29 mars 2023
De ser på tillverkning med nya ögon
Lokal 3D-printing av komponenter och reservdelar för ökad hållbarhet och spårbarhet – det är konceptet bakom nystartade ReThink Factory i Värnamo.
Hållare för batteripack, maskindelar, distanser och innovativa nödbelysningsarmaturer – det är några exempel på detaljer som har producerats av ReThink Factory det senaste halvåret.
– 3D-printing är en väldigt kostnadseffektiv teknik eftersom den inte kräver några verktyg. Dessutom är den materialsmart eftersom du bara använder precis den mängd material som krävs för produkten, säger Oscar Mellergårdh, teknisk sälj.
3D-printing öppnar för en helt ny syn på tillverkning, menar Oscar Mellergårdh.
Serieproduktion i 3D-printfarm
De kallar det för en 3D-printfarm – eller om du så vill – ett helt gäng av 3D-skrivare som jobbar simultant för att korta ledtider och möjliggöra serieproduktion.
Där många produktionsföretag och konstruktionsfirmor väljer att köpa en eller ett par 3D-skrivare för att förenkla prototyptillverkningen så har ReThink Factory tänkt snäppet längre. Förbättrad utskriftskvalitet och utvecklad printteknik gör det fullt möjligt att producera kompletta slutprodukter i både små och medelstora serier.
– Just nu har vi femton maskiner i produktionen, men fler är på väg in, säger Oscar.
Kompletta slutprodukter i små och stora serier tillverkas hos ReThink Factory i Värnamo.
Affärsidén föddes ur behov av hemflytt
Som många andra småländska familjeföretag startades ReThink Factory hemma i garaget. Det var för knappt ett år sedan. Nu har de precis flyttat in i en egen lokal på Bredasten i Värnamo. Och allt började med ett eget behov av att flytta hem produktion från Asien.
– Jag har de senaste 20 åren jobbat som konsult och produktutvecklare med uppdrag för flera olika företag och alla produkter har sourcats från Asien. Men kundernas behov av mindre batcher och snabbare leveranser har gjort att vi måste tänka om, säger Robert Mellergårdh, sälj/vd.
”Kundernas behov av mindre batcher och snabbare leveranser fick oss att tänka om”, säger Robert Mellergårdh.
Återvunna material och digitala produktpass
Det är också en fråga om hållbarhet. Möjligheterna att 3D-printa i återvunna plastmaterial är oändliga. Robert nämner exempel som filament tillverkade av ”ocean waste plastic”, det vill säga återvunnet plastskräp från havet, och förbrukade gamla bildäck.
– Vi kan också som partnerföretag till Whatt.io erbjuda kunden integrering av ett digitalt spårbarhetssystem som ger varje printad detalj en unik identifikation med hjälp av NFC-teknik. Det här är ett system som svarar mot EU:s kommande krav på digitala produktpass, säger Robert.
Spårbarhetssystemet ger alla som kommer i kontakt med produkten under hela dess livslängd enkel tillgång till relevanta data som främjar cirkularitet och hållbarhet.
Återvunna material och digital spårbarhet – två områden som ReThink Factory arbetar med för att hjälpa kunden till mer hållbara slutprodukter.
FAKTA
ReThink Factory – vi 3D-printar dina idéer – från produktidé till prototyp och lågserieproduktion.
Michael Åstmar, GnosjoRegion.se
Foto: ReThink Factory