30 oktober 2024
Här förädlas konsumentplast
Återvunnen svensk plastråvara, närproducerad i Gislaved. Reelabs storsatsning med ny fabrik möjliggör högkvalitativa råmaterial – från konsumentspill.
Det är bråda dagar i Gislaved. När Gnosjoregion.se kommer på besök pågår arbetet för fullt i Reelabs nya produktionslokal. Där byggs den första av tre planerade produktionslinjer upp för egen kompoundering.
I Reelabs nya produktionsanläggning i Gislaved ska svenskt konsumentspill förädlas till högkvalitativt kompound.
Från att använda olika externa aktörer, som insamlare och återvinnare, för att förse formsprutnings- och extruderingskunder med återvunnet material, tar Reelab nu steget in i egen produktion.
– Vi har en fullspikad höst framför oss! Lågkonjunkturen har delvis gett oss tid för att bygga upp det här, så att vi står redo nu när det vänder uppåt igen, säger vd Kristin Nilsson.
Reelabs nya anläggning i Gislaved består av tre hallar med totalt 3 000 kvm produktionsyta. När man trycker på startknappen i oktober, kommer kapaciteten att nå 5000 ton per år. Produktionschef och produktionstekniker har redan rekryterats och anställningsprocessen av maskinoperatörer sker under hösten.
– Vi kommer att behöva anställa många. Till en början kör vi på dagskift och går över till tvåskift efter jul. Om allt går enligt plan, siktar vi på treskift efter semestern nästa år. Vi startar med en extruder, men inom de närmaste tre till fem åren är målet att ha tre extrudrar i drift med total årskapacitet på 15 000 ton.
Kristin Nilsson fortsätter:
– Det är riktigt spännande att se var det här kommer att ta oss framöver. Min dröm har hela tiden varit att ha en egen produktion, och nu är vi där.
Jimmy Lignell och Ivicia Rimac har rekryterats som produktionschef respektive produktionstekniker på Reelab.
Svenska avfallsströmmar blir ny råvara
Vad som lyser extra kraftigt i Reelabs storsatsning är att den ger helt nya förutsättningar till kraftigt minskade CO2-utsläpp, eftersom strömmarna av plastavfall kommer från Sverige.
– Det som skiljer oss från andra producenter är att vi lägger vårt huvudfokus på konsumentspill; återvunnet och förädlat i Sverige. Vi vill visa att avfallsflöden kan stanna i Sverige och för diskussioner med återvinningsanläggningar i närområdet, säger Kristin. Kortare transporter ger även minskade CO2 utsläpp.
Kristin tror att industrispill kommer att fasas ut successivt, då allt fler använder det internt i sin egen produktion.
– Konsumentspill däremot är ett samhällsproblem, som vi måste ta ansvar för och hitta lösningar på.
Reelab tar steget från handelsbolag till egen förädling. ”Vi blir en stor plastproducent. Vi kommer att synas.” säger Kristin Nilsson.
Vill locka förpackningsindustrin att se möjligheterna
Reelab sätter ribban högt. På anläggningen i Gislaved kommer högkvalitativa råmaterial i PP och HDPE till olika plastindustrier tas fram. Genom att investera i ett avancerat luftningssystem, kommer materialen kunna bli helt luktfria, vilket är en del i att få de återvunna materialen både livsmedelsgodkända och UN-godkända.
– Vi vill locka kunder, inte minst inom förpackningsindustrin, att se möjligheterna i detta. Det här är något vi måste göra tillsammans med dem, och därför söker vi nu projekt, i vilka vi kan hjälpas åt att skapa gröna lösningar, säger Kristin Nilsson.
Fakta:
Med fokus på Er produkt och produktion förser vi polymerindustrin med högkvalitativa kompounds gjorda av 100% återvunnen plast.
Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: Reelab