Vecka 49 Fredag 8 december Grattis Virginia
Valuta
EUR 11.21 -0.07 -0.07
GBP 13.07 -0.01 -0.006
USD 10.39 -0.09 -0.092
BÖRSEN 17:30
-0.24%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Japanerna väljer Made In Anderstorp

I hela 50 år har hisnande försäljningsvolymer av ABA-klämman gått från Anderstorp till Japan – en kvalitetsstämpel som heter duga för NORMA Sweden.

 

– Vi skickar en container per vecka, totalt uppemot 14 miljoner slangklämmor per år vilket motsvarar en femtedel av vår årsproduktion, berättar vd Jonas Palm.
Affärsrelationen med japanska återförsäljaren Kuriyama firar 50 år och för NORMA Sweden är det ett styrkebesked att man år efter år levererat i enlighet med högt upparbetade japanska kvalitetskrav. Kuriyama har 17 heltidsanställda kontrollanter som gör ankomstkontroll på varje leverans där man okulärt besiktar varje enskild slangklämma.
– Vi är stolta över vår låga reklamationsnivå på 0,5 ppm! Under ett halvt sekel har Kuriyama utmanat oss att bli en marknadsledande högkvalitativ leverantör, säger Jonas.

 

NORMA Sweden firar 50 år med sin största kund Kuriyama. ”En relation byggd på kvalitet och långsiktighet”, säger vd Jonas Palm.

 

 

Automation är nyckeln


Han kallar det för Kuriyama-paradoxen: japanernas tuffa kvalitetskontroller säkerställer kvalitén för alla kunder. Hemligheten bakom högkvalitativ högvolymsproduktion i ett högkostnadsland som Sverige stavas automation. I NORMA Swedens fall sker det med maskiner och automationslösningar som helt och hållet konstrueras och byggs inhouse. Magnus Smith, teknisk chef, förklarar:
– Vår automation är nyckeln till kvalitet, volymer och produktionskostnad per enhet. Vi har fullständig kontroll över produktionen, och genom att ständigt förbättra och bygga bort svagheter och flaskhalsar ökar vi tillgängligheten i våra maskiner, säger Magnus.

 

Det japanska nålsögat. Manuell kontroll av 14 miljoner slangklämmor per år har visat att endast en av två miljoner klämmor uppvisar någon brist, då vanligtvis endast kosmetisk.

 

 

Helt ny maskin för bandtillverkning


Till exempel har man byggt om och förenklat vissa maskiner så att man kan göra ställ utan verktyg och manuella moment.
– Du trycker bara på en knapp och så kommer det ut en helt ny produkt.
Alla maskiner byggs användarvänliga och operatören förväntas ställa om själv. Därför har vi inga enskilda ställare, säger Magnus.
NORMA Sweden är så vitt man vet ensamma i världen med en automationslösning för klammer med diameter över 180 mm.
– Snart är vi färdiga med en helt ny maskin för bandtillverkning och vi har fler lösningar på gång. Under 2024 bygger vi ut för att få plats med nästa automationslösning, säger Magnus.

 

 

Alla maskiner och automationslösningar byggs in-house hos NORMA Sweden. Här det senaste bygget för bandtillverkning. Fr v Christian Kannenberg, Magnus Smith, Rolf Åhlin.

 

 

Fakta NORMA SWEDEN AB – NORMA Group är idag världsledande inom klammer- och kopplingslösningar. Vi tillverkar komponenter och system till bland annat fordonsindustrin.

 

Text & foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

 KONTAKTUPPGIFTER

Norma Sweden AB

(Norma Sweden AB)

Telefon: 0371588800
Mail: christian.lundgren@normagroup.com

Besöksadress:
Visirg. 1
33433
ANDERSTORP

Postadress:
Box 100
33422
Anderstorp

Webbadress:
www.normagroup.comDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår