Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 48 Tisdag 30 november Grattis Andreas, Anders
Valuta
EUR 10.28 0.03 0.035
GBP 12.1 0.03 0.026
USD 9.09 0.02 0.016
BÖRSEN 17:30
0.00%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Strategiskt läge för Stenas nya FA - anläggning

Förut fanns närmaste mellanlager i Nybro, Malmö och Göteborg.  Nu samlas det farliga avfallet i Värnamo. Drygt ett år efter invigningen av Stenas FA-anläggning går verksamheten på högvarv.
 

- Vi är väldigt nöjda och har haft ett fantastiskt år bakom oss, säger Alf-Göran Nilsson, platsansvarig på FA-anläggningen.

Upptagningsområdet har utvidgats med Halland och Kronoberg och tre bilar rullar konstant.
 

Verksamheten på Stenas FA-anläggning i Värnamo fortsätter att växa.

- Vi har haft ett fantastiskt år bakom oss, säger platsansvarige Alf-Göran Nilsson.
 

Stor upphandling i Halland

 

- Vi har precis fått en stor upphandling i Halland och mer ligger i pipen hela tiden. Nu letar vi avsättning för farligt avfall på olika sätt, exempelvis genom upparbetning, deponering, förbränning och rening, säger Alf-Göran Nilsson.

Stena har idag anläggningar för farligt avfall i bland annat Nybro, Malmö, Olofström, Göteborg och Värnamo. Mycket tätare än så kan man inte bygga, baserat på det underlag som finns hos kunderna.

- Men helt klart är Värnamo ett strategiskt läge, konstaterar Alf-Göran Nilsson. Kunden ringer hit och får alla sina avfallsproblem lösta här. Det finns inget vi inte kan ta hand om. Det räcker med att ringa ett nummer, så löser vi alla problem, säger Alf-Göran Nilsson.
 

Stena minskar koldioxidutsläppen

 

Sedan det kommunala monopolet på farligt avfall försvann har mycket hänt. Då transporterades allt till Kumla. Dagens minskade transporter ger minskad miljöpåverkan. De goda effekterna av genomtänkt avfallshantering är påtagliga . Stenas återvinning bara i Värnamo har bidragit till att spara 57 000 ton koldioxidutsläpp det senaste året vilket motsvarar 47 500 Thailandsresor. I hela Stena Metallkoncernen uppgår koldioxidbesparingen till 8,1 miljoner ton. Det är mer än de samlade utsläppen från alla lastbilar, bussar, motorcyklar och mopeder i Sverige under 2008.

- Vi är ett miljöföretag. Om man inte har ett miljöintresse får man det väldigt snart när man arbetar i koncernen. Det är vårt signum, att vara till nytta för miljön, säger Alf-Göran.
 
Alla som hanterar farligt gods måste känna till regelverket. Stena erbjuder ADR-utbildningar till såväl chaufförer och truckförare som administrativ personal.
 

Sorterat skrot blir värdefull råvara

 
Den ekonomiska vinsten i avfallshantering och återvinning är inte att förakta. Sorterat glas, papper och metallskrot är råvaror på marknaden. Slarvig sortering, ja då blir det bara sopor som går till förbränning eller deponi. Och den förklaringen brukar ta udden av den relativt vanliga kommentaren - ja, men ni slänger väl ändå allt i samma hög till slut. I slutändan handlar det mycket om utbildning för att alla ska förstå vikten av att sortera och återvinna på rätt sätt. Och där är Stena Recycling i Värnamo en viktig sambandscentral med sina olika miljöutbildningar.
 

Erbjuder kunderna ADR-utbildning

 

Sedan starten av FA-anläggningen har också behovet av utbildning ökat. Reglerna för hantering av farligt gods är ibland krångliga men inte desto mindre viktiga att känna till.

- Det har blivit lite av en gråzon när det gäller transporter av farligt gods. Kommunen driver inte frågan aktivt och polisen lägger sig inte i förrän det händer en olycka. Därför ser vi vikten av att erbjuda bra ADR-utbildningar, säger Alf-Göran.

Målgruppen är alla som kommer i kontakt med farligt gods, oavsett om det gäller administration eller transport, lastning eller lossning eftersom ADR-utbildning numera är ett krav för samtliga. För chaufförer är kursen mer omfattande medan administratörer, truckförare etc erbjuds en lite kortare utbildning.

- Det är viktigt, till exempel för en truckförare, att vara medveten om vad och hur han lastar bilen.  Alla behöver rätt kunskap för att inte drabbas vid en eventuell olycka, säger Alf-Göran.
 
Förr kördes allt farligt avfall till Kumla. Idag har Stena anläggningar i Nybro, Malmö, Olofström, Göteborg och Värnamo.
 

Fakta om återvinning:

• Julpapper, tidningar, kartong och annat med träfiber kan återvinnas fem-sex gånger innan fibern måste ersättas med ny råvara från skogen.

• Metaller kan i princip återvinnas hur många gånger som helst.

• Datorer, TV-apparater och annan elektronik demonteras, återvinns och används bland annat i ny elektronik.

• Plast, spillolja och annat gjort av olja kan återvinnas till nya plast- och oljeprodukter.

Källa: Stena Recycling
 
 
Text & bild: Gabriella Mellergårdh


KONTAKTUPPGIFTER

Stena Recycling AB

(Stena Recycling AB)

Telefon: 0370-18555
Mail: varnamo@stenarecycling.se

Besöksadress:
Bangårdsgatan 6
33135
Värnamo

Postadress:
Bangårdsgatan 6
33135
Värnamo

Webbadress:
www.stenarecycling.se