2023-10-24
Industrin tar hjälp av AI
Många företag i Gnosjöregionen får upp ögonen för AI för att optimera logistiklösningar och skapa säljprognoser men även nya affärsmodeller kan skapas
Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.
4 april 2019
Visst finns det medierapportering som avviker från mängden. Till exempel när Åsa Stenmarck från IVL Svenska Miljöinstitutet försvarar livsmedelsförpackningarna i plast:
”Förpackningarna har fått oförtjänt dåligt rykte. Faktum är att de flesta förpackningarna hindrar annat avfall, framför allt livsmedelssvinn.” (Dagens Nyheter).
Och hur var det egentligen med den miljöfarliga plastpåsen i affären? En studie från danska motsvarigheten till Naturvårdsverket visade att det miljövänligaste alternativet är en vanlig tunn påse i LDPE-plast, förutsatt att den efter shoppingrundan används som soppåse och sedan förbränns.
För att matcha plastpåsen som miljövänligaste alternativ skulle en tygkasse i ekologisk bomull behöva användas 20 000 gånger och en tygkasse i ”vanlig” bomull 7 100 gånger, enligt studien, om man tar hänsyn inte bara till klimatpåverkan utan även exempelvis vattenåtgång, användning av bekämpningsmedel och gödsel som i sin tur påverkar ozonlagret.
Däremot var det få etablerade medier i Sverige som fångade upp rapporten från tyska Helmholtz-insitutet förra året som visade att upp emot 90 procent av allt plastavfall i havet kommer från 10 stora floder i Asien och Afrika. Bara från Ganges i Indien och Yangtze i Kina sköljs 900 000 ton plast ut i världshaven varje år. Det i sin tur beror på bristande eller obefintlig avfallshantering. Vid regn och oväder sköljs plastskräp ned i floderna och sprids därifrån över hela världen.
– Det behöver sägas gång på gång, det är inte plasten som är problemet, det är nedskräpning och avfallshantering. Men det betyder inte att vi ska blunda för problematiken, säger Leif Nilsson, ordförande i SPIF – Svensk Plastindustriförening.
Han ägnar mycket tid åt samverkan med myndigheter, branschorganisationer och utbildningsinstanser för att lyfta plastens livsviktiga egenskaper inom allt ifrån sjukvård, elektronik och fordonsindustri till hygien och livsmedel.
– Det finns så otroligt mycket okunskap idag, konstaterar Leif.
Allt ifrån bloggarna på nätet som uppmanar följarna att plastbanta till riksdagsledamöter som talar om giftiga plaster ”utan att över huvud taget veta vad man pratar om”.
– Vi har inte giftig plast idag. Vi har bara plaster som innehåller godkända tillsatsmedel. Självklart är plast inte bra när man använder den på fel sätt. Kan inte människan hantera plastsugrör så får vi förbjuda dem. Vi har på tok för mycket engångsartiklar ute idag och här måste det finnas bättre alternativ, säger Leif.
Leif Nilsson, ordförande i SPIF
Och visst skapar plastindustrin goda alternativ. Utvecklingen inom metallersättning är ett exempel. Här växer efterfrågan när allt fler detaljer exempelvis i bilen kan bytas ut från aluminium till plastmaterial som förstärkts med olika fibrer eller mineraler för unika egenskaper.
– Ur miljöhänseende gör det jättestor inverkan att välja metallersättning. Att producera en sådan här detalj i aluminium innebär en tiodubblad energiförbrukning om du jämför med metallersättning, säger Torbjörn Egerhag, K.D. Feddersen Norden AB i Värnamo.
– Den enskilt största miljöbelastningen på jorden idag är utsläppet av växthusgaser, vilket till allra största del är förknippat med energiproduktion. Plastmaterial sparar energi både vid tillverkning och transport. Trots att plasten i sig tillverkas av naturgas har du mycket lägre påverkan av växthuseffekten, säger Torbjörn.
Torbjörn, K.D. Feddersen Norden AB
Läs mer i ”16 sanningar om plast”
(PlastinformationsRådet, PIR)
Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Källor: Intervju med Åsa Stenmarck, Dagens Nyheter 16/11/05. Danska miljöstyrelsens studie: Life Cycle Assessment of grocery carrier bags Rapport från Helmholtz Center for Environmental Researcy i Tyskland: https://www.ufz.de/export/data/2/149396_EGU_2017_Schmidt.pdf
2023-10-24
Många företag i Gnosjöregionen får upp ögonen för AI för att optimera logistiklösningar och skapa säljprognoser men även nya affärsmodeller kan skapas
2023-10-21
När många företag börjar flytta hem produktionen från utlandet får svenska verktygsmakare mer att göra.