Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 04 Söndag 29 januari Grattis Diana
Valuta
EUR 11.21 0.02 0.018
GBP 12.79 0.00 0
USD 10.31 0.04 0.039
BÖRSEN 17:30
0.44%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Hillerstorps lungor ger luft till Gnosjöandan

Det sägs att utan Hillerstorp tappar Gnosjö andan. Det må vara ett kärleksfullt gnabb med kommunens centralort – men inte helt utan en gnutta lokalpatriotism.

 

Kör du längs Kulltorpsvägen i utkanten av södra Hillerstorp känns det nästan som att åka på en produktionslina hos ett producerande företag. En ytbehandlare här, en pulverlackerare där och så en hjultillverkare i slutet som sätter samman alla komponenter.

Och så fortsätter det, företag efter företag, industrilokal efter industrilokal tittar fram utefter vägen.

– Det finns inte någon bättre plats att driva företag på eftersom mångfalden här är så unik. Allt går att hitta runtomkring oss. Sedan finns det ett hjärta både hos lokala och externa ägare som alla har ett intresse av att det ska vara rent och snyggt runt omkring sig, säger Andreas Hildingsson, vd för Swede-Wheel som grundades i Hillerstorp 1942.

Han är bland annat ledamot i samhällsföreningen Hillerstorpare – som för några år sedan restaurerade Hillerstorps hamn till att bli en samlande oas mitt i byn – och ser ett stort värde i att företagen har ett lokalt engagemang.

– Den samverkan som finns i Hillerstorp är väldigt unik. Visst, man kan säga att det finns en samverkan i många samhällen, men här går verkligen företag, föreningar och kyrka samman och samarbetar över alla gränser, säger han.

 

Swede-Wheel grundades 1942 i Hillerstorp och i dag är Andreas Hildingsson vd för företaget. Han upplever en väldigt speciell anda i orten. ”Det ligger i vårt DNA att ska något hända i Hillerstorp, måste vi ta tag i det själva”, säger han.

 

Viktigt med samverkan

 

Hillerstorps hamn är ett tydligt exempel på den samlande kraften i byn, Hillerstorps Arena där bland annat två padelbanor byggs just nu är ett annat. Båda projekten är helt på privata initiativ för att byn ska kunna växa och locka till sig arbetskraft.

 

Hillerstorps hamn är inte bara ett parkområde med småbåtshamn. Här finns även uppställningsplatser för besökande husbilar och möjlighet att lägga i sin båt vid båtrampen. Samhällsföreningen Hillerstorpare har hand om skötseln av hamnen och har bland annat sett till så att det finns toaletter och möjlighet till att tömma gråvatten.

 

Upprustningen av Hillerstorps hamn fick Gnosjö kommuns arkitekturpris 2017.

 

 

Det lokala näringslivet har samtidigt länge kämpat för en busslinje mellan Jönköping och Hillerstorp – något som blev verklighet den 14 juni i år.

– Det finns en speciell anda här med alla familjeföretag som brinner för orten. Jag måste även lyfta på hatten för alla de bolag som har fått externa ägare men som ändå står upp för Hillerstorp och fortsätter att vara med och satsa, säger Andreas Hildingsson.

Den ena dagen hjälper man någon, den andra dagen får man själv hjälp.

När samhällsföreningen skulle lägga stenmjöl på gångbanan runt Hillerstorps hamn ställde exempelvis företagen upp med nödvändiga maskiner.
Och när fotbolls-VM för herrar senast spelades ordnade de lokala företagen en storbildsskärm till hamnen där över 600 personer följde Sveriges matcher.

 

Runt 600 personer samlades i Hillerstorps hamn under fotbolls-VM för herrar 2018 – ungefär en tredjedel av Hillerstorps invånare. Storbildsskärmen var ett initiativ från de lokala företagarna.

 


Två exempel på samarbeten som också gör att företagen kan växa, menar Amanda Hilding, vd på Axelent.

– Vi är en liten ort men har en väldigt stark företagsamhet och entreprenörsanda. Har man en idé så satsar man. Vi är många bolag som har vuxit och finns på en global scen i dag, det är så otroligt häftigt för att vara en liten ort och är möjligt tack vare ett stort engagemang och driv, säger hon.

 

Amanda Hilding, vd på Axelent.

 

Grannar som leverantörer


Axelent tillverkar säkerhetslösningar för industrier och grundades i Hillerstorp 1990. Då bestod företaget av endast sex personer och har sedan dess vuxit till 300 anställda i 60 länder.

En utveckling som förmodligen inte hade gått någon annanstans än i Hillerstorp.

– De flesta av våra leverantörer finns inom 10 mils radie och det räcker oftast att vi tittar vad vi har runtomkring oss för att hitta en leverantör som kan bidra till vår utveckling. Det är ett kvitto på att bygden är viktig. Man tittar på vad det finns för leverantörer i närheten och därmed triggar man också varandra, säger Amanda Hilding.

 

Andan får beröm

 

Men det är ingen utveckling som händer av sig själv. Särskilt inte i en liten ort som Hillerstorp med drygt 1 700 invånare. För att orten ska kunna utvecklas och växa tillsammans med företagen krävs det att alla ställer upp.

– Det finns en vilja av att använda sig av lokala entreprenörer och leverantörer.

Visst, sista raden är viktig, men det är även närheten till eftermarknad och service.

Alla entreprenörer har en förmåga att ställa upp, vara flexibla och lösningsorienterade. Man märker att det är en helt annan kultur än när man kommer upp mot Jönköping exempelvis. När vi är totalentreprenör i Jönköping får vi mycket beröm för den kultur och anda som vi har på våra byggen, säger Jimmy Lundgren, vd på Ågårds Bygg.

 

Jimmy Lundgren, vd på Ågårds Bygg.

 

 

 

Thule startade sin verksamhet i Hillerstorp 1942 och är världskända för sina takräcken.

 

 

Vad är det bästa med Hillerstorp?

 

– Det speciella med Hillerstorp är att när någon tjoar till, kommer folk och ställer upp. Det finns inga murar mellan kyrka, idrottsföreningar eller företag. Om vi i samhällsföreningen behöver något, som en liten lastare, ringer vi företagen. Om något går sönder finns det alltid någon att fråga. Vi jobbar tillsammans för samhället. 

Per Olov Svensson är ordförande i samhällsföreningen Hillerstorpare där såväl kyrka som företag och föreningar finns representerade. En viktig samverkan, menar han, för att Hillerstorp ska kunna växa och vara en levande ort.

 

 

 

FAKTA HILLERSTORP

Hillerstorp ligger i Gnosjö kommun strax nordväst om Värnamo och cirka en mil sydost från orten Gnosjö.

 

Antal invånare: 1 753 (2020) Yta: 244 hektar (2018)

 

Kuriosa

I Hillerstorp finns det 110 företag med sammanlagt 2 160 anställda. Totalt omsätter företagen 8,4 miljarder kronor, vilket kan jämföras med en total omsättning på 4,5 miljarder bland företagen i Gnosjö.

 

Big Bengt, det vill säga Bengt Erlandsson som grundade High Chaparral, var hedersmedborgare i staden Tucson, Arizona i USA. Han fick hedersutmärkelsen i början av 1970-talet för sitt arbete med att lyfta Vilda Västerns traditioner.

 

Text: Johan Larsson

Foto: Gnosjö kommun, Johan Larsson, Creative WorksKONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se