Vecka 20 Söndag 19 maj Grattis Maj, Majken
Valuta
EUR 11.65 0.00 0.002
GBP 13.61 0.00 0
USD 10.71 0.00 -0.001
BÖRSEN 17:30
-0.31%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Minskade partikelutsläpp tack vare Ewes Stålfjäder

Miljön är i fokus för världens ögon. Marknaden för partikelrening växer snabbt och Ewes Stålfjäder AB i Bredaryd har en stark position. Miljöprodukterna svarar för en tredjedel av omsättningen - och fortsätter att öka.

Världen växer och kolkraften med den - trots larmrapporter om global uppvärmning.  Men satsningarna på miljön ger resultat för Ewes Stålfjäder AB. Helt klart handlar det om, vad man kallar, en "Al Gore-effekt".
- Även USA börjar inse att man måste rena det man eldar. 80 procent av våra produkter på miljösidan går på export till Nord- och Sydamerika, Asien, Ryssland, Tyskland och Kina, berättar Michael Stener, säljare.
 

Stora utsläpp utan partikelrening

På miljösidan har man tre stora produkter: emissionselektroder, mastelektroder och slangkorgar. Elektroderna renar utsläppen genom elektrostatisk partikelrening medan slangkorgen utför en mekanisk rening genom filtrering. Dessa används framför allt i kolkraftverk för att förhindra att de svarta kolpartiklarna släpps ut i luften. Utan rening skulle ett kolkraftverk kunna släppa ut upp emot tio ton stoft under ett dygn.
- Men när man använder våra produkter är vattenånga och koldioxid det enda som kommer ut ur skorstenarna, säger Michael.
I Sverige finns begränsningar på hur stor andel partiklar per kvadratcentimeter som får släppas ut. Överskrider man detta påförs straffavgifter.
- I och med detta ser vi en fortsatt enorm potential för våra produkter. Man har inte råd att INTE rena utsläppen. Sen är det också så att partiklarna är ett mycket större miljöproblem idag än vad som syns i media. Där pratas det mest om koldioxiden, säger Michael.
 
Kolkraftverket Schwarze Pumpe i Tyskland släpper idag bara ut vattenånga och koldioxid från de väldiga skorstenarna - tack vare partikelreningsprodukter från Ewes i Bredaryd.
 

Återvinning av stoft

I takt med att miljöproblematiken uppmärksammas har det naturliga kretsloppet blivit viktigare. Därför återvinner man idag stoftet från kolkraftverken och detta används sedan bland annat som bindemedel i gipsplattor. Stoft från flisförbränningskraftverk, som exempelvis i Värnamo, används till jordförbättring och endast stoftet från sopförbränningen går till deponi.
 

Växande marknad

Ewes produktion på miljösidan har pågått sedan 1964 och är ingalunda någon nyhet, däremot har marknaden växt kraftigt de senaste åren.
- Vi var först med emissionselektroder och tack vare vår kompetens och erfarenhet har vi ett väldigt gott anseende runt om i världen idag. Världen växer och kolkraften fortsätter att öka fast man tror att det skulle vara tvärt om. Varje vecka tas ett nytt kolkraftverk i bruk i Kina. Så visst ser vi en växande marknad, säger Michael.
 
Slangkorgar, emissionselektroder och mastelektroder är viktiga exportprodukter för Ewes Stålfjäder AB.
- Vi ser en växande marknad, säger Michael Stener, säljare.
 

Investerar i maskiner och fabriksyta

När det gäller fjäderproduktionen gör Ewes just nu stora investeringar i nya maskiner som innebär att man kan leverera både mindre och större dimensioner än tidigare. Trådtjockleken spänner mellan 0,2 mm och 12 mm. Allt för att tillgodose kundernas krav på nya produkter och - för att kunna finnas kvar i bygden. Med sina 110 anställda är man störst i Bredaryd och en av de största arbetsgivarna i hela Gnosjöregionen. Vid årsskiftet 07/08 tog man dessutom ytterligare 1300 kvadratmeter fabriksyta i bruk.
- Vi vill inte flytta ut vår produktion eftersom vi anser att vi kan vara mest effektiva här. Det är enklare att styra logistik och kvalitet från Sverige än från Asien, säger Michael.
 

Gnosjöförnuft kommer kunderna till del

Företaget har ett ständigt rekryteringsbehov, framför allt när det gäller duktiga ställare och tekniker. Ändå ligger inte fokus i verksamheten på stora vinster.
- Det tror jag symboliserar hela den här bygden. Man återinversterar i bolaget för att bli bäst på att göra det man gör och kunna upprätthålla en god kontakt med kunderna. Det är business to business. Skapa en långvarig relation med kunden är oerhört viktigt, säger Michael.
Han talar inte bara om Gnosjöanda utan också om ett "Gnosjöförnuft" som rymmer långsiktighet, finurlighet och produktionseffektivitet. Och med detta förnuft i ryggen vill Ewes också erbjuda rådgivning till sina kunder. Vara den tekniska expertisen som kan se ett steg längre.
- Många av våra kunder är stora företag och man kan tycka att en fjäder eller en slangkorg är en liten del av deras verksamhet - men det är en vital del. Slutar den att fungera slutar hela enheten att fungera, säger Michael.
 
Text och foto: Gabriella Mellergårdh


KONTAKTUPPGIFTER

Ewes AB

(Ewes AB)

Telefon: 0370-86700
Mail: maria.andersson@ewes.se

Besöksadress:
Lundavägen 53
33371
BREDARYD

Postadress:
Lundav. 53
33371
Bredaryd

Webbadress:
www.ewes.comDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår