1 november 2022
Skärande bearbetning av högsta kvalitet
Kvalitet och leveranssäkerhet. Två ord som genomsyrar skärande bearbetning i Gnosjöregionen – allt tack vare lång erfarenhet och hög kompetens.
Automatisering och digitalisering är två superviktiga områden för att svensk tillverkningsindustri ska bli mer konkurrenskraftig på en global marknad.
Utvecklingen är tydlig även i Gnosjöregionen – men det är inte enbart ny teknik som gör att skärande bearbetning i regionen håller allra högsta nivå.
– Jag brukar hävda att det är personalen som gör oss unika. Vi har till exempel en fantastisk kille som har jobbat här i 30 år och den erfarenheten märks på kvaliteten. Det är knappt så jag vågar säga det, men vi har nästan noll i bristkostnad. Erfarenheten tillsammans med nyanställda blir till en bra kombination som gör att vi blir konkurrenskraftiga. Vi är flexibla, håller hög kvalitet och sköter leveranstiderna på absolut bästa sätt, säger Jonas Johansson, vd för Finmekanik i Bredaryd.
Jonas Johansson, vd, Finmekanik i Bredaryd. Fotot: Finmekanik i Bredaryd
Vill effektivisera mer
Finmekanik i Bredaryd är specialiserade på skärande bearbetning av sträng-sprutad aluminium samt pressgjuten zink och aluminium. För att kunna bli än mer konkurrenskraftiga jobbar företaget just nu med att automatisera tillverkningsprocessen.
– Vi vill satsa mer på automation och effektivisering i framtiden. Vi fick in en ny maskin i månadsskiftet oktober/november och i den kommer vi jobba mycket med effektivisering och nytt fixturtänk. Man måste frångå det traditionella tänket och söka utanför boxen för att kunna få in mer och nya jobb, säger Jonas Johansson.
I månadsskiftet oktober/november fick Finmekanik i Bredaryd in en ny maskin och dessutom ska en ny robottekniker anställas – allt för att öka effektiviseringen och automationsgraden i företaget. Foto: Finmekanik i Bredaryd.
Kompetens ger kvalitet
Även familjeföretaget Burseryds Mekaniska – som grundades 1919 – har utvärderat behovet av automatisering och ser betydande effektiviseringsvinster vid stora serier. Vid små serier är det snarare själva hantverket som är den stora fördelen.
– Det som gör oss unika är att våra medarbetare har en gedigen kunskap. Utan dem är vi ingenting och på många sätt är det de som är företaget. De har en enormt hög kompetens och en drivkraft att alltid leverera i rätt tid och med rätt kvalitet, säger Marie Trevik, vd på Burseryds Mekaniska, och fortsätter:
– Jag tror att det präglar hela Gnosjöandan. Här finns en yrkesstolthet och en lång erfarenhet av skärande bearbetning. Vi är trygga leverantörer som ligger geografisk bra till och har korta ledtider.
Burseryds Mekaniska är en komplett leverantör inom skärande bearbetning, men är särskilt specialiserade på tuffa material som rostfritt. En kombination som på många sätt gör företaget unikt, menar vd Marie Trevik. Foto: Malin Nyberg
Konkurrenskraftiga fördelar
Just förmågan att alltid leverera i rätt tid är något som i dag värderas betydligt högre än tidigare. För Burseryds Mekaniska och Marie Trevik märks detta tydligt genom att allt fler företag som haft sin produktion i till exempel Asien, till viss del nu väljer svenska leverantörer inom skärande bearbetning i stället.
– Vi har fått en del förfrågningar från företag som vill plocka hem produktionen av detaljer, vilket började märkas under pandemin och när containerfartyget stod fast i Suez. Det har visat sig att det inte alltid lönar sig med produktion i Asien och de vill därför ha en leverantör lokalt som komplement, säger hon.
Även spårbarhet och transparenta processer är konkurrensfördelar som gör skärande bearbetning i Gnosjöregionen attraktiv på en global marknad. Joel Isaksson, vd på Isakssons Metallindustri, berättar att företaget sätter en ära i att ha ordning bland alla dokument och att låta kunden få följa med under hela tillverkningsprocessen.
– Vi kör väldigt många fler större serier i dag än vi gjorde tidigare.
Det handlar ofta om fler jobb från existerande kunder som värdesätter leveranssäkerhet, dokumentation och spårbarhet som de inte får i andra länder. Det gör att vi har blivit betydligt mer attraktiva jämfört med hur det var före corona. Samtidigt vill vi ha en mix, och då måste vi ha en flexibel maskinpark med duktig personal som kan köra i gång snabbt, säger han.
Joel Isaksson, tillsammans med brodern Patrik, är tredje generationen som driver Isakssons Metallindustri och de beskriver sig som ”unga, hungriga, moderna och inte rädda för ny teknik”. Foto: Andreas Möllås Sjödén
Personalen är avgörande
För Isakssons Metallindustri handlar den nya tekniken inte enbart om moderna svarvar, utan även om allt runtomkring själva tillverkningsprocessen. Det kan handla om digitala verktyg för ökad effektivitet och smidigare kommunikation, men även om mer mjuka värden som mentorskap för alla nyanställda.
– Hur man än vrider och vänder på det handlar det om kvalitet och leveranssäkerhet för att kunna vara med på banan. Och duktig personal – det är de som gör att vi kan hålla kvaliteten och leveranssäkerheten.
Skärteknikcentrum Sverige om läget i branschen:
– Det är ett högt tryck i branschen och vi märker att den fina kvaliteten som vi i Sverige levererar efterfrågas på marknaden. Bristen på rätt och kvalificerad kompetens hos företagen är dock en utmaning och inflödet till branschen är litet. På Skärteknikcentrum Sverige uppmanar vi därför alla att verkligen ta vara på och utveckla sin befintliga kompetens, säger Ulrika Elmersson, vd på Skärteknikcentrum Sverige.
Ulrika Elmersson, vd, Skärteknikcentrum Sverige Foto: Skärteknikcentrum Sverige
Text: Johan Larsson, GnosjoRegion.se