Vecka 48 Onsdag 29 november Grattis Sune
Valuta
EUR 11.36 0.01 0.013
GBP 13.13 0.03 0.025
USD 10.34 0.02 0.022
BÖRSEN 13:44
0.96%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Underleverantör blir lösningsleverantör

Ewes AB vill hjälpa kunden att tänka till - och ibland tänka om. Att med kvalificerade fjäderlösningar i centrum konstruera en sammansatt produkt.

- Det här är vad vi har sysslat med sedan 80-talet, men fortfarande är det många som ser fjädern som ett fästelement istället för ett konstruktionselement, säger VD Anton Svensson.

Han hoppas att kunderna allt mer ska förstå vilka möjligheter det innebär när man bygger in fjäderns funktion i ett tidigt stadium under konstruktionen. Ett affärsområde som utvecklas ständigt genom Ewes Engineering.

Tänk, om Ewes är mer än en underleverantör. Tänk om! Ewes är en lösningsleverantör.

Fortsatt internationalisering

Samtidigt fortsätter internationaliseringen av det småländska familjeföretaget Ewes AB. Sedan tidigare har man verksamhet förlagd både i Kina och Serbien. Under året har man förstärkt positionerna på Balkan med ytterligare en anläggning, den här gången lokaliserad i Bosnien.

- Det är en sellingpoint att finnas där, nära en mycket intressant marknad i Centraleuropa. Samtidigt är det också en region i behov av investeringar och någon som tror på dem, säger Anton Svensson.

Konstruktionslösningar inifrån och ut med fjädern i centrum, det är framtiden. Här en borrjigg, "Made in Ewes".

Genuint hantverkskunnande

Och grunden för etableringen på Balkan handlar helt enkelt om att ta tillvara ett genuint hantverkskunnande inom fjäderproduktion. För även om tillverkningen idag är fullt ut datoriserad så har fjäderproduktion fortfarande ett element av hantverk, menar Anton.

- Stålet är ett levande material som ska formas och ges funktionalitet. Och på Balkan finns både yrkeskunnande och yrkesstolthet. Förra året flyttade vi in i helt egna lokaler i Serbien, och det ger ett starkt signalvärde. Vi tittar redan på utbyggnad.

Ewes tror på internationalisering och har etablerat sig med två anläggningar på Balkan. Här är fabriken i Serbien där man tillverkar fjädrar i rundtråd. Var en specifik produkt tillverkas är dock underordnat kvalitetsbegreppet "Made in Ewes".

Utrymme för tillväxt i Centraleuropa

I Serbien tillverkas fjädrar i rundtråd och i Bosnien press-, stans- och bladfjädrar.

Etableringen på Balkan ger bra grund för fler och bättre affärer, menar Anton.

- Vi har märkt en förskjutning av marknaden och det här ger oss en närhet till faktiska behov. Vi är på plats mitt i Centraleuropa och kan utveckla ett nätverk av kontakter med Turkiet, Tyskland, Ungern, Slovakien och Slovenien.

Ser man till Ewes som grupp är den starkaste exportmarknaden idag Norge, Ryssland och Brasilien, men även Tyskland. Mycket på exportsidan handlar om Ewes Environment, kvalificerade produkter för rökgasrening.

Ewes går mot framtiden med "en stark laguppställning" säger VD Anton Svensson (th). Här tillsammans med Pär Andersson (tv), ny marknadschef på Ewes Stålfjäder.

Ett ursvenskt familjeföretag

- Ewes är och förblir ursvenskt, men vi har alltid haft ett starkt intresse för att interagera med andra länder och kulturer. Och det är tydligt i vår affärsplan, att finnas ute i världen är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att existera i Sverige, säger Anton.

Internationalisering och rörlighet handlar också om att delta i ett aktivt branschutbyte.

- Till viss del måste vi gå samman i vårt skrå på fjädersidan. Många bolag inom den här branschen är familjeägda och drivs på andra premisser än ren och skär profit. När vi möts på marknaden är vi konkurrenter, men också branschkollegor. Tillsammans kan vi diskutera frågeställningar och problem kring material och marknad. Ha ett erfarenhetsutbyte, säger Anton och fortsätter:

En stark laguppställning

- Jag är medveten om att vi inte är störst, bäst och vackrast. Våra internationella kollegor känner till oss, vårt bolag och vår värdegrund. Det är inte ett skydd mot konkurrens, men det ger respekt.

Inom Ewes AB har man nyligen gjort en generationsväxling både på miljö- och på fjädersidan med nya marknadschefer.

- Vi har en väldigt stark laguppställning. Nu hoppas vi bara att marknaden börjar röra sig och att vi kan börja bygga kapital hos våra kunder, säger Anton Svensson.

Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se. Foto: GnosjoRegion.se och Ewes AB.
KONTAKTUPPGIFTER

Ewes AB

(Ewes AB)

Telefon: 0370-86700
Mail: maria.andersson@ewes.se

Besöksadress:
Lundavägen 53
33371
BREDARYD

Postadress:
Lundav. 53
33371
Bredaryd

Webbadress:
www.ewes.comDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår