Vecka 45 Lördag 9 november Grattis Teodor, Teodora
Valuta
EUR 11.6 0.05 0.054
GBP 13.98 0.1 0.1
USD 10.82 0.13 0.134
BÖRSEN 17:30
-1.35%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

HUR FÅR VI TAG PÅ PERSONAL?

Svensk industri står för en utmaning. Behovet av arbetskraft kommer vara stort framöver, men dagens ungdomar lockas inte av att jobba inom industrin. 

Den industritunga Gnosjöregionen har känt av detta problem länge och bristen på arbetskraft påverkar definitivt möjligheterna för regionens utveckling. Vad har då dessa kluriga smålänningar gjort för att försöka få bukt med personalbristen?

 

1. Bli attraktiva arbetsgivare


Det första i listan är inget nytt, men är idag mer aktuellt än någonsin tidigare. För att göra industrin attraktiv i dagens arbetsmarknad handlar det mer om att skapa en kultur där varje anställd känner sig värdefull och del av något större. Att befinna sig i en miljö där både personlig och professionell utveckling är möjlig är idag ofta viktigare än lönen.


Att lägga hundratusentals kronor på att fräscha upp lokaler, bygga eget gym och erbjuda ekologisk frukost och nyttig lunch i en trevlig personalmatsal kan kanske kännas onödigt, men det kan vara en av många anledningar till att potentiella kollegor väljer ditt företag istället för din konkurrents. Dessutom hjälper det dig att behålla din befintliga personal.


Många företagare har förstått att arbetsmiljön idag är viktig för att attrahera ny arbetskraft. Tyvärr har inte riktigt alla hängt med och tror fortfarande att lönen är det viktigaste för att få folk att jobba hos dem. Här måste vi hjälpas åt att få till en tankeförändring.


Bostadsbrist gör det svårt att få inflyttning av arbetskraft. En trend som vi ser hos flera större företag i Gnosjöregionen är att de har startat egna fastighetsbolag och bygger bostäder för att kunna erbjuda boende vid rekrytering.


Ett annat kreativt sätt för att lösa bostadsbristen är att flera företag i Gnosjöregionen har gått ihop och startat en egen busslinje mellan Jönköping och Gnosjö för att underlätta inpendling. Nu pratar vi Gnosjöanda :-)


Mindre men likväl effektiva exempel där man tänkt utanför boxen hittar vi på Gnosjö Automatsvarvning där man har startat ett hunddagis på företaget där personalen kan lämna sin hund under arbetstid. Och på Liljas Plast finns en bilhall där anställda kan meka med sina bilar.


Att lyssna på önskemål från sin personal skapar en miljö som för många är värd mer än några extra kronor på lönekontot. Fråga din personal vad du kan göra för att de ska känna glädje och stolthet över att jobba hos dig. Ibland kan lösningen vara enklare än vad du tror.

 

 
2. Våga satsa på ungdomar med potential som du kan internutbilda


En annan populär åtgärd i Gnosjöregionen är att internutbilda. Flera företag har gått så långt att de har anställt yrkeslärare som vidareutbildar personalen istället för att försöka hitta folk med helt rätt kunskap från början.


Fredrick Martinsson på Forshedaverken talar sig varm för att plocka upp elever som har en grundläggande teknisk utbildning och sedan internutbilda dem på företaget. Du kan lyssna på Fredricks tankar i ett av våra poddavsnitt.

 

Ett annat tips är att prata med bemanningsbolag. De har ofta många yngre förmågor i sina kontaktnät som kan passa alldeles utmärkt för att internutbilda. Det går många gånger att göra riktigt bra överenskommelser om att hyra in ungdomar, utbilda dem och sedan anställa dem om allt känns bra.


En del oroar sig för att personal som man lagt tid och pengar på ska gå till konkurrerande företag när de fått sin utbildning. Men om det är ett problem behöver man bli bättre på punkt 1 – Bli en attraktiv arbetsgivare. Gör man ett bra jobb där så får man behålla sin personal.

 

 
3. Starta en utpost


Även om det tar emot att säga så kan det vara en god idé att se över möjligheterna till att utlokalisera vissa arbetsuppgifter till andra orter där utbudet av arbetskraft är större.


Som bekant kan inte allt skötas på distans men kanske finns det fler arbetsuppgifter som kan göras på distans än vad man spontant tänker. Om alternativet är att inte kunna växa så kan en utpost i en större stad vara något att i alla fall fundera över.

 

 

4. Hitta rätt personer med moderna metoder


Jobbannonser i tidningen ger inte samma utdelning som förr. Sök personal via andra kanaler exempelvis sociala medier som Facebook och Linkedin.


Ett bra sätt är att göra reportage (även kallad story telling) där ni berättar om ert företags värderingar – vilka ni är, vad ni står för, hur er historia ser ut och vad ni har för framtidsplaner. Unga människor gillar att jobba för ett företag med sunda värderingar och tydliga mål. Passa på att lyfta fram alla goda anledningar till att jobba hos er!


Sprid sedan dessa reportage i lämpliga kanaler, så väl digitala som traditionella. Ta gärna hjälp av mediaexperter för att nå ut till de som kan bli era nya kollegor.

 

 

 

 

Sammanfattningsvis står Sveriges och inte minst Gnosjöregionens industrier vid ett vägskäl, där tradition möter nytänkande. Genom att ifrågasätta gamla beteenden och lyssna till unga människors önskemål kan vi tillsammans göra industrijobben attraktiva igen.


Michael Åstmar, GnosjoRegion.se



Reportage

Right around the corner

Politiker och näringslivsexperter i all ära, men vi frågar Gnosjöregionens företagare som lever mitt i verkligheten.

LÄS ÄLDRE REPORTAGE

Kontaktuppgifter

GnosjoRegion.se

(Juridiskt namn: Happy Småland AB)

Telefon: 037131920
Skicka e-post Kopiera e-postadress

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår