Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 48 Söndag 4 december Grattis Barbara, Barbro
Valuta
EUR 10.88 0.03 0.025
GBP 12.68 0.05 0.047
USD 10.32 0.01 0.008
BÖRSEN 17:30
0.25%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Nu lyfter vi Gnosjöregionens industri!

Nätverksbyggarna Qtech i Anderstorp ser en klar uppgång i affärer som plockas hem från Asien. Nu mobiliserar de regionen för att möta efterfrågan.

 

 

– Vi fick in 14 nya kunder förra året varav tre är globala storspelare. Alla har vänt hemåt från Asien. Nu ser vi ketchupeffekten, säger vd Glenn Wilander.

När en container från Asien har femdubblats i pris inser allt fler att tillverkningen på hemmaplan faktiskt kan bli billigare och framför allt bättre för miljön.

– Sverige har en jättefördel här, och vi är sjukt duktiga på att producera i Gnosjöregionen. Nu jobbar vi stenhårt på att hitta rätt leverantörer som vill vara med på den här resan, säger Glenn.

 

Pandemin har gett ett styrkelyft för industrin i Gnosjöregionen, konstaterar Sofia Davidsson och Glenn Wilander.

 

Arbetsplats med utvecklingsmöjligheter

 

Samtidigt växer Qtech kraftigt i den egna organisationen. Att vara en attraktiv arbetsgivare som skapar utvecklingspotential för sina anställda är en viktig del, och Qtechs strategiska satsning ligger helt i fas med tillväxten.

– Bara de tre senaste åren har vi anställt tio personer och vi har två tjänster ute som ännu inte är tillsatta i vår prototypverkstad. Vi har anställt på order och inköp och har annons ute nu för personal till lager, montering och packning. På sikt ser vi behov av en eller två till ute i verkstaden, berättar Sofia Davidsson, affärsutvecklare och inköpsansvarig.

 

Ny layout med bättre flöden, allt fler affärer och allt fler roller att fylla i företaget. Med verktyg som Lean och 5S har Qtech målet i sikte – att vara den absolut bästa arbetsgivaren.

 

Byggt helt ny prototypverkstad

 

Att prototypverkstaden rymmer fler kan man förstå när man ser storlek och kapacitet.

Under 2021 har Qtech utökat sin produktionsyta i huset samtidigt som man har flyttat om, förbättrat flöden och byggt helt nya rum. Den tidigare verkstaden rymmer numera kvalitet och mätning medan prototypverkstaden fått helt nya möjligheter i det nybyggda rummet mitt emot, med maskininvesteringar i svarv och fräs – och plats för mycket mer eftersom man gått från 75 till 400 m2.

– Vi har ökat effektiviteten rejält och fördubblat vår kapacitet inom både svarv och fräs. Maskininvesteringarna har gjort att vi fått in kunder som köper mycket reservdelar. Det är korta ledtider, snabba puckar, säger Sofia.

 

I den nybyggda prototypverkstaden har man gått från 75 till 400 m2 med fördubblad kapacitet inom fräs och svarv. Glenn Wilander tillsammans med Adil Sabic.

 

Gynnar det lokala entreprenörskapet

 

Att pandemin bidragit till ökade affärsmöjligheter är tydligt. I verkstaden har Qtech kunnat hjälpa sina leverantörer med stödkörning för att rädda kunder i kritiska situationer.

– Vi ser generellt en jättestor efterfrågan på just prototyper och småserier. Om vi får komma in tidigt i projekten så har vi stor chans att få ut serieproduktionen till våra underleverantörer i regionen och det är precis det vår affärsmodell handlar om – att gynna underleverantörerna i det lokala entreprenörskapet, säger Glenn.

Ett exempel är en av de senast tillkomna globala kunderna som lagt över sin sourcing av komponenter till Qtech.

– Här skapas jobb för fyra leverantörer i regionen medan vi sköter lasermärkning och packning i huset.

 

Johnny Sedin i det nya mät- och kvalitetsrummet med kapacitet för tillväxt.

 

Projektledning från ax till limpa

 

Ett annat exempel, berättar Glenn, är kunden där det tog ungefär ett år från första kontakt innan man nu har kommit i gång med serieproduktion.

– Också det är en global storkund, där en av våra underleverantörer i regionen har investerat i nya maskiner till den här affären.

Affärerna som Qtech Group landar handlar ofta om kombinationer av plåt, svarvat och fräst där många komponenter är involverade och där mycket runt omkring själva affären kräver handfast projektledning för att hålla ihop hela processen från ax till limpa.

– Även om Qtech är ett ganska litet bolag så är vi riggade lite som ett storbolag. Vi har en fantastisk affärsmodell – och den lirar också väldigt bra med de globala målen. Under 2022 jobbar vi på en ISO 26000-certifiering där vi redan har implementerat väldigt mycket, berättar Sofia.

 

10-årsjubileum med kundevent

 

Den 1 juli i år firar Qtech också 10-årsjubileum, med planer på ett stort kundevent.

– För oss är det här jättestort. Vi har kommit en bra bit på vägen även om resan precis har börjat. Vi har flera globala kunder idag och vi tror stenhårt på framtiden.

Tillsammans är vi så mycket starkare, när alla får göra det man är bäst på att göra.

 

 

FAKTA
Qtech Group – vi erbjuder mekaniska komponenter samt kompletta systemlösningar för dig genom vårt nätverk av underleverantörer i Gnosjöregionen med omnejd.

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

 



KONTAKTUPPGIFTER

Qtech Group AB

Telefon: 0370511000
Mail: glenn@qtechgroup.se

Besöksadress:
Grand Prixgatan 4
33433
Anderstorp

Postadress:
Grand prixgatan 4
33433
Anderstorp

Webbadress:
www.qtechgroup.se