Vecka 04 Tisdag 21 januari Grattis Agnes, Agneta
Valuta
EUR 11.46 -0.02 -0.022
GBP 13.55 -0.03 -0.035
USD 10.99 -0.03 -0.028
BÖRSEN 17:30
0.52%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Industrin tar hjälp av AI

Många företag i Gnosjöregionen får upp ögonen för AI för att optimera logistiklösningar och skapa säljprognoser – men även nya affärsmodeller kan skapas.

 

AI är det senaste steget i en digital transformation där det finns möjlighet att hitta nya affärsmöjlig­heter. Det menar Petrus Ekbladh, som driver projektet AI-Readiness på Science Park i Jönköping.

– Den stora utmaningen är att blanda affärsförståelse med teknisk kompetens. Vi står lite som när internet var nytt att det gäller att kombinera branschkunskap med teknikkunskap. Vi behöver att industrin tar några steg upp i kompetensnivå, säger han.

 

Petrus Ekbladh, Affärsutvecklare, Science Park Jönköping Foto: Privat

 

 

Stora mängder data kan ge prognoser

 

På Axjo Plastic i Gislaved ser man potentialen i att implementera AI-baserade lösningar.

– Vi är superintresserade av detta. I den perfekta världen, för mig som ansvarar för den operativa delen, vill jag ha bra prognoser via sälj och våra kunder. Just i denna typ av kundflora har vi väldigt svårt att få en tydlighet på prognosen och att få fram behoven framåt. Men jag är helt övertygad om att AI skulle kunna titta på det här mönstret som finns och faktiskt ge oss tillräckligt tillförlitliga prognoser, säger Roger Davidsson, COO på Axjo Plastic.

Ofta handlar AI:s förtjänster just om att kunna dra slutsatser av stora mängder insamlade data, vilket för enskilda människor skulle vara omöjligt eller åtminstone ta mycket längre tid. Axjo Plastic har inlett ett projekt för att använda AI i säljprognoser.

– Tanken är att AI ska tala om, beroende på bland annat på hur volymerna varit historiskt, hur det kommer att se ut framåt. Det bygger på sannolikhet och att det inte förändras för mycket i omvärlden. Det är min oro när det gäller AI, att det kanske inte kan förutse en kommande lågkonjunktur, att den tittar mer bakåt. Så utmaningen blir att inkludera det i projektet, så att kalkylen tar hänsyn till hur sannolikt det är med en sådan utveckling, säger Roger Davidsson.

 

Roger Davidsson, COO, Axjo Plastic Foto: Privat

 

 

Smidigare logistikflöden

 

Eboss AB i Nissafors har avancerade logistikflöden och som i alla manuellt hanterade lager är utmaningen att hålla koll på exakt hur mycket som finns kvar – och var produkterna ligger. Här har man infört en AI-lösning i materiallagret.

– Det sitter en kamera i taket, så att om du hämtar något i vårt materiallager så känner den av förändringarna.

Säg att vi förbrukar en del av det, tar bort pallen och sätter den någon annanstans i hyllan – det som blir kvar då registreras och uppdateras i vårt materialplaneringssystem. Algoritmen klarar av att läsa pallflaggan, även handskrivna lappar, säger Thomas Eliasson, VD.

Att hålla lagret uppdaterat i realtid utan mänsklig insats ger såväl en högre tillförlitlighet som en tidsbesparing.

– Det är en jättebesparing för oss. Detta är bara första steget, tanken är att vi ska ha det på hela lagret, både in- och utgående, säger Thomas Eliasson.

 

 

Thomas Eliasson, VD, Eboss Foto: privat

 

 

Ger kvalitetssäkring

 

Hordagruppen tillverkar detaljer till fordonsindustrin. Även de har använt sig av en kamerarelaterad AI-lösning, i detta fall för att säkerställa kvaliteten.

– I vår anläggning i Bor tillverkar vi formblåsta plastdetaljer i ganska stora antal. Där har vi en syningsstation där en robot lär sig att plocka ut detaljer som inte är korrekta. Den kan se att detaljen har rätt form, är utfylld, att det inte har hänt något med den. Det ger en tidsbesparing och vi får en stabilare och mer kvalitetssäkrad process, säger Andreas Helmersson, VD för Hordagruppen.

 

Andreas Helmersson, VD för Hordagruppen Foto: Privat

 

 

Nya affärsmodeller med AI

 

Om man får tro Petrus Ekbladh på Science Park kommer optimering av befintlig verksamhet med hjälp av AI vara en hygienfaktor för alla industriföretag framöver. Men för att skapa sig en riktig konkurrensfördel behöver man hitta nya affärer med hjälp av egna AI-anpassningar:

– Att köpa in AI-implementeringar kommer vara livsnödvändigt. Att utveckla AI är helt centrerat till USA och Kina, men vi behöver ha företagsledare som ser en möjlighet att bygga fram egna modeller. Det finns mycket open source att bygga vidare från, man behöver inte börja från noll, säger han.

 

 

Text: Jacob Sundberg, GnosjoRegion.se

 

 

 

FAKTA Enligt en undersökning från SCB som publicerades i april 2023, använde 6,5 procent av företagen som deltog i undersökningen företagsspecifik AI under 2021.



Reportage

Tradition möter innovation i tråd

Hur tar man en urgammal trådbearbetningsteknik som fortfarande till stor del bygger på hantverkskunnande in i framtiden? Vi har frågat experterna!

Smart teknik boostar svensk industri

Produktionseffektivitet är nyckeln och ny teknologi skapar möjligheterna med robotisering, mätteknik, done-in-one och automatiserat logistikflöde

LÄS ÄLDRE REPORTAGE

Kontaktuppgifter

GnosjoRegion.se

(Juridiskt namn: Happy Småland AB)

Telefon: 037131920
Skicka e-post Kopiera e-postadress

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår