Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 47 Söndag 27 november Grattis Astrid, Asta
Valuta
EUR 10.88 0.04 0.042
GBP 12.65 0.04 0.042
USD 10.46 0.05 0.052
BÖRSEN 17:30
0.32%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

De är branschbäst på hållbarhet

Nu blir Sveriges mest hållbara återvinningsbolag inom B2B ännu mer effektiva.Stena Recyclings tre gårdar i Värnamo blir en – på fördubblad tomtyta.

 


Det formella beslutet är ännu inte taget, först ska myndigheter och grannar i området få säga sitt, men om det blir som Niclas Svärd och Andreas Bergsten hoppas så kommer Stenas återvinningsgård för järn och metall på Bangårdsgatan liksom gården för farligt avfall på Margretelundsvägen att flytta upp till nuvarande gård för alternativa råvaror på Lundbyvägen.

– Att samla allt på en plats gör att vi kan bli ännu bättre på vårt uppdrag samtidigt som vi förbättrar logistiken och kapar onödiga transporter, säger Andreas.

 

Med all verksamhet samlad på samma gård kan Stena Recyling göra ännu större samhällsnytta, förklarar (tv) Andreas Bergsten och (th) Niclas Svärd.

 

Stora energivinster med materialåtervinning

 

Stena Recyclings uppdrag handlar om samhällsnytta på flera fronter. När Stena materialåtervinner uttjänta produkter så tar man tillvara allt som kan bli råvaror i nya produkter.

– Och att använda återvunnet material är långt mindre energi­krävande än att använda helt nytt material, säger Niclas.

Till exempel sparar du 37 procent energi genom att använda återvunnen plast istället för jungfruligt material. Användning av återvunnet järn sparar 87 procent energi och använder du återvunnet aluminium är energi­besparingen hela 95 procent.

 

Träavfall mals ner till flis som sedan transporteras till Hultsfred och omvandlas till spånskivor – som får nytt liv i svensktillverkade möbler. Återvunnet gummi förvandlas till granulat som bland annat används vid tillverkning av ljuddämpande mattor.

 

 

Hjälper kunder till cirkulära lösningar 


– För oss på Stena Recyling är målet att hitta de mest resurseffektiva och värdeskapande sätten att ta tillvara våra kunders restprodukter och öka andelen material som kan användas som ny råvara, säger Niclas. Som ett led i detta startar Stena en ny tjänsteverksamhet under namnet Stena Circular Consulting.

– Vi vill hjälpa företag att sluta cirkeln och stödja deras utveckling mot hållbara och cirkulära lösningar som ger både miljö- och affärsvärde.

 

”Vi tar tillvara materialen i uttjänta produkter så att de kan bli råvaror i nya produkter”, säger Andreas Bergsten.

 

Användarvänlig kundportal


Som kund hos Stena Recycling är kund­portalen på webben ett bra verktyg. Här samlas många funktioner som ger ett bra beslutsunderlag för att löpande kunna förbättra sin resurshantering, allt från detaljerad statistik över volymer och hämtningar till dokument om regelverk, tillstånd och sorteringsguider.

 

Mer än 80 procent av allt förbrukat papper i Sverige går till återvinning. Varje ton returpapper motsvarar 14 träd och papperet kan återvinnas 6-7 gånger innan fibern är förbrukad.

 

 

 

FAKTA STENA RECYCLING AB

Stena Recycling omhändertar alla typer av avfall. Vi förädlar materialen och låter dem leva vidare som råvaror till nya produkter eller ny energi.

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

 KONTAKTUPPGIFTER

Stena Recycling AB

(Stena Recycling AB)

Telefon: 0370-18555
Mail: varnamo@stenarecycling.se

Besöksadress:
Bangårdsgatan 6
33135
Värnamo

Postadress:
Bangårdsgatan 6
33135
Värnamo

Webbadress:
www.stenarecycling.se