Vecka 16 Måndag 15 april Grattis Olivia, Oliver
Valuta
EUR 11.57 -0.02 -0.016
GBP 13.55 -0.01 -0.005
USD 10.89 0.00 0.003
BÖRSEN 17:30
0.77%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Teknik i kubik hos plastexperterna

Holmgrens Plast i Gnosjö är möjligheternas hus. Här utvecklas, tillverkas och distribueras unika och komplexa produkter till kunder i hela världen.

 

Tillbygget på 2 200 kvm lager och logistik är ett välkommet tillskott på familjeföretaget Holmgrens Plast.

– Det ger oss också en maskinhall till inne i fastigheten. Nu får vi bättre flöde i fabriken och ännu fler möjligheter till ytterligare expansion, säger vd och delägare Stefan Holmgren.

 

De har ljusa framtidsutsikter. Den egna solcellsanläggningen kommer att utökas när tillbygget på 2 200 kvm står klart.

 

Kraftig tillväxt inom energisektorn

 

Att det är lite oroliga tider även inom ­industrin är inga nyheter. Somliga har mindre att göra, andra mer, och ­Holmgrens Plast hör till de senare.

– Vi har alltid haft som policy att ha många kunder i många olika branscher.

Just nu ser vi en kraftig tillväxt inom energisektorn med produkter som batteri­kärl, komponenter till solpaneler och energibesparande system, så vi har inte upplevt någon nedgång. Tvärtom ser vi fortfarande att det ökar, säger Stefan.

 

 

Experter på sammansatta produkter. Det dynamiska trimplansystemet för båtar, ZipWake, produceras hos Holmgrens sedan många år tillbaka.

 

 

Stor bredd av tekniker i huset

 

Att Holmgrens Plast lyckas nå bredden av olika segment hänger nära ihop med bredden i produktionen. Formsprutning från 1 gram till 5 kg i mer än 200 material, 2K och IML, PUR-extrudering och potting – ja det är bara några smakprov av smörgåsbordet man erbjuder.

Här utförs också lasermärkning, ultraljudssvetsning av plastdetaljer, lödning av elektronikkomponenter, testning av IP-klassning och konditionering av plastdetaljer i vattenbad.

– Och vi fortsätter med våra teknik­investeringar. De senaste är bland annat en highspeed-robot som betjänar vår snusdoseproduktion och två automationsceller till två olika kundprojekt, berättar Niclas Orre, försäljningschef.

 

Här finns ett brett utbud av olika tekniker. Lasermärkning utförs på fyra stationer i huset.

 

Säkrar kompetensförsörjningen

 

All personal på Holmgrens Plast har i samarbete med Polymercentrum genomgått en kompetensvalidering för att säkra kompetensförsörjningen framåt.

– Nu jobbar vi med kompetenshöjande aktiviteter för nästan hela personalen där vi förstärker olika områden, berättar Alain Fazakas, platschef och delägare.

Bland annat har man genomfört flera ledarskapsutbildningar och ett utbildningspaket för ställare som vill bli processtekniker.

 

Guidar till klimatsmarta val

 

Liksom i alla branscher är hållbarhets­frågan het hos Holmgrens. Att jobba med plast som utgångsmaterial ger en bra rivstart, konstaterar Stefan:

– Ur miljösynpunkt är det otroligt bra. Plasten är energisnål att producera och lätt att återvinna. Och vi var först i Sverige med kommersiell tillverkning av snusdosor i biologiskt nedbrytbar plast.

Många gånger får man hjälpa kunder att fatta klimatsmarta beslut.

– Vi jobbar mycket mot kunder som kan ersätta metall med plast. Bara genom att byta material kan du reducera CO2-avtrycket med upp emot 85 procent, säger Filip Holmgren, produktionschef och delägare.

Att byta en plastkvalitet mot en annan gör också skillnad.

– Till exempel att gå från PA6 till PP ger en kraftig förbättring av klimatavtryck, säger Filip.

Mattias Johansson, kvalitet- och miljöansvarig, berättar:

– Livscykelanalys på en tillverkad produkt är något som efterfrågas mer och mer och vi kommer inom kort att redovisa CO2-avtryck på varje detalj vi producerar.

 

Materialval är en het fråga. Holmgrens var först i Sverige med kommersiell tillverkning av snusdosor i biologiskt nedbrytbar plast.

 

 

FAKTA
Holmgrens Plast – välkommen till Holmgrens Plast. Vi är ett teknikälskande företag med passion för produktion av artiklar och produkter i plast.

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Patrik Leonardsson

 KONTAKTUPPGIFTER

Holmgrens Plast AB

Telefon: 0370332530
Mail: info@holmgrensplast.se

Besöksadress:
Gnejsv. 5
33532
Gnosjö

Postadress:
Box 200
33525
Gnosjö

Webbadress:
www.holmgrensplast.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår