Vecka 48 Onsdag 29 november Grattis Sune
Valuta
EUR 11.36 0.01 0.014
GBP 13.12 0.02 0.022
USD 10.34 0.02 0.024
BÖRSEN 12:59
0.88%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Robotiseringens år hos Ewes

Hur ska svensk industri hantera det teknikskifte som världen står inför? Ewes AB stärker sin omvärldsbevakning för att navigera vidare mot framtiden.
- Automation och robotisering har länge varit ledord för svensk industri men vi måste se längre fram än så. Vi står inför ett gigantiskt teknikskifte och måste fråga oss: vad ställer vi om till? säger Anton Svensson, VD.

Vi står inför ett tekniksskifte som kommer att påverka svensk industri från grunden, menar Anton Svensson. 

Nya användarvänliga gränssnitt

Internet of things (IOT) kommer inom kort att revolutionera industrin, additiv tillverkning fortsätter att utvecklas i hisnande fart och artificiell intelligens - konsten att skapa dataprogram med intelligent beteende - har blivit en viktig del av teknikindustrin. 2015 blev på många sätt robotiseringens år med en helt ny generation av användarvänliga gränssnitt. 
- Vi har haft robotar länge hos oss men nu har det dykt upp fabrikat på marknaden som satt användaren i fokus på ett helt nytt sätt. Vi har kommit in i den andra vågen av robotisering där vi börjar använda oss av robotar som fungerar i produktionsmiljön, utan nätgaller och skydd. Och personalen kan själva hantera programmeringen, säger Anton Svensson.

Flexibla robotar i produktionsmiljö

Under den senaste tiden har man hos Ewes börjat vänja medarbetarna vid den nya tekniken.
- I praktiken handlar det om att få en ny kollega som är en robotarm. Det här har fungerat så bra att vi under 2015 investerat i ytterligare två flexibla och användarvänliga robotar, säger Anton Svensson.

2015 blev robotiseringens år. Den flexibla robotarmen är Erik Sjögrens nya kollega, ställare och Ewes-medarbetare i tredje generationen.

Ökad robotisering och automation

De senaste fem åren har Ewes haft en expansiv utveckling på automationssidan och den del av medarbetarkåren som har berörts har varit väldigt positiva, menar Anton. 
- Förutsättningen för att vi ska kunna existera och växa vidare som företag är dels att vi har produktionsresurser ute i världen, i vårt fall Bosnien, Serbien och Kina. Det är absolut nödvändigt. En annan förutsättning för tillväxt är ökad robotisering och automation, säger Anton.

Ewes expanderar kraftigt på automationssidan. Här en monteringslina som hanterar 14 olika modeller av vibrationselement.

Ta debatten om sysselsättningen

Samtidigt ur ett samhällsperspektiv känner han en oro över den allt mer minskade tillgången på enklare arbeten generellt sett i Sverige, arbeten där till exempel det stora antalet migranter kunde ha möjlighet att snabbt komma in i det svenska samhället, lära sig språket och växa som människor.
- Idag är vi i ett läge där svensk industri har låtit exportera den typen av arbeten till låglöneländer. Det är dags att våra politiker, oavsett färg, tar på sig ledartröjan för att ta debatten om sysselsättningen.KONTAKTUPPGIFTER

Ewes AB

(Ewes AB)

Telefon: 0370-86700
Mail: maria.andersson@ewes.se

Besöksadress:
Lundavägen 53
33371
BREDARYD

Postadress:
Lundav. 53
33371
Bredaryd

Webbadress:
www.ewes.comDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår