10 augusti 2021
Ökat hemarbete skapar nya affärsmöjligheter
Coronapandemin har tvingat fram massor av lösningar i arbetslivet, där hemarbete kanske är den tydligaste åtgärden för att minska smittan. Under årets första kvartal jobbade mer än 40 procent av svenskarna hemifrån. Förändringarna med hemmakontor och färre på jobbet har också skapat nya och förändrade affärsmöjligheter. Vi har kollat läget i Gnosjöregionen!
Andelen som jobbar hemifrån ökade under hösten 2020. Från 29,2 procent tredje kvartalet 2020 till ungefär 42 procent kvartal ett 2021 enligt färsk statistik från SCB.
Högst andel hemarbetare finns i Stockholm (56,3 procent), men trenden är tydlig även här: i Jönköpings län ökade gruppen från 19,6 procent till 30,2.
Mer hemarbete har inneburit en förändrad marknad för många företag. Hemmakontoren kan betyda nya leveranser av utrustning, samtidigt som beställningarna av varor och tjänster till arbetsplatserna minskar. I alla fall tillfälligt.
Hjälpte kunderna tidigt
Ett av företagen som gått bra under pandemin är Datakraft med kontor i Gnosjö, Värnamo och Gislaved.
– Ja, vi ställde om tidigt och började hjälpa våra kunder att hitta nya sätt att jobba. För många kunder är vi deras externa IT-avdelning och därför var det naturligt att de vände sig till oss för att hitta digitala lösningar när människor inte kunde träffas på samma sätt längre, säger säljchef Fredric Svalin.
På hårdvarusidan har det tidvis varit svårt att få tag på utrustning när många företag vill förse de anställda med bärbara datorer, skärmar och skrivare. Det har också lett till kraftigt höjda priser.
En PC som tidigare kostade 6 500 kan nu ligga på 10 000 kronor.
– Men det har också varit mycket fokus på säkerhet när folk arbetar på distans. Där har vi hjälpt till med tvåfaktorslösningar. Det är förstås en positiv och viktig utveckling som pandemin snabbade på, säger Fredric Svalin.
Fredric Svalin, säljchef på Datakraft.
Foto: Privat
Vanligare med extern IT-avdelning
Han tror att trenden att köpa in en hel IT-avdelning kommer att fortsätta oavsett var människor arbetar framöver.
– IT är i dag så komplext att en enda person inte har möjlighet att kunna allt om säkerhet, standarder, certifieringar och så vidare. Det krävs flera med spetskompetenser. För mindre företag tror jag att det är en bra lösning, säger Fredric Svalin.
Stefan Krusebrant driver företaget Ergonopus i Gislaved och förser kunder och deras medarbetare med ergonomiskt utformade produkter som bord, stolar, lampor och olika lösningar att placera den bärbara datorn på. Man jobbar också med ljudabsorbenter och olika typer av IT-hjälpmedel.
– Vi säljer, installerar och monterar. Och om det sedan behöver justeras så kommer vi och fixar det också förstås, säger Stefan Krusebrant.
Stefan Krusebrant, vd på Ergonopus.
Foto: Privat
Fler måste inse fördelarna
För honom innebar pandemin en klar nedgång, men den sista tiden har det vänt. Det byggs också mycket, vilket kan ge jobb på sikt. Om ”hemmajobbmarknaden” säger han så här:
– En del har fått en summa pengar av arbetsgivaren för att köpa till exempel ett höj- och sänkbart skrivbord och en bra stol. En del företag är väldigt måna om sin personal, andra mindre.
För att den nya marknaden ska få fart på riktigt tror han att det krävs mer tid och att fler företag inser fördelarna. Då kan fler vara beredda att betala.
Ett alternativ eller komplement till det kan vara att privatpersoner får möjlighet att göra avdrag om de själva investerar i ett hemmakontor. En kanske inte helt orimlig tanke i tider när samhället direkt eller indirekt kräver att alla som kan ska jobba hemifrån.
För en del anställda har hemarbete varit positivt. Att slippa pendla har ökat möjligheterna att få ihop livspusslet. Därför är det troligt att de vill fortsätta arbeta hemma en, två eller kanske tre dagar i veckan. För arbetsgivaren kan det resultera i högre produktivitet än om alla sitter i ett öppet kontorslandskap på heltid. Dessutom är det bra för miljön om resorna minskar.
En del längtar till jobbet
– Man sparar också pengar på mindre kontorslokaler. Men vi behöver förstås det fysiska också. Möten där man ser varandra i ögonen och avläser kroppsspråk. Jag tror att många kommer att blanda när pandemin är över. Det ger frihet och livskvalitet, säger Stefan Krusebrant.
Vd:n hos Four Office, Joakim Gaardsdal, resonerar liknande om framtiden. En del kommer att vilja jobba hemma, i alla fall på deltid, men det är också många som längtar efter sin arbetsplats och sina kollegor.
– För en del kanske det är perfekt att jobba hemma till exempel måndagar och fredagar. Men de flesta vill nog vara på jobbet på heltid och mår bättre av det, säger Joakim Gaardsdal.
"Jag tycker att det är bra om man kan välja att arbeta hemma, men man ska inte vara tvungen." Joakim Gaardsdal, vd, Four Office
Foto: Anders Sällström
Trenden märks även i Gnosjöregionen
Four Office har kontor i Gislaved, Värnamo och på ytterligare tre platser. Företaget levererar kontorsmöbler, hårdvara, kaffemaskiner och IT-lösningar för till exempel digitala möten.
– IT-sidan har gått väldigt bra. Plötsligt fanns det stora behov av att kunna koppla upp sig och arbeta effektivt oavsett var man befinner sig, säger Joakim Gaardsdal.
Teamslösningar, webbkameror och utrustning för små konferensrum är exempel på beställningar som varit vanliga till arbetsplatser. Dessutom har man utrustat ett 20-tal hemmakontor och gett dem IT-support.
– Trenden att jobba hemma syns i Gnosjöregionen också, men inte lika tydligt som i Stockholm. Om man är ett tillverkande industriföretag måste ju de flesta vara på plats. De som kan välja arbetar ofta med försäljning, administration och ekonomi, säger Joakim Gaardsdal.
Fem år framåt på ett år
Jimmy Lundgren, vd på Ågårds BYGG i Hillerstorp, har märk en ökad efterfrågan på mötesrum, tysta rum och ljudklassade studior från företag runt om i regionen. Företagen anpassar sina renoveringar för digitala möten.
– Men på konsumentsidan har renovering av kök, tak och fönster varit vanligare än byggande av hemmakontor, säger Jimmy Lundgren.
Ågårds BYGG har sedan flera år satsat på den egna digitala utvecklingen. Den har påskyndats ytterligare under pandemin. Det som normalt hade tagit två år har gått på några månader.
– Framför allt har vi lärt oss att använda digitala möten under projektering och planering. Det är smidigt och effektivt, men de kommer aldrig att ersätta de fysiska mötena, säger Jimmy Lundgren.
Jimmy Lundgren, vd på Ågårds BYGG.
Foto: Creative Works
En naturlig del av bostaden
bsv arkitekter & ingenjörer med huvudkontor i Värnamo har haft en normal omsättning under pandemin. Byggandet av bostäder, förskolor och industrier rullar på. Då behövs förstås arkitekter, byggledare, konstruktörer, energiexperter med flera.
– Ja, vår bransch har varit förskonad hittills, säger Johnny Grauengaard som är vd och arkitekt. Hans inställning till hemarbete är kluven:
– För oss som kunskapsföretag är det på sikt viktigt att människor är på plats. Vi ställer massor av frågor till varandra hela tiden och ger varandra nya intryck som skapar kreativitet. Visst kan en självgående medarbetare jobba hemma en del, men det är också viktigt att dela med sig av kunskap, att vara social och bidra till en miljö där människor mår psykiskt bra, säger han.
Samtidigt inser han fördelarna för till exempel småbarnsföräldrar som lättare kan få livet att gå ihop. Därför kommer hans eget företag troligen ta fram en ny policy när pandemin är över.
Affärsmässigt ser Johnny Graungaard inte hemmakontoren som en ny nisch, men trenden kommer ändå att sätta avtryck i verksamheten.
– I framtiden tror jag att hemmakontoret kommer att finnas med som en naturlig del i planeringen av bostäder. Det finns redan med på vår lista över saker vi diskuterar. I dag är det ju inte alla som har plats för ett kontor hemma eller så måste man bygga om en klädkammare eller något annat, säger Johnny Grauengaard.
"I framtiden tror jag att hemmakontoret kommer att finnas med som en naturlig del i planeringen av bostäder." Johnny Grauengaard, vd, bsv arkitekter & ingenjörer
Foto: Hanne Gabel Jensen
54 procent - Så mycket ökade andelen (15-74 år) som jobbade hemma i Jönköpings län mellan kvartal tre 2020 och första kvartalet 2021 (SCB).
Text: Thomas Östberg
Foto: Se bildtexter för specifik info