig tydligt den genomgående trenden för just familjeföretag, att fokusera på fler mål utöver lönsamhet. Exempelvis ansvaret för nästa generation, för lokalsamhället, för kultur och tradition. Ewes ligger mitt i byn med sin verksamhet. Trist att ha en industrifastighet utanför vardagsrumsfönstret, kan man tycka. Men samtidigt visar också närvaron mitt i samhället på en stabilitet för orten. Här finns en stor arbetsgivare som förhoppningsvis ger förutsättningar för framtiden.

- Vi har en styrka som familjeföretag. Här finns ett bolag som arbetar utifrån långsiktiga värderingar. Vi ska inte förvalta farfars bolag, vi ska förädla det. Vi har också ett lokalt ansvar gentemot Bredaryd. Vi vill vara med och skapa ett bättre samhälle i Serbien. Och vi vill visa våra kinesiska kollegor hur vi arbetar och tänker i en demokrati, säger Anton.

Vill förädla bolaget

Det är tydligt att detta är hjärtefrågor. Han har växt upp på företaget, levt med i tänket och värderingarna och känner en stark stolthet över det arv han nu får föra vidare.

På vilket sätt vill ni förädla bolaget?

- Genom att fortsätta vara enormt nyfikna på ny teknik och produktionsutrustning. Vi vill bredda oss, komma vidare och behärska hela förädlingskedjan från försäljning till produktvärde och få allt mer sammansatta produkter, säger Anton.

Och det långsiktiga målet? Att Ewes ska finnas kvar till en fjärde generation. Att fortfarande om 30 år vara ett livskraftigt, starkt varumärke. Långsiktigt, tror Anton, kommer också dotterbolagen att bli mer och mer självständiga enheter. Likaså de två verksamhetsgrenarna fjädrar och miljöprodukter.

Exporterar till Kina

- Idag jobbar vi väldigt bra med mixen. Vi är ett av få bolag som exporterar till Kina, vi kommer att få stor avsättning för våra miljöprodukter där.

Anton Schön tillträdde som ny VD i juli. Samtidigt har man också gått in i 75-årsfirandet av bolaget och bland annat tagit med personalen på kryssning i Göteborgs skärgård. För kunder och externa kontakter kommer man att arrangera aktiviteter i samband med Elmia Subcontractor i november.

Firar 75-årsjubiléet

Då och nu.
I förgrunden maskinen som farfar byggde. I bakgrunden grafiska konstverk som 75-årsjubilerande Ewes har låtit formgivaren Åsa Hammarström, Gislaved, ta fram utifrån nyckelprodukter som vridfjädern och emissionselektroden.

Man kommer också att fira 75-årsjubiléet med en eller flera donationer till verksamheter som bolaget och ledningen brinner för.

Men traditionen med öppet hus i Bredaryd kommer inte att bli av i år på grund av konkurrenssituationen.

- Tyvärr är det så. Det är viktigt att ha en industri som är öppen för samhället, men vi är rädda för industrispionage så vi kan inte hålla öppet i år. Det är oerhört tråkigt, men så är det, säger Anton.

Text och bild
Gabriella Mellergårdh


KONTAKTUPPGIFTER

Ewes AB

(Ewes AB)

Telefon: 0370-86700
Mail: maria.andersson@ewes.se

Besöksadress:
Lundavägen 53
33371
BREDARYD

Postadress:
Lundav. 53
33371
Bredaryd

Webbadress:
www.ewes.comDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår