11 januari 2010
Strategiskt läge för Stenas nya FA - anläggning
- Vi är väldigt nöjda och har haft ett fantastiskt år bakom oss, säger Alf-Göran Nilsson, platsansvarig på FA-anläggningen.
Verksamheten på Stenas FA-anläggning i Värnamo fortsätter att växa.
- Vi har haft ett fantastiskt år bakom oss, säger platsansvarige Alf-Göran Nilsson.Stor upphandling i Halland
- Vi har precis fått en stor upphandling i Halland och mer ligger i pipen hela tiden. Nu letar vi avsättning för farligt avfall på olika sätt, exempelvis genom upparbetning, deponering, förbränning och rening, säger Alf-Göran Nilsson.
Stena har idag anläggningar för farligt avfall i bland annat Nybro, Malmö, Olofström, Göteborg och Värnamo. Mycket tätare än så kan man inte bygga, baserat på det underlag som finns hos kunderna.
Stena minskar koldioxidutsläppen
Sedan det kommunala monopolet på farligt avfall försvann har mycket hänt. Då transporterades allt till Kumla. Dagens minskade transporter ger minskad miljöpåverkan. De goda effekterna av genomtänkt avfallshantering är påtagliga . Stenas återvinning bara i Värnamo har bidragit till att spara 57 000 ton koldioxidutsläpp det senaste året vilket motsvarar 47 500 Thailandsresor. I hela Stena Metallkoncernen uppgår koldioxidbesparingen till 8,1 miljoner ton. Det är mer än de samlade utsläppen från alla lastbilar, bussar, motorcyklar och mopeder i Sverige under 2008.
Sorterat skrot blir värdefull råvara
Erbjuder kunderna ADR-utbildning
Sedan starten av FA-anläggningen har också behovet av utbildning ökat. Reglerna för hantering av farligt gods är ibland krångliga men inte desto mindre viktiga att känna till.
- Det har blivit lite av en gråzon när det gäller transporter av farligt gods. Kommunen driver inte frågan aktivt och polisen lägger sig inte i förrän det händer en olycka. Därför ser vi vikten av att erbjuda bra ADR-utbildningar, säger Alf-Göran.
Målgruppen är alla som kommer i kontakt med farligt gods, oavsett om det gäller administration eller transport, lastning eller lossning eftersom ADR-utbildning numera är ett krav för samtliga. För chaufförer är kursen mer omfattande medan administratörer, truckförare etc erbjuds en lite kortare utbildning.
Fakta om återvinning:
• Julpapper, tidningar, kartong och annat med träfiber kan återvinnas fem-sex gånger innan fibern måste ersättas med ny råvara från skogen.
• Metaller kan i princip återvinnas hur många gånger som helst.
• Datorer, TV-apparater och annan elektronik demonteras, återvinns och används bland annat i ny elektronik.
• Plast, spillolja och annat gjort av olja kan återvinnas till nya plast- och oljeprodukter.