Vecka 49 Lördag 9 december Grattis Anna
Valuta
EUR 11.27 0.06 0.057
GBP 13.14 0.00 0
USD 10.47 0.08 0.083
BÖRSEN 17:30
0.98%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Plast – älskad, hatad och livsviktig

Alla har åsikter om plasten. Av medias rubriker kan man lätt få bilden av plasten som källa till all världens miljöförstöring. I själva verket är plasten en viktig förutsättning för ett hållbart samhälle.

 

Visst finns det medierapportering som avviker från mängden. Till exempel när Åsa Stenmarck från IVL Svenska Miljöinstitutet försvarar livsmedelsförpackningarna i plast:
”Förpackningarna har fått oförtjänt dåligt rykte. Faktum är att de flesta förpackningarna hindrar annat avfall, framför allt livsmedelssvinn.” (Dagens Nyheter).

 

Plastpåsen bättre än tygkassen?


Och hur var det egentligen med den miljöfarliga plastpåsen i affären? En studie från danska motsvarigheten till Naturvårdsverket visade att det miljövänligaste alternativet är en vanlig tunn påse i LDPE-plast, förutsatt att den efter shoppingrundan används som soppåse och sedan förbränns.


För att matcha plastpåsen som miljövänligaste alternativ skulle en tygkasse i ekologisk bomull behöva användas 20 000 gånger och en tygkasse i ”vanlig” bomull 7 100 gånger, enligt studien, om man tar hänsyn inte bara till klimatpåverkan utan även exempelvis vattenåtgång, användning av bekämpningsmedel och gödsel som i sin tur påverkar ozonlagret.

 

 

90 procent av plastskräpet i havet från 10 floder


Däremot var det få etablerade medier i Sverige som fångade upp rapporten från tyska Helmholtz-insitutet förra året som visade att upp emot 90 procent av allt plastavfall i havet kommer från 10 stora floder i Asien och Afrika. Bara från Ganges i Indien och Yangtze i Kina sköljs 900 000 ton plast ut i världshaven varje år. Det i sin tur beror på bristande eller obefintlig avfallshantering. Vid regn och oväder sköljs plastskräp ned i floderna och sprids därifrån över hela världen.
– Det behöver sägas gång på gång, det är inte plasten som är problemet, det är nedskräpning och avfallshantering. Men det betyder inte att vi ska blunda för problematiken, säger Leif Nilsson, ordförande i SPIF – Svensk Plastindustriförening.

 

 

  

Okunskap inom både i media och politik


Han ägnar mycket tid åt samverkan med myndigheter, branschorganisationer och utbildningsinstanser för att lyfta plastens livsviktiga egenskaper inom allt ifrån sjukvård, elektronik och fordonsindustri till hygien och livsmedel.
– Det finns så otroligt mycket okunskap idag, konstaterar Leif.
Allt ifrån bloggarna på nätet som uppmanar följarna att plastbanta till riksdagsledamöter som talar om giftiga plaster ”utan att över huvud taget veta vad man pratar om”.
– Vi har inte giftig plast idag. Vi har bara plaster som innehåller godkända tillsatsmedel. Självklart är plast inte bra när man använder den på fel sätt. Kan inte människan hantera plastsugrör så får vi förbjuda dem. Vi har på tok för mycket engångsartiklar ute idag och här måste det finnas bättre alternativ, säger Leif.

 


Leif Nilsson, ordförande i SPIF

 

Plastindustrin skapar goda alternativ


Och visst skapar plastindustrin goda alternativ. Utvecklingen inom metallersättning är ett exempel. Här växer efterfrågan när allt fler detaljer exempelvis i bilen kan bytas ut från aluminium till plastmaterial som förstärkts med olika fibrer eller mineraler för unika egenskaper.

 

 

– Ur miljöhänseende gör det jättestor inverkan att välja metallersättning. Att producera en sådan här detalj i aluminium innebär en tiodubblad energiförbrukning om du jämför med metallersättning, säger Torbjörn Egerhag, K.D. Feddersen Norden AB i Värnamo.
– Den enskilt största miljöbelastningen på jorden idag är utsläppet av växt­hus­gaser, vilket till allra största del är förknippat med energiproduktion. Plastmaterial sparar energi både vid tillverkning och transport. Trots att plasten i sig tillverkas av naturgas har du mycket lägre påverkan av växthuseffekten, säger Torbjörn.

 


Torbjörn, K.D. Feddersen Norden AB

 

 

8 sanningar om plast

  • Med plast räcker oljan längre. Plast­tillverkningen står för endast fyra procent av världens oljeförbrukning – och dessa procent används dessutom så resurseffektivt att den fossila oljan räcker längre.
  • Plast är lagrad energi. När plastprodukterna har använts klart kan upp till hälften av den energi som gick åt vid tillverkningen utvinnas.
  • Plast förenklar produktionen då du kan tillverka komplicerade detaljer i ett enda moment vilket i sin tur sparar både energi och pengar.
  • Plaster är lätta, vilket gör att du spar bränsle och minskar avgaser vid transporter.
  • Plastprodukter har flera liv. Varje år samlas 200 000 ton plastförpackningar in i Sverige. Knappt hälften återvinns och blir till nya produkter, resten blir energirikt bränsle till svensk fjärrvärme.
  • Plast räddar liv i allt ifrån proteser till filtrering av dricksvatten och andra hygieniska produkter i plast som är oumbärliga inom sjukvården.
  • Plast gör jordbruket grönare genom att bevara skörden – och dessutom
    möjliggöra odling i ökenområden.
  • Med plast byggs ett hållbart samhälle då byggsektorn allt mer använder plastens livslängd, motståndskraft och isolerande egenskaper.


Läs mer i ”16 sanningar om plast”
(PlastinformationsRådet, PIR)

 

Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

 

 

Källor: Intervju med Åsa Stenmarck, Dagens Nyheter 16/11/05. Danska miljöstyrelsens studie: Life Cycle Assessment of grocery carrier bags Rapport från Helmholtz Center for Environmental Researcy i Tyskland: https://www.ufz.de/export/data/2/149396_EGU_2017_Schmidt.pdfKONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår